Rast četrtega vala se nadaljuje. Tabela NIJZ kaže, koliko cepljenih in necepljenih je v bolnišnicah

16. 8. 2021 14:41

Tudi preteklo nedeljo se je rast četrtega vala nadaljevala. Potrjenih je bilo 56 novih okužb, kar naredi to nedeljo najslabšo po 6. juniju. Zaradi opravljenega večjega števila PCR testov je delež pozitivnih primerljiv z deležem prejšnje nedelje. V bolnišnico so bili sprejeti trije bolniki s težjim potekom covida-19, eden pa je bil odpusčen.

Kdo bo financiral testiranje učencev in dijakov?

Čeprav je do septembra, in s tem do začetka novega šolskega leta, še samo dva tedna, je o izvajanju šolanja še veliko nevednosti. Direktor NIJZ Milan Krek  je kljub slabšanju razmer epidemije potrdil, da se bodo dijaki in učenci s 1. septembrom vrnili v šole, kako dolgo pa bodo tam ostali, pa je odvisno od poteka epidemije.

Za vstop v fakultete bo sicer potrebno izpolnjevati PCT pogoj, v srednjih šolah in zadnji triadi osnovne šole pa se bo do prehoda v rdečo fazo epidemije izvajalo samotestiranje. Še vedno pa ni znano, kdo bo financiral testiranje dijakov in zaposlenih v šolstvu. Spomnimo, da bo hitro testiranje po 23. augustu postalo plačljivo. Predvidena cena testa naj bi bila 12 evrov.

Predsednica Zveze srednjih šol in dijaških domov Slovenije Frančiška Al-Mansour je povedala, da se financiranje testiranja ne bi smelo preložiti na javne zavode, saj so ti financirani iz državnega proračuna. Dodala je še, da s tem pričakujejo finančne težave, saj za to nimajo denarja. Prav tako pa iz mnogih drugih organizacij podpirajo samotestiranje ter upoštevanje PCT pogoja, vendar pa so mnenja, da bi moralo testiranje za študente in dijake ostati brezplačno.

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je sicer od sobote v samoizolaciji, saj so ji danes potrdili pozitiven COVID test.

Kustečeva je sicer cepljena s cepivom Astra Zeneca. Kot vemo, se lahko z delta različico koronavirusa okužijo tudi cepljeni, a imajo približno desetkrat manjšo možnost za hujši potek bolezni kot necepljeni. Slednje dobro prikazuje tudi tabela NIJZ (desno), ki kaže, koliko cepljenih in necepljenih COVID bolnikov v zadnjih tednih leži v slovenskih bolnišnicah.

Najslabša nedelja po 6. juniju

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 8.446 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 56 okužb, kar je 21,7 % več kot prejšnjo nedeljo, ko je bilo potrjeno okuženih 46 oseb.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 180 okuženih oseb (včeraj 161), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 103.

Trenutno je hospitaliziranih 45 covidnih bolnikov oz. dva več kot dan prej. Od teh je trenutno prvič po 19. juliju na intenzivni negi 10 bolnikov. V bolnišnice so bili sprejeti 3 bolniki s hujšim potekom covida-19, eden je bil odpuščen.

32 bolnikov je hospitaliziranih v UKC Ljubljana, 13 pa v UKC Maribor.

Včeraj v Sloveniji nismo beležili smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.433 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 2.175 (včeraj 2.150).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 6 okužb (prejšnjo nedeljo 0). Največ jih je bilo potrjenih v občini Celje 3, sledijo pa še Polzela 1, Vojnik 1 in Šmarje pri Jelšah 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 18,3 (včeraj 17,4).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 49,4. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 78,4 (slovensko povprečje 103,1).

V posavski regiji (včeraj 1 potrjena okuža), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 8 (včeraj 7,9).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 955.207. To je 45 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 54 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 851.160 oz. 40 % vseh prebivalcev (48 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 16. avgusta 2021 med 14. in 20. uro v ZP Podčetrtek. Več podrobnosti najdete tukajPrav tako bo mobilna cepilna enota 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

D.K.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X