Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skrivnostno sporočilo šmarske poti: brezplačna vodena tura po šmarskem muzeju baroka, Kalvariji in cerkvi sv. Roka

TŠM Šmarje v sodelovanju z Slovensko turistično organizacijo Feel Slovenia predstavlja brezplačno turo – Skrivnostno sporočilo šmarske poti. Obisk dogodka je odlična priložnost za odkrivanje bogate šmarske preteklosti. Na dogodku se izve vse od tega, kaj predstavljajo skulpture v muzeju ter kakšen pomen ima vsaka kapela, do vzroka, zakaj je nastala cerkev sv. Roka.

Na turi je najprej na voljo za ogled muzej baroka, kjer je razstavljenih mnogo starih lesenih skupltur. Po ogledu muzeja se tura nadaljuje po Kalvariji, ki vodi do cerkve sv. Roka. Med vzpenjanjem vodič pove mnogo zanimivih informacij o nastajanju kapel ter o pomenu vsake. Po prihodu na vrh hriba sledi še ogled cerkve sv. Roka, katere zunanjost je dokaj preprosta, znotraj pa se na stenah nahajajo mnoge poslikave, slike ter različni kipi.

Lesena skulptura
Muzej baroka Šmarje pri Jelšah

Muzej baroka, ki je bil odprt leta 2015 v Šmarju pri Jelšah, se navezuje na baročno Kalvarijo, ki se začenja 100m od muzeja, konča pa se pri cerkvi sv. Roka na bližnjem hribu. V muzeju je možen ogled 43 originalnih, več kot 260 let starih lesenih skulptur. Vsaka ponazarja neko značilnost iz časa Jezusovega življenja. Skulpture so se nekoč nahajale v kapelicah šmarske Kalvarije, vendar so jih insekti ter vreme poškodovali. Zato so jih proti koncu prejšnjega stoletja umaknili ter zaščitili pred nadaljnim propadanjem.

 

Kalvarija s cerkvijo sv. Roka
Kalvarija v Šmarju pri Jelšah

Kalvarija se vije od vznožja hriba pri Šmarju pri Jelšah, konča se pa na vrhu vzpetine, kjer je postavljena cerkev sv. Roka. Med potjo po Kalvariji, na kateri premagamo 107 metrov nadmorske višine, srečamo 14 kapel. Vsaka kapela ima pomen ter s sabo nosi neko zgodbo. Kapele je dal postaviti dr. Matej Vrečer, ki je bil duhovnik v Šmarju pri Jelšah, zraven pa še matematik in urar. Kalvarija je bila  postavljena v 18. stoletju.

Cerkev sv. Roka

Cerkev, ki se nahaja na vrhu hriba ob Šmarju pri Jelšah, je bila zgrajena v 17. stoletju. Legenda pravi, da sta domačina iz Ptuja v Šmarje prinesla kugo, ki je hitro pomorila več kot 200 ljudi. Prebivalci so na hribu zgradili kapelico, da bi se rešili bolezni. Ko je kuga izginila, pa so na mestu kapelice zgradili cerkev, ki jo danes poznamo kot cerkev sv. Roka. Če je zunanjost cerkve dokaj preprosta, je notranjost vse prej kot to. Na stenah so naslikane mnoge freske, cerkev pa dodatno krasijo še razni kipi.

Brezplačna tura poteka vsako soboto v mesecu juliju in avgustu ob 9.00 zjutraj. Za udeležbo se je obvezno predhodno prijaviti na telefonsko številko 031 348 042 ali na email naslov [email protected].

D.K.