Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Henrik Plank paraolimpijski nastop končal na sedmem mestu


Na paralimpjskih igrah v Tokiu je včeraj v metu diska nastopil šentjurski atlet Henrik Plank. V kategoriji F52 je osvojil sedmo mesto.

To so bile že tretje paraolimpijske igre na katerih je nastopil šentjurski atlet.

Henrik Plank je na paraolimpijskih igrah v Tokiu, klju nekaj težavam, ki so mu jih pozročili organizatorji, osvojil odlično sedmo mesto. Na olimpijskem stadionu je bil 47-letnik na vrsti prvi v svoji kategoriji. Atleti v metalnih disciplinah v sedečih kategorijah nastopajo po prirejenem vrstnem redu, saj vsak tekmovalec oddela vseh šest metov, potem pa ga v tekmovalnem stolu zamenja naslednji.

Plank je začel z neveljavnim metom, nato je disk vrgel 13,31 metra, tretji met je meril 14,26 metra, četrti 14,79 metra, ki se je na koncu izkazal za najboljši met, peti poskus je bil neuspešen, nastop v Tokiu pa je končal s 14,34 metra v zadnji seriji.

Kot je po nastopu pojasnil edini slovenski atlet na igrah, je bil takšen izid, po katerem je bil precej razočaran, tudi posledica težav s stolom oziroma napako prirediteljev pri pritrditvi tega. Zaradi napake je namreč moral prilagoditi tehniko meta, posledično pa so bili meti krajši.

“Bom najprej pozitiven: mesto ni slabo, rezultatsko pa sem razočaran. S to tehniko, ki sem jo pokazal, kaj dosti več ni bilo mogoče vreči. Če si prvi, še niso ‘utečeni’. Preveč so zategnili stol, pozneje pa niso več dovolili popravkov. Disk mi je uhajal in moral sem uporabiti tehniko izpred štirih, petih let, da sem sploh dosegel rezultat, ker bi šlo sicer vse ven. Rezultatsko je, kar je. Ni se izšlo po željah. Pri prvem metu, ki sem ga naredil, kot je treba, je šlo ven. Zato sem pozneje tudi uporabljal star disk, ne tega za novo tehniko,” je vzrok za slabši nastop pojasnil Plank in, da je bila slabost tudi to, da je začel prvi.

“Je, kar je. Nazaj ne bom gledal, popravili ne bomo nič. Zdaj me čaka državno prvenstvo, potem pa bom razmislil, kako naprej. Grenkobo je treba predelati, potem pa naprej. Gledam na svetlo plat, sedmo mesto tudi ni tako slabo na olimpijskih igrah,” je še dejal Plank.

Zlato medaljo je osvojil Poljak Piotr Kosewicz z 20,02 metra, štiri centimetre je zaostal Hrvat Velimir Šandor, tretji je bil Indijec Vinod Kumar z 19,91 metra.

“Začelo se je s komedijo zmešnjav. Prireditelji so sicer dobro mislili, a so bile stvari nedorečene. Ko smo postavljali stol, so ga za malenkost prestavili. Izmetni kot se je spremenil in s tehniko, s katero je metal na treningih, bi vsi meti padli zunaj sektorja ali končali v mreži. Moral je improvizirati in ‘borbati’, da so končali v sektorju. S tem pa žrtvoval nekaj razdalje. A sedmo mesto na olimpijskih igrah ni tako slab rezultat,” pa je o današnji tekmi dejal trener dr. Luka Cmok.

Plankje na paraolimpijskih igrah nastopil že tretjič. Prvič na igrah v Pekingu leta 2008, kjer je v metu kopja dosegel deseto mesto, v suvanju krogle pa je končal na 13. mestu. V Pekingu je bil najboljši prav v metu diska, dosegel je deveto mesto. Druga paraolimpijska postaja je bila London 2012. Takrat je bil najbližje zmagovalnemu odru, saj je bil v metu kopja četrti, v suvanju krogle pa je končal na sedmem mestu.

“Vse ima svoj čar. London je na prvem mestu, Peking in Tokio pa sta približno enaka. Je pa razlika po prijaznosti Japoncev, tudi ko smo bili v Fukuiju, so nas lepo sprejeli, upam, da sem se oddolžil,” je Plank primerjal svoje tri paraolimpijske nastope.

vir foto: www.zsis.si