Včeraj na udaru Šentjur ter Rogaška Slatina, testi za šolarje brezplačni, odobren tretji odmerek cepiva

21. 8. 2021 13:45

V petek je bilo potrjenih največ okužb po 25. maju, najdenih je bilo namreč 388 okužb. Tudi delež pozitivnih PCR testov je bil najvišji v zadnjih mesecih, znašal je 18,3 %. V bolnišnice je bilo sprejetih 18 bolnikov, odpuščenih pa jih je bilo 6, v intenzivno nego, na kateri je sedaj 15 oseb, so bili sprejeti trije bolniki. Trenutno se v bolnišnicah zdravi 66 oseb, kar je 12 več kot dan prej.

Znane informacije o testiranju v šolah

Navsezadnje so znane informacije o izvajanju testiranja na področju šolstva. Na včerajšnji tiskovni konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar povedal, da bodo za potrebe šolstva hitri testi še naprej brezplačni. Za obisk šol se bo potrebno testirati enkrat tedensko, vendar pa za druge dejavnosti ti testi še vedno ne bodo veljali več kot 48 ur. Dodal je tudi, da bo za dijake ter učence zadnje triade osnovnih šol obvezna nošnja mask, tedensko samotestiranje pa bo za njih prostovoljno. Šolsko leto se bo začelo po modelu B, kar pomeni da se v šole vrnejo vsi učenci in dijaki, še vedno pa se upoštevajo ukrepi za preprečevanje okužb.

Za ranljive skupine možen tretji odmerek cepiva

Posvetovalna skupina je sprejela odločitev, da bo možen prejem tretjega odmerka cepiva. Ta bo na začetku namenjen imunsko oslabljenim osebam, nato pa bo sledilo še cepljenje najbolj ranljivih skupin, kot so starostniki v domovih za starejše, zaposleni v zdravstvu, sociali in socialnem varstvu, šolstvu in vsi starejši od 60 let. Tretji odmerek se prejme praviloma štiri tedne po prejemu drugega, uporabi pa se mRNA cepivo. V Sloveniji imamo sicer registrirani dve mRNA cepivi, to sta Pfizer in Moderna. V UKC Ljubljana so z tretjim odmerkom cepili že 15 oseb, gre pa za bolnike po transplantaciji pljuč. Za to so se odločili, ker se bolniki z presajenimi pljučami slabo odzivajo na cepljenje.

Spodnji graf prikazuje število hospitalizacij (levo) in smrti (desno) na milijon prebivalcev v Angliji. Možno je videti, da je necepljenih hospitaliziranih in umrlih 11x več kot tistih, ki so polno cepljeni. To nam da še eno potrditev, da cepiva delujejo tudi proti delta različici koronavirusa.

Najslabša sobota v zadnjih mesecih

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 48.820 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 388 okužb, kar je 47 % več kot prejšnji petek, ko je bilo potrjeno okuženih 264 oseb.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 279,9 okuženih oseb (včeraj 262,1), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 154,1.

Trenutno je hospitaliziranih 66 covidnih bolnikov oz. dvanajst več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 18 bolnikov s hujšim potekom covida-19, šest jih je bilo odpuščenih. Tri osebe so bile sprejete na intenzivno nego, na kateri je sedaj 15 bolnikov.

46 bolnikov je hospitaliziranih v UKC Ljubljana, 20 pa v UKC Maribor.

Včeraj v Sloveniji nismo beležili smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.438 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 3.250 (včeraj 2.995).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 55 okužb. Največ jih je bilo potrjenih v občini Žalec 10, sledijo Celje 9, Velenje 6, Šentjur 5, Rogaška Slatina 4, Slovenske Konjice 3, Podčetrtek 3, Luče 2, Polzela 2, Vojnik 2, Šmarje pri Jelšah 2, Vransko 1, Laško 1, Prebold 1, Braslovče 1, Šmartno ob Paki 1, Gornji Grad 1 in Solčava 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 30,7 (včeraj 27,9).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 83. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 130,2 (slovensko povprečje 154,1).

V posavski regiji (včeraj 10 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 12 (včeraj 11,9).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 971.753. To je 46 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 55 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 871.578 oz. 41 % vseh prebivalcev (50 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Od 23. avgusta naprej bo možno tudi cepljenje brez naročanja v ZD Šentjur, več o tem si preberite tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

D.K.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X