Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Znani letošnji nagrajenci Občine Rogatec


Komisija za mandatna vprašanja, volitve in imenovanja Občinskega sveta Občine Rogatec je letos prejela številne predloge za priznanja, plakete in nagrade Občine Rogatec. Po podrobni proučitvi prejetih predlogov in podanih mnenjih vseh članov komisije glede predlaganih prejemnikov je komisija soglasno sprejela predlog za podelitev denarne nagrade, priznanja občine in plakete občine.

Predloge bodo občinski svetniki predvidoma potrdili na današnji izredni seji občinskega sveta.

Komisija se je odločila, da na potrditev občinskim svetnikom Občine Rogatec posreduje tri predloge:

Za DENARNO NAGRADO Občine Rogatec v višini 1.000 evrov je predlagala Jadralno padalski klub Donačka gora, ki deluje že vse od leta 1992, torej od samih povojev jadralnega padalstva in trenutno šteje 56 članov. Donačka gora s svojo specifično lego in obliko tvori zelo dobre pogoje za lokalno letenje, po večini letijo na vetrovih JV, J in JZ smeri, lepo je tudi na termiki in pod kumulusi, najlepše pa na večerni termiki, ki se tvori v poletnih dneh in pričara pravljično letenje s pogledi na sončni zahod. Po večini letijo tukaj lokalni piloti, k njim pa zahajajo ob lepih obetavnih dnevih tudi jadralni padalci sosednjih društev iz Slovenije, Hrvaške in tudi Avstrije. Člani društva prav radi obiščejo vzletišča kot npr. Pohorje, Boč, Mala gora, Malič, Lisca, Kopitnik, Ravna gora Hr., Ivanjščica Hr., Strahinščica Hr., Schöckl AT ipd. Za eno izmed najlepših vzletišč, tudi v svetovnem merilu, pa veljajo Kobala, Vogel, nato Lijak, Kovk, Gozd in obilica drugih. Slovenija je na tem področju v samem svetovnem vrhu.

Lepote kraja približajo skozi fotografijo in kratke filme, le te pa objavijo na FB strani JPK Donačka gora, kjer jih lahko ljudje tudi kontaktirajo. Za polete v tandemu sodelujejo s piloti, ki imajo za to opravljeno posebno licenco, največji faktor pa tukaj odigra vreme in ugodni pogoji za polet, saj je varnost na prvem mestu.

Društvo redno sodeluje z občino pri skupnih akcijah, prireditvah in projektih. Ljudje, ki zaidejo v te kraje z namenom prostega letenja, se vsekakor ustavijo tudi na ostalih turističnih točkah in si privoščijo del kulinarike, ki jo ponuja kraj oziroma občina. Z gosti in mimoidočimi vedno zelo radi pokramljajo o ponudbi v kraju, lepotah in skritih kotičkih ter jih poučijo o znamenitostih Donačke gore.

Za PRIZNANJE Občine Rogatec je komisija predlagala Alojza Grabrovca, ki je svojo obrtniško pot skozi leta oplemenitil s svojo drugo ljubeznijo in talentom – s kiparstvom in rezbarstvom.

Gabrovčeve lesene jaslice

Kritiki in javnost ocenjujejo, da gre za enega najboljših rezbarjev v Sloveniji. Posebnost njegovega ustvarjanja je v tem, da njegove umetnine iz lesa nastajajo z vrtenjem motornih žag različnih velikosti. Njegov izreden čut in sproten navdih sta tista, ki ga krasita kot umetnika.

Sodeloval je na najrazličnejših kolonijah, kot so Forma viva Makole, kiparske delavnice Muta, kiparske kolonije v Murski Soboti in drugod. Tradicionalne kolonije na Rogli pa je tudi vodil. Prav tukaj je ustvaril nekaj izvrstnih del, kot so krava in teliček v naravni velikosti ter motorist, ki krasijo vhod v območje krajinskega parka Rogla.

Gospod Grabrovec se je večkrat izkazal kot donator ljudem s posebnimi potrebami, Centru za usposabljanje, delo in varstvo. Navdušil je z izdelavo jaslic v naravni velikosti, ki jih je leta 2019 postavil ob domači hiši, v božičnem času 2020 pa so le te krasile srednjeveški trg Rogatca. Jaslice so si prišli ogledat od blizu in daleč. S svojim umetniškim delom Grabrovec promovira tudi Občino Rogatec in širi njeno prepoznavnost.

Za PLAKETO Občine Rogatec komisija predlaga Marjana Jutrišo – družinsko podjetje Marka d.o.o. Rogatec. Jutriša Marjan in njegova žena Marija sta v Rogatec prišla konec 80. let, kot že izkušena gostinca. Konec leta 1990 sta ustanovila podjetje Marka d.o.o. Rogatec in začela pisati družinsko zgodbo o uspehu. Podjetje sestavljata dve enoti in sicer Gostišče Jutriša in Grajska restavracija Strmol. Gostišče Jutriša vsa leta nudi strokovno in kakovostno postrežbo domačim in tujim gostom.

Njihova odlična kuhinja je znana daleč naokoli. Kmalu so gostišče razširili in dozidali za prve nočitvene kapacitete v občini Rogatec. Nudijo 15 vrhunsko opremljenih sob. V Grajski restavraciji Strmol si gostje lahko privoščijo srednjeveške jedi izpod peke, kosilo v baročnem salonu, jedi iz črne kuhinje, v degustacijski vinoteki pa odlična vina. Tukaj se odvijajo poroke in druge slovesnosti na protokolarni ravni.

Jutriša se je hitro aktivno vključil v občinsko in krajevno življenje. Njegovo podjetje je veliko doniralo športnim klubom in društvom. Jutriša vsa leta aktivno sodeluje tudi v Tenis klubu v Rogatcu. Zgradil je dva tenis igrišča, kjer tenis igrajo vse generacije. V Rogatcu so začeli igrati odlični igralci iz kraja in TK Rogatec je svoj čas igral tudi v drugi državni ligi. Jutriša je bil soustanovitelj in dolgoletni predsednik Društva ročnih možnaristov (kuburašev) Rogatec-Rogaška, ki je nedavno praznovalo 30 letnico in je za svoje delo prejelo tudi občinsko priznanje. Bil je pobudnik in soustanovitelj Konjeniškega kluba Rogatec. Je ljubitelj in odličen poznavalec vin, sommelier in član Reda vitezov vina. Je tudi vinogradnik in prideluje odlična vina.

Svoje znanje in izkušnje sta Marjan in Marija skozi leta prenašala na svoje otroke. Tako vajeti počasi prevzemata hči Martina in sin Simon, ki je direktor podjetja. Sledijo turističnim potrebam kraja, trendom in izzivom, ki so v turizmu in gostinstvu v zadnjem času na preizkušnji. Vsekakor je Marjan Jutriša in družinsko podjetje Marka d.o.o. Rogatec dober primer dolgoletnega in vztrajnega kakovostnega dela, ki se še nadgrajuje.