Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V torek potrjenih 385 novih okužb, pri nas na udaru Rogaška in Šentjur. Povečanje uvoženih okužb, cepiva še vedno učinkovita


Četrti val še naprej neprestano raste. Pretekli torek je bilo potrjenih 385 novih primerov okužbe s koronavirusom, kar je največ po 25. maju. Delež pozitivnih PCR testov se je povišal na 17,3 %. V bolnišnice je bilo sprejetih 13 bolnikov, kar je največ po 11. juniju. Odpuščena sta bila dva prebolela. Včeraj so bile zabeležene tri smrti zaradi koronavirusa.

Število uvoženih okužb narašča

Prvo večje število uvoženih okužb je bilo moč zaznati sredi julija, ko so se okužene skupine maturantov vračale iz Španije. Od 5. do 18. julija je bilo sicer iz Španije vnesenih 225 primerov okužbe. Po 18. juliju se je vnos okužb iz Španije umiril, se je pa število teh začelo večati pri Hrvaški. v tednu od 26. julija do 1. avgusta je bilo iz Hrvaške vnešenih 63 okužb, naslednji teden že 92, od 9. pa do 15. avgusta pa 102, potrebno pa je dodati, da za ta teden podatki še niso končni.

Tudi število vseh skupnih vnešenih okužb iz tedna v teden raste. Zadnji teden je bilo vnešenih 236 okužb, prejšnji teden 175, še teden prej pa “samo” 84. V zadnjem tednu je možno opaziti tudi povečan vnos okužb iz držav bivše Jugoslavije, kar bi lahko pomenilo, da se priseljenci s prebivališčem v Sloveniji vračajo pred začetkom novega šolskega leta. Na spodnjem grafu si lahko pogledate rast vnešenih okužb.

Vir: COVID-19 Sledilnik

Izraelski primer potrjuje učinkovitost cepiv pri preprečevanju težkega poteka bolezni

V zadnjih tednih so se zaradi širjenja bolj nalezljive delta različice koronavirusa ter več hospitaliziranih, ki so polno cepljeni, začeli širiti strahovi, da cepiva ne ščitijo proti delta varianti ali pa izgubijo učinkovitost po nekaj mesecih. Te strahove je podatek, da je v Izraelu med hospitaliziranimi skoraj 60% polno cepljenih, samo še podkrepil.

Če pa pogledamo podatke razporejene v tabelo, lahko opazimo da temu ni tako. Najprej je potrebno vedeti, da težji potek bolezni večinoma prizadene starejše ljudi, kar pomeni da je večina hospitaliziranih starejših. Na spodnji tabeli je razvidno tudi, da je v Izraelu več ko 90 % starejših od 50 let cepljenih. Zato je kljub večjemu številu hospitaliziranih ki so cepljeni, delež teh na 100.000 prebivalcev še vedno veliko manjši kot pri necepljenih. Tako je možno zaključiti, da ima cepivo še vedno visoko učinkovitost, tudi proti delta varianti.

K cepljenju pa poziva tudi papež Frančišek, ki meni da je cepivo enostaven način da poskrbimo za drug drugega, še posebej za  najranljivejše.

Rast četrtega vala se neprestano nadaljuje

Včeraj je bilo opravljenih skupaj 21.842 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 385 okužb, kar je 55,9 % več kot prejšnji ponedeljek, ko je bilo potrjeno okuženih 247 oseb.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 224 okuženih oseb (včeraj 204), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 121,4.

Trenutno je hospitaliziranih 57 covidnih bolnikov oz. osem več kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 13 bolnikov s hujšim potekom covida-19, dva sta bila odpuščena. Ena oseba pa bila sprejeta na intenzivno nego, ena pa odpuščena. Dve osebi na intenzivni negi, na kateri je sedaj devet bolnikov, sta umrli.

41 bolnikov je hospitaliziranih v UKC Ljubljana, 16 pa v UKC Maribor.

Včeraj smo v Sloveniji beležili 3 smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.436 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 2.650 (včeraj 2.314).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 36 okužb. Največ jih je bilo potrjenih v občini Rogaška Slatina 5, Slovenske Konjice 4, Šoštanj 4, Šentjur 4, Celje 3, Velenje 3, Polzela 3, Žalec 2, Laško 2, Podčetrtek 2, Solčava 1, Braslovče 1, Štore 1 ter Šmarje pri Jelšah 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 22 (včeraj 20,4).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 59,5. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 97,3 (slovensko povprečje 121,4).

V posavski regiji (včeraj 20 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 9,4 (včeraj 8,3).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 960.201. To je 46 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 54 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 857.845 oz. 41 % vseh prebivalcev (49 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

D.K.