Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi v sredo 248 okužb. Število hospitaliziranih se je povzpelo na 40. SB Celje pripravljena na četrti val. Študentje in dijaki pod pogoji PCT


V sredo je bilo tako kot v torek potrjenih 248 okužb. Po skoraj dveh mesecih so v bolnišnice znova sprejeli novih 10 covidnih bolnikov, tako da se je število povzpelo na 40.

Hitri testi strošek delodajalca, PCT tudi za študente in dijake

Hitro testiranje, ki bo za večino zaposlenih brezplačno le še do 23. avgusta, naj bi bilo po tem datumu strošek delodajalca. Zakon o varnosti in zdravju pri delu sicer določa, da zagotavljanje varnosti in zdravja pri delu delavcu ne sme povzročiti finančnih obveznosti, prav tako zdravstvene posledice opravljanja dela ne smejo prizadeti delavčeve plače ter posegati v njegov z delom pridobljeni materialni in socialni položaj. Cena enega testa naj bi bila 12 evrov.

Študenje bodo morali takoj ob oktobrskem začetku študijskega leta, za obiskovanje predavanj in ostalih študijskih obveznosti, izpolnjevati enega izmed pogojev PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Enaki pogoji čakajo tudi dijake, vendar te šele v rdeči fazi, ki pa naj bi po projekcijah IJS v Sloveniji nastopila že v začetku septembra. Takšen ukrep je bil sprejet v želji ohranjanja odprtih šol.

SB Celje pripravljena na četrti val epidemije

Iz Splošne bolnišnice Celje so sporočili, da so dobro pripravljena na napovedani novi val epidemije. So pa obenem izrazili zaskrbljenost zaradi napovedanih razmer, saj bi ponovno aktiviranje statusa SB Celje kot covid bolnišnice ustavilo izvajanje številnih rednih programov, ogrozilo skrajševanje čakalnih vrst s pomočjo nacionalnega razpisa ter povzročilo ponovno podaljševanje čakalnih vrst. Državljane zato pozivajo k čimprejšnjemu cepljenju. Več v novici tukaj.

ECDC del Slovenije obarval v oranžno

ECDC je danes objavil nov epidemiološki zemljevid evropskih držav, na katerem je velik del osrednje in zahodne Slovenije po novem obarvan oranžno. Del države je še vedno zelen.

Četrti val še vedno v vzponu

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 22.371 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 248 okužb, kar je 78,4 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 139 oseb.

Opravljenih je bilo 20.543 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.828 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 248 okužb z deležem pozitivnih izvidov 13,6 %, kar je najvišji delež pozitivnih izvidov po 11. maju (15,5 %).

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 153 okuženih oseb (včeraj 139), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 88 (včeraj 81).

Trenutno je hospitaliziranih 40 covidnih bolnikov oz. 4 več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 6 potrebuje intenzivno covid nego oz. 1 manj kot dan prej. V bolnišnice je bilo sprejetih 10 bolnikov s hujšim potekom covida-19, kar je največ po 15. juniju, ko so jih sprejeli 11. Včeraj so iz bolnišnice odpustili 6 prebolevnikov.

Včeraj v Sloveniji nismo beležili smrti povezanih s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.433 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 1.900 (včeraj 1.752).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 17 okužb (prejšnji teden 15). Največ jih je bilo potrjenih v občini Velenje 6, sledijo Celje 2, Laško 2, Žalec 2, Kozje 1, Luče 1, Mozirje 1, Šentjur 1, Zreče 1.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 14,3 (včeraj 12,4).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 38,6 (slovensko povprečje 50,9), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 62,2 (slovensko povprečje 88,1).

V posavski regiji (včeraj 8 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 5,9 (včeraj 5,6).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 946.819. To je 45 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 54 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 840.026 oz. 40 % vseh prebivalcev (48 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšah najdete TUKAJ – klikurnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klikSeznam vseh cepilnih enot po Sloveniji najdete tukaj.

Mobilna cepilna enota bo 16. avgusta 2021 med 14. in 20. uro v ZP Podčetrtek. Več podrobnosti najdete tukajPrav tako bo mobilna cepilna enota 23. avgusta med 12. in 19. uro na večih lokacijah občine Kozje. Podrobnosti tukaj.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.