Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Minister za zdravje Janez Poklukar v Šmarju ni mogel biti zadovoljen z lokalno precepljenostjo prebivalstva


 Danes se je po Šmarju mudil minister za zdravje Janez Poklukar. Obiskal je Dom upokojencev ter Zdravstveni dom Šmarje pri Jelšah. Na obisku je preveril pripravljenost na četrti val ter analiziral organizacijo cepljena ter precepljenost na Kozjanskem in Obsotelju. Kot je prikazano v nadaljevanju članka, je ta pod slovenskim povprečjem. 

Minister je povedal da smo že krepko v četrtem valu, ki je po njegovem mnenju zaradi dostopnosti brezplačnega cepljenja povsem nepotreben. Z dovolj visoko precepljenostjo bi lahko zaščitili najranljivejše skupine ter preprečili preveliko polnjenje bolnišnic s covidnimi bolniki. Pojasnil je tudi, da bo v naslednjem tednu potrebno razmisliti o novih ukrepih, v ponedeljek pa bodo predstavili prenovljen semafor za zaostrovanje ukrepov, ki bo temeljil predvsem na zasedenosti bolnišnic.

Od ponedeljka smo v drugi fazi odpiranja covid bolnišnic, v kateri so bolnike s koronavirusno boleznijo zraven UKC Ljubljana in Maribor začele sprejemati tudi SB Celje in UK Golnik.

Cepiva so učinkovita tudi proti delta različici 

Vsa cepiva, uporabljena v Sloveniji, imajo visoko učinkovitost tudi proti delta različici koronavirusa. S cepljenjem se prepreči velika večina hospitalizacij ter smrti, če pa se oseba kljub temu okuži, je potek bolezni lažji. To potrjujejo tudi podatki, dosegljivi tukaj, ki pravijo, da so bili v zadnjem tednu od 32 hospitaliziranih samo trije cepljeni. Kljub skoraj polovični precepljenosti prebivalcev Slovenije pa je od okuženih samo okoli 16% teh, ki so cepljeni.

Brez naročanja se je mogoče cepiti v ZD Šmarje pri Jelšah po naslednjem urniku. Za občane občine Šentjur in Dobje pa je cepljenje mogoče tudi v ZD Šentjur, urnik si lahko ogledate tukaj. Cepiti se je mogoče tudi v mobilnih cepilnih enotah, ki se ob različnih dnevih pripeljejo v različne manjše kraje. Kdaj se bo mobilna cepilna enota nahajala blizu vas, lahko preverite tukaj.

Precepljenost v Sloveniji ter Kozjanskem in Obsotelju

V Sloveniji je bilo na sredo z enim odmerkom cepljenih 974.648 prebivalcev (954.924 starih nad 18 let), kar je 46 % vseh (55 % starih nad 18 let). Z dvema odmerkoma pa je cepljenih 886.876 ljudi. (873.601 starih nad 18 let), kar je 42 % vseh (50 % starih nad 18 let). V Savinjski regiji, pod katero spadajo vse občine KiO razen Bistrice ob Sotli, je odstotek precepljenosti pod slovenskim povprečjem. Cepljenih je namreč le 117.277 prebivalcev, kar je 45 %. V Posavski regiji, pod katero spada občina Bistrica ob Sotli, je prav tako precepljenih 45% prebivalcev, kar je 33.836 oseb.

Odstotek precepljenosti po občinah KiO

Najslabše precepljena občina iz med občin KiO je občina Dobje, ki je sicer tudi 11. najslabše precepljena občina v Sloveniji. Od 934 prebivalcev je polno cepljenih 33,1 %. Po občini Dobje si sledijo tri občine z zelo podobno precepljenostjo. V občini Podčetrtek je polno cepljenih 34,6 % prebivalcev, sledi občina Kozje s 34,8 % cepljenih, nato pa še občina Bistrica ob Sotli, kjer je od 1.356 prebivalcev cepljenih 35,2 %.

Z malo višjo precepljenostjo sledi občina Rogatec, kjer je cepljenih 36,5 % oseb. 37,4 % prebivalcev pa je oba odmerka cepiva prejelo v občini Rogaška slatina, 37,5 % pa v občini Šmarje pri Jelšah.

Z najboljšo precepljenostjo med občinami KiO pa se lahko pohvali občina Šentjur, v kateri je od 19.378 prebivalcev cepljenih 39,2%, še vedno pa je ta odstotek pod slovenskim povprečjem.

Zgledna precepljenost v ZD Šmarje pri Jelšah in domu upokojencev

Bolj kot občinska povprečja pa je zgledna precepljenost oskrbovancev doma upokojencev Šmarje, ki je kar 93 odstotna. Med zaposlenimi v šmarskem domu in v ZD Šmarje pri Jelšah pa je 70 odstotna.

Poklukar je poudarilo, da so tako zdravstveni sistem kot socialnovarstvene inštitucije  po dosedanjih izbruhih epidemije pred hudim preskusom tudi na kadrovskem področju, saj se je marsikatera medicinska sestra odločila zapustiti zahtevno delovno mesto in priložnost poiskati drugje, tudi v tujini.

D.K.