Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku praznovali Lovrenčevo (foto in video)


V sobotose je z Lovrenčevim sejmom odvila še ena izmed prireditev Poletja v Podčetrtku, v sklopu katerega bodo z raznimi družabnimi in glasbenimi prireditvami popestrili poletni čas na turistični destinacijami Podčetrtek, Kozje in Bistrica ob Sotli.

Sončna sobota je ob prazniku, ko goduje njihov farni zavetnik sv. Lovrenc, na trg v Podčetrtek privabila okoli 45 sejmarjev, ki so ponudili raznovrstne izdelke, od produktov domačih kmetij, rokodelskih in suhorobarskih izdelkov, izdelkov široke potrošnje in drugih, ki so stalnica lokalnih sejmov. Predstavljala so se združenja in zavodi, društva, turistični ponudniki in drugi. V spremljevalnem programu so poskrbeli za animacije za otroke, skozi celi dan pa je bilo veselo na glavnem odru, kjer so za zabavo poskrbeli glasbeniki Ansambla Murni.

Že v dopoldanskih urah se je skozi sejem s preigravanjem polk in koračnic sprehodila Godba Orlica iz Bistrice ob Sotli. Razglasili so tudi najbolj zaslužnega občana Krajevne skupnosti Podčetrtek, ki je postal nekdanji dolgoletni zobozdravnik v Podčetrtku, zdaj upokojeni Leopold Alegro.

Domačinke z najboljšo bučno juho

Potem ko je večina stojničarjev v poznih popoldanskih urah že zapustila svoje razstavne kotičke, se je v organizaciji Društva kmetic Ajda Šmarje pri Jelšah in Zveze kmetic Slovenije odvilo še jubilejno 10. tekmovanje v kuhanju bučne juhe, ki se ga je udeležilo osem tekmovalnih ekip. Bučno juho so kuhale po tri predstavnice iz: Društva žena Mavrica Šentjur, Društva Gaja Rogaška Slatina, Društva žena Donačka gora, Društva žena Sveti Florijan, Društva kmetic žena in deklet na podeželju Izlake-Mlinše-Kolovrat, Društva žena Senožeče, Društva žena Divača in domačega društva kmetic Ajda. Slednje je spremljala tudi predsednica Francka Javeršek.

Stojnice so se bohotile v bučnih dobrotah, pa tudi buč, takšnih in drugačnih oblik in barv, je bilo povsod veliko. Medtem ko so se ženske trudile skuhati najboljšo juho, so si obiskovalci ogledovali kuharske kotičke in okušali dobrote, po »kuhinji na prostem« pa se je sprehodila tudi ocenjevalna komisija v sestavi župan Peter Misja, predsednica Zveze kmetic Slovenije Irena Ule in Jani Strašek. Ta je po zaključnem okušanju vseh bučnih juh zmago pripisala domačinkam, Društvu kmetic Ajda.

»Ni važno kako smo mi zadovoljni, važno je, kako so zadovoljni tisti, ki so tu razstavljali. Težko je v teh časih pripravljati prireditve, ker te po eni strani lovijo tisti, ki postavljajo zakone, po drugi strani pa tisti, ki so proti zakonu. Verjetno bomo v prihodnjem času premislili o tem, ali bomo sploh delali prireditve, ker smo tudi preko družabnih omrežij prejemali grožnje, ker delamo prireditve,« je na vprašanje kako so zadovoljni z odzivom strnil direktor GIZ Turizem Podčetrtek, Bistrica ob Sotli in Kozje Boštjan Misja in dodal, da so bili stojničarji v splošnem zadovoljni z obiskom. Seveda so na sejmu morali upoštevati PCT pogoj (preboleli, cepljeni, testirani), kar je spodbudilo nemalo kritik in negativnih komentarjev, je dejal Misja.

Poletje na destinaciji Podčetrtek bo še pestro

Kljub težkemu položaju, ki ga imajo zdaj turistične organizacije, v Podčetrtku optimistično zrejo v prihodnost. Poletje na destinaciji Podčetrtek bo popestrilo še nekaj dogodkov v občinah Podčetrtek in Kozje. Že to soboto se bo na Virštanju odvila klopotčeva sobota. Ob prazniku bodo namenu predali tudi obnovljene prostore Babnovine.  Na gradu Podsreda se bo v drugem delu avgusta odvil koncert z Nino Pušlar, konec avgusta sledi še Grajski živ žav, septembra pa bodo na gradu Podčetrtek pripravili koncert legendarne skupine Siddharta.

Kuhinjo pod gradom, ki so jo želeli izvesti v sklopu Lovrenčevega, so prestavili na september. Ne bo pa letos vaških iger v Bistrici ob Sotli. Organizator se je namreč odločil, da jih zaradi trenutnih strogih pogojev za organizacijo prireditev odpovejo.

Nekaj utrinkov s popoldanskega dela sejma pa v spodnjem videu. Vabljeni k ogledu:

In še nekaj fotoutrinkov:

/

E.Š., foto: E.Š., Jernej Šulc (Naše Oko)