Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj sta ob Marijinem prazniku povedala celjski škof v Olimju in Ivan Štuhec na Svetih gorah (foto, video)


Ob nedeljskem prazniku Marijinega vnebovzetja je bilo tudi v naših Marijinih božjepotnih cerkvah slovesno. V Olimju v cerkvi, posvečeni prav Marijinemu vnebovzetju, so se najprej zbrali na procesiji, nato pa praznik proslavili s sveto mašo, ki jo je vodil celjski škof dr. Maksimilijan Matjaž. Na Svetih gorah nad Bistrico ob Sotli je maševal vodilni moralni teolog in predavatelj, msgr. dr. in Ivan Štuhec.

V Olimju praznik po običaju proslavijo s procesijo, ko kip Marije Spremljevalke, ki krasi osredje cerkve, ponesejo v procesiji skozi Olimje. Procesija se vije mimo štirih kapelic, pri vsaki kapeli je potekala slovesnost z izpostavitvijo Najsvetlejšega, molitvijo in blagoslovom. Procesijo so s prepevanjem spremljali domači pevci ter Godba na pihala Svetina nad Štorami. Slovesnosti so se s prapori udeležila tudi razna domača društva.

Po procesiji je sledila sveta maša, ki jo je ob somaševanju domačih duhovnikov vodil dr. Maksimilijan Matjaž. Celjski škof je »ob poletnem velikonočnem prazniku« dejal: »Danes naše veselje doživlja vrhunec. Veselimo se in zremo v največjo skrivnost naše vere. Gospod nam želi v Mariji, materi, ženi, najplemenitejši hčerki božjega ljudstva pokazati, kaj je cilj in vrhunec našega potovanja. Cilj je, da se bomo vsi, takšni, kot smo, s telesom, in duhom znašli v očetovem naročju. Oče nas želi vse, iz njega smo prišli in k njemu se vračamo. A Marija ne kaže le na cilj, oddaljeni kraj ampak nam želi pokazati tudi pot. Zato jo v Olimju Marijo imenujemo Marija spremljevalka na poti. To ime lepo povzame njeno skrivnost.«

Praznik Marijinega vnebovzetja je sicer v župniji Olimje eden izmed največjih praznikov, ki  ga vedno obiščejo trume vernikov iz vseh koncev Slovenije. Lani in letos je teh manj zaradi situacije povezane z novim koronavirusom, a kljub temu se je na slovesnostih zbralo nekaj sto vernikov. Tisti, ki niso želeli biti v cerkvi, so lahko sveto mašo preko zvočnika spremljali od zunaj. Po sveti maši so na samostanskem dvorišču pripravili pogostitev.

Slovesnost ob slavljenju Marijinega vnebovzetja so v Olimju sicer pričeli že na predvečer praznika. V soboto  zvečer so organizirali molitev rožnega venca, večerno sveto mašo pa je vodil župnik Franc Murko iz Ljubljane.

Ivan Štuhec na Svetih gorah romarje povabil k veri, ki daje upanje, da ne tonemo k propadu

Tudi Svete gore nad Bistrico ob Sotli so s cerkvijo, posvečeno Marijinemu rojstvu, priljubljeno božjepotno središče ob Marijinih praznikih. Sveti maši ob deveti in enajsti uri je ob somaševanju domačega župnika Damjana Kejžarja in duhovnega pomočnika iz župnije Vitanje Jožeta Kovačeca,  daroval dr. Ivan Štuhec, vodilni moralni teolog in predavatelj, med drugim svoje znanje deli tudi na Teološki fakulteti v Ljubljani.

»Bog ne bo dovolil, da bi hudobni zavladal temu svetu, čeprav se velikokrat zdi, da je temu tako,« je med drugih dejal v pridigi, v kateri se je kritično odzval na trenutne dogodke v Evropi in svetu. Poudaril je, da nam lahko vera daje upanje in zaupanje, da življenje ni v rokah tistih, ki povzročajo takšne in drugačne katastrofe v tem svetu.

Pri maši so prepevali Mešani pevski zbor Bistrica ob Sotli in Svetogorski pevci. Že drugo leto zapored tudi v tem romarskem središču beležijo manj romarjev, kar je še posledica trenutne epidemiološke situacije. Marijino svetišče s petimi kapelami v romarski sezoni, ki poteka od maja do začetka novembra, pritegne romarje iz vse Slovenije, še posebno veliko je romarjev s Štajerske in tudi obiskovalcev iz krajev onkraj reke Save. Tradicija k obisku tega božjepotnega središča  zavezuje tudi skupine hrvaških romarjev, ki pa jih letos zaradi oteženega prečkanja meje ni.

Ob prazniku so tako v Olimju kot na Svetih gorah opravili z obnovo posvetitve slovenskega naroda Mariji. S tem se vsakoletno na praznik Marijinega vnebovzetja, 15. avgusta, zahvaljujejo za osamosvojitev domovine ter se Mariji priporočajo za varstvo še naprej.

Več o romanjih v Olimju in na Svetih gorah pa v fotogaleriji ter videoposnetkih, kjer lahko prisluhnete obema pridigama.

Nagovor celjskega škofa dr. Maksimilijana Matjaža v Olimju:

Nagovor msgr. dr. Ivana Štuhca na Svetih gorah:

E. Š.