Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Župana Šmarja in Podčetrtka o temah pogovorov z Janšo in njegovo vlado


Minulo sredo je na Brdu pri Kranju potekalo srečanje županov občin z vlado. Na dogodku so razpravljali predvsem o prihajajoči epidemiološki situaciji, težavi plač na občinah ter o novih vlaganjih v šole ter zdravstvene ustanove.

Izpostavili so tudi problem neenakomernega razvoja slovenskih občin, kjer je težava v zapiranju različnih ustanov v manjših občinah.

O sestanku z vlado smo povprašali župana občine Podčetrtek, Petra Misjo ter župana občine Šmarje pri Jelšah, Matijo Čakša.

Kaj je bilo po vašem mnenju na sestanku z vlado dorečenega, kar je pomembno za občane vaše občine?

Peter Misja: Najprej je pogovor tekel o aktualnih epidemioloških podatkih v Sloveniji, Evropi ter po svetu. Poudarjeno je bilo, da je čim večja precepljenost prebivalstva nujna za čim bolj normalno življenje v jeseni ter zimi. V drugem delu sem kot predsednik Skupnosti občin Slovenije opozoril na nekaj zadev. Izpostavil sem pomanjkanje sofinanciranja za predšolsko in šolsko vzgojo. Dobil sem zagotovilo, da bo sofinanciranje prišlo. Za občino Podčetrtek to pomeni, da bo s tem lažje dokončala vrtec v Pristavi. Nato sem predstavil še probleme ne sofinanciranja evropskih projektov, prepočasno ukrepanje na področju prostorskih načrtov, prenizke plače županov ter zapiranje bank, pošt, matičnih uradov in drugih ustanov v manjših občinah, kar ne zagotavlja enakomerne razvitosti države.

Matija Čakš: Na sestanku je bilo veliko rečenega o epidemiji. Vlada napoveduje kar črn scenarij, da Slovenija ne bo dosegla zadostne precepljenosti do jeseni. Strokovnjaki se bojijo, da nas čaka ponovno delo od doma. Potrudili se bomo, da bo zagotovljeno normalno delovanje šol, vrtcev in drugih zavodov.

Kako ste zadovoljni s sodelovanjem z državnim nivojem v tem mandatu?

Peter Misja: Jaz sem že več kot 10 let vključen v različna pogajanja, v katerih do sedaj ni bilo dosežene nobene prave komunikacije. Moram pa reči, da smo z trenutno vlado zelo hitro vzpostavili dobro komunikacijo. Pomembno je poudariti, da smo rešili 23. člen, dodelitev sredstev za sofinanciranje investicij. Pred tem je bilo potrebnih veliko postopkov, da so bili občinski projekti sofinancirani, sedaj pa občina vsak mesec dobi sofinanciranja in je to bistveno hitreje.

Matija Čakš: Sodelovanje z vlado je korektno, kar je bilo tudi prej. Vlada je videla, da so občine neka podaljšana roka države in da v kolikor oni investirajo državni denar, se bodo razvijale lokalne skupnosti, s čimer se razvija celotna Slovenija. Jaz bi se tukaj še enkrat javno zahvalil vsem ki so podprli naše projekte v tem mandatu.

Kakšno je vaše stališče o referendumu o Zakonu o vodah?

Peter Misja: Sam menim, da se bi moralo o zakonu veliko več pogovarjati. Mislim da z referendumom ne bomo ničesar rešili. Vredno omembe je tudi to, da smo veliko naše pitne vode prodali. Radenska, Laško in še mnoga druga podjetja so kupili tuji lastniki. Potrebno je poudariti, da noben župan nima interesa ob vodnih območjih graditi težke industrije ali pa nakupovalnih centrov.”

Matija Čakš: Zdi se mi, da je referendum o vodah narobe predstavljen, zato si ga vsak razlaga po svoje. Jaz menim, da nov zakon ni tako drastičen, kot je v medijih prikazano.”

Pri referendumu o vodah sicer ne gre za pitno vodo, kot je v javnosti pogosto narobe, oziroma zavajajoče predstavljeno, temveč za vprašanje urejanja vodnega in priobalnega pasu.

D. K.