Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V bolnišnicah manj kot 60 covidnih bolnikov. Od danes v veljavi dodatne sprostitve ukrepov


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 6.133 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 8 okužb, kar je najmanj po 9. avgustu 2020, ko je bilo potrjenih 6 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 11.

Opravljenih je bilo 5.529 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 604 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 8 okužb z deležem pozitivnih izvidov 1,3 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 24 okuženih oseb (včeraj 24), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 19 (včeraj 19).

Trenutno je hospitaliziranih 58 covidnih bolnikov, kar je najmanj po 15. septembru, ko jih je bilo hospitaliziranih 50. Od vseh jih trenutno 16 potrebuje intenzivno covid nego.

Po osmih dneh brez smrti povezanih s covidom-19, smo včeraj v Sloveniji zabeležili eno smrtno žrtev covida-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.420 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 425 (včeraj 437).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v veljavi nove sprostitve
  • semafor/zemljevid držav EU glede na 14-dnevno pojavnost (slika spodaj)

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji včeraj že peti dan zapored ni bilo potrjenih okužb (prejšnji teden 0). 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 0,7 (včeraj 1).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 2 (slovensko povprečje 8), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 9 (slovensko povprečje 19).

V posavski regiji (že štiri dni zapored brez potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 0,14 (včeraj 0,14).

Splošni bolnišnici Celje se zdravijo 3 covidni bolniki (eden manj kot dan prej), covid intenzivna nega je brez bolnikov. V SB Celje včeraj niso sprejeli nobenega bolnika s covidom-19, v domačo oskrbo so odpustili enega prebolevnika. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 490 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 8 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 11.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 24 okuženih oseb (včeraj 24), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 19 (včeraj 19).

Trenutno je hospitaliziranih 58 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 16.

Število hospitaliziranih bolnikov s hujšim potekom covida-19 v slovenskih bolnišnicah se je zmanjšalo za 2. Sprejet je bil eden covidni bolnik (eden manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 2 prebolevnika (enega manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Po osmih dneh brez smrti povezanih s covidom-19, smo včeraj v Sloveniji zabeležili eno smrtno žrtev covida-19. Oboleli je umrl v bolnišnici na intenzivni negi. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.420 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 829.107. To je 40 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 48 % vseh prebivalcev Slovenije starejših od 18 let. Z vsemi odmerki pa 698.372 oz. 33 % vseh prebivalcev/40 % vseh polnoletnih prebivalcev.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Z današnjim dnem nove sprostitve

Z današnjim dnem se dodatno sproščajo nekateri ukrepi pri opravljanju dejavnosti. Tako od danes ni več treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko v poslovnih prostorih oz. trgovskih centrih.

V gostinskih lokalih se odpravlja obveznost zagotavljanja trimetrske razdalje med mizami, prav tako ni več treba nositi mask v notranjosti gostinskih obratov. Igralni saloni lahko obratujejo brez omejitev glede razpoložljivih igralnih mest. Enako velja tudi za kongresno dejavnost.

Sicer pa v veljavi ostaja pogoj PCT. V igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v nočnih klubih in diskotekah ter v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska, kongresna dejavnost ali gostinska dejavnost, so lahko prisotni samo potrošniki, ki izpolnjujejo pogoj PCT.

Sproščanja omejitev je deležno tudi področje športa in kulture. Športne vadbe in rekreativne dejavnosti se lahko izvajajo individualno ali v skupini brez omejitve števila vadečih. Prisotnost gledalcev na prireditvah ni več omejena na število razpoložljivih sedišč, prav tako obiskovalcem ni več treba nositi zaščitnih mask.

Z današnjim ponedeljkom se sproščajo tudi pogoji oziroma omejitve za knjižnice, arhive, muzeje in galerije, za javne kulturne prireditve ter za ponujanje storitev dostopa in ogleda kulturne dediščine na ograjenih javnih površinah z nepremično kulturno dediščino.

Države EU in njihova epidemiološka obarvanost glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev:

Kot kaže spodnji zemljevid je Slovenija po novem v celoti obarvana zeleno. Priporočljivo je preveriti, pod kakšnimi pogoji dovoljujejo vstop druge države glede na obarvanost območja iz katerega prihaja obiskovalec.

 

B.S.