Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Dobitnica Mentorjevega feferona 2021 je šentjurska pesnica Veronika Gradišek


Dobitnica Mentorjevega feferona 2021 je Veronika Gradišek, članica Literarnega društva Šentjur in aktivna sodelavka pri izdajanju literarnega zbornika društva.

Veronika Gradišek se je letos v okviru Šentjurskega poletja občinstvu predstavila s svojo protestno poezijo, na literarnem večeru pa je bilo moč prisluhniti tudi njeni uglasbeni poeziji.

Uglasbitev njene tokratne zmagovalne pesmi je tudi nagrada za njeno letošnje sodelovanje na literarnem natečaju.

Literarni natečaj Mentorjev feferon 2021, ki ga razpisujeta Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti in revija Mentor, je potekal od 23. aprila do 25. junija letos. 33 avtoric in 22 avtorjev je napisalo 86 protestnih pesmi oz. družbenih satir. Žirija, v kateri so prepoznavna ter umna (literarna in glasbena) protestniška imena – Ksenija Jus, Matej Krajnc in Joseph Nzobandora-Jose, je prebrala vse prispele pesmi pod šiframi in pregriznila vsak feferon posebej.

V ožji izbor se je uvrstilo 21 kvalitetnih pesmi. Zmagovalka Mentorjevega feferona 2021 – ki bo poleg objave v reviji Mentor prejela tudi uglasbitev svoje protestne pesmi ter predstavitev v živo (če bodo razmere s covidom dopuščale), na koncertu v petek, 15. oktobra 2021, na finalu Festivala mlade literature Urška
v Slovenj Gradcu – je postala Veronika Gradišek (1973) s pesmijo Sodelovanje.

Ob 10-letnici natečaja Mentorjev feferon podeljujemo še devet enakovrednih nagrad. Vse pesmi bodo z utemeljitvami objavljene v reviji Mentor 4/2021, konec letošnjega leta. Zmagovalna pesem Veronike Gradišek bo objavljena tudi na zgoščenki desetih najboljših protestnih pesmi – MENTORJEV FEFERON: OD BALADE DO REVOLUCIJE (IN SODELOVANJA), v izvedbi Suhe južine Benda, skupaj z zmagovalci natečaja Mentorjev feferon 2012-2021, to so: Jana Kolarič (dva zmagovalna feferona), Aleksandra Kocmut, Marko Skok – Mezopotamsky, Vasja Klun, Kristian Koželj, Aleš Jelenko, Polona Campolunghi Pegan in Marko Levačić.

Veronika Gradišek: SODELOVANJE

Jaz sem za sodelovanje.
Cel in ves.
Vseskozi in povsod.
Sodelovanje je v moji biti.
Preveva me od panterveka.
Prežema me odznotraj,
obdaja me navzven.

Jaz sem vaš najbolj
sodelovalni vodja.

Zakaj mi ne verjamete?
Kako si dovolite dvomiti?!
Kaj vendar tvezite o neskladju
mojih besed in mojih dejanj?

Sodelujte, če vam rečem!
To je moj ukaz.

Jaz bom zagrabil, vi pa udarite.
Jaz bom porušil, vi pa pohodite.
Jaz bom popljuval, vi pa razmažite.

Drobna zadovoljstva
pravega sodelovanja.

Rezultati bodo kmalu vidni.
Častna kolaborantska!

Za Mentorjev feferon in v imenu komisije: Barbara Rigler, producentka za literaturo in odgovorna urednica revije Mentor