Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Tudi hotelirji in gostinci bodo preverjali pogoj PCT. V petek spet porast okužb


Po četrtkovem rahlem padcu števila potrjenih okužb, se je v petek nadaljeval vzpon krivulje. Še vedno gre večina okužb na račun jugovzhodne Slovenije, osrednjeslovenske, gorenjske in posavske regije.

Vlada odločila, da boido pogoj PCT morali preverjati tudi gostinci, hotelirji, izvajalci sejemske dejavnosti, itd..

Vlada je na petkovi seji sprejela nov odlok, po katerem so lahko v igralnicah, igralnih salonih in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvenih obratih, v notranjih prostorih, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v gostinskih obratih, ki nudijo glasbo za ples (nočni klubi, diskoteke,…) oziroma družabni program ter v prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, samo potrošniki, ki izpolnjujejo PCT pogoj.

Pri tem dokazilo o negativnem rezultatu testa na virus SARS-CoV-2 s testom PCR ne sme biti starejše od 72 ur od odvzema brisa, dokazilo s testom HAG pa ne sme biti starejše od 48 ur od odvzema brisa. Ta pogoj pa ne velja v zunanjih prostorih, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač, v kolikor je zagotovljena razdalja najmanj tri metre med robovi miz.

Določena je tudi obveznost ponudnika blaga in storitev, da preverja izpolnjevanje pogoja PCT za potrošnike pred vstopom v igralnice, igralne salone in pri posebnih igrah na srečo, v nastanitvene obrate, v notranje prostore, v katerih se izvaja sejemska ali kongresna dejavnost, v prostore gostinskih obratov, ki nudijo glasbo za ples oziroma družabni program ter v prostore, v katerih se izvaja gostinska dejavnost priprave in strežbe jedi in pijač.

Četrtkov padec števila okužb se ni potegnil tudi v petek

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 45.580 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 93 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 61.

Opravljenih je bilo 43.715 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.865 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 93 okužb z deležem pozitivnih izvidov 5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 63 okuženih oseb (včeraj 59), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 39 (včeraj 38).

Trenutno je hospitaliziranih 29 covidnih bolnikov oz. enako kot dan prej. Od vseh jih trenutno 8 potrebuje intenzivno covid nego oz. enako kot dan prej.

Včeraj je v Sloveniji umrl en bolnik s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.427 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 831 (včeraj 819).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski so včeraj potrdili eno okužbo (prejšnji teden 2). Okužba je bila potrjena v občini Slovenske Konjice. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 2,9 (včeraj 3).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 8 (slovensko povprečje 21), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 13 (slovensko povprečje 39).

V posavski regiji (včeraj 8 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 4,1 (včeraj 3,7).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 895.752. To je 42 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 51 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 788.268 oz. 37 % vseh prebivalcev (45 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay