Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Pretresljiva osebna izpoved šmarske zdravnice o življenjski izkušnji prebolevanja COVID-19


Epidemija novega koronavirusa pušča posledice na vseh segmentih našega življenja, ne samo na naše zdravje, druženje in delo, ampak tudi na medčloveške odnose. Na kakšni točki smo glede slednjega se kaže predvsem v zadnjem času, ko se je družba razdelila glede ene izmed rešilnih bilk pri premagovanju epidemije, cepljenju.

Epidemija novega koronavirusa je tako spisala marsikatero pretresljivo, tudi tragično zgodbo. Eno takih, k sreči s srečnim koncem, ki pa je v spomin za vedno vtisnila stisko in bolečino, je na družbenem omrežju Facebook nedavno delila zdravnica v Zdravstvenem domu Šmarje pri Jelšah, Tanja Šeligo Drame.

Tanja Šeligo Drame svoj zapis začenja: “Korona je dodobra zarezala v naša življenja. Zadnje leto sem v “porodniški z bolniško”, tako da profesionalnih izkušenj trenutno nimam, so pa zato osebne toliko bolj boleče. Da bi naši razširjeni družini prodali zgodbo, da korona ne obstaja… 3 hospitalizacije z dolgotrajnimi posledicami so DOVOLJ, povprečna starost nas, ki smo bili hospitalizirani je manj od 50 let in ne 80 let.

Kot pravi, je doživela in videla dovolj.  “Bolečine in stisko, ki sem jo občutila, ne bom prebolela nikoli, tudi pozabila nikoli, se bom pa verjetno sčasoma naučila živeti s tem,” pri čemer našteje nekaj tegob, ki jih je doživela, med njimi tudi slabo osebno izkušnjo v porodni sobi med rojevanjem. Med drugim tudi, ko ti korona v 4-ih dneh dvigne jetrne teste do te mere, da je ogrožen še nerojen otrok ter ko naredi bolečine v mišicah, da ne moreš držati žlice, kaj šele iti na stranišče.

Kot izpostavlja, je korona tudi to, da so bili v karanteni, fizično neaktivni. Ta prisilni počitek se je zanjo končal s strgano križno vezjo v kolenu. “Preostala mi je samo operacija in naporna rehabilitacija. Z 20+ šivi na kolenu, 3 ure po splošni anesteziji sem sredi noči šla domov, k 6-mesečnemu dojenčku, ker sem pač občutljiva in sem to zmogla,” zapiše.

Dodaja, da korona ni samo izguba vonja in okusa oz. prenašalec brez simptomov. Je mnogo več. “Je izguba prijateljev, ki precenijo, da nisi žrtev in da pretiravaš, da naj že enkrat pozabim, ker le zakaj v življenju potrebujemo dobre izkušnje? Je gospa, ki trpi z bolečinami v kolku, ki se ji je op poseg zamenjave kolka že 3jič prestavil, ker so prerazporedili zaposlene. Je gospod, ki ne ve, če bo lahko sprejel goste v gostilni ali bo moral ponovno zapreti. Je gospa, ki je izgubila svojca z ali brez korone, in se ni mogla od njega dostojno posloviti. Je mož, ki svoje žene ni mogel spremljati na prvi UZ in slišati prvi utrip. Je svojec, ki ne more na obisk, ker je korona in do nadaljnega ni obiskov. Je šolar, ki ne ve, če bo sošolce videl v živo ali samo on-line. Je študent, ki ne ve, kako bo opravil vaje in končal študij. Je glasbenik brez koncertov in igralec brez predstav.”

“Nikoli ni bilo vse 100 %, vse naravno in vse prav…redkokdaj smo za, smo pa vedno proti…žrtve so bile in bodo vedno, na obeh bregovih…v MOJEM primeru trenutno mnogo hujše v primeru prebolevanja kot cepljenja,” svojo pretresljivo FB izpoved zaključi Tanja Šeligo Drame, z objavo potrdila o cepljenju iz začetka avgusta.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

Za korono umrl 30-letni ameriški učitelj, nasprotnik cepljenja

UKC Ljubljana je včeraj objavil tragično zgodbo mladega ameriškega učitelja, korona-skeptika, ki bo okužbi in bolezni ni želel medicinske pomoči, temveč se je zdravil sam, s “čudežnim” zdravilom  ivermectin, visokimi odmerki vitamina C, cinka in inhalatorjem.

Po sprejemu v bolnišnico je skoraj mesec dni preživel v enoti intenzivne terapije, a mu žal niso uspeli rešiti življenja.

B.S., naslovna Fotografija: FB Tanje Šeligo Drame