Rezultati referenduma o noveli zakona o vodah in kako smo volili na Kozjansko-obsoteljskem

11. 7. 2021 20:18

Danes so se državljani Slovenije odločali o Zakonu o spremembah in dopolnitvah Zakona o vodah. Rezultati kažejo, da so državljani v veliki večini glasovali proti uveljavitvi sprememb omenjenega zakona.

Volilna udeležba je bila 45,99-odstotna, kar pomeni, da se je volitev udeležilo okoli 781 tisoč volilnih upravičencev.

Kvorum je bil dosežen, referendum o noveli zakona o vodah pa je prepričljivo padel.

Za padec Zakona o vodah na referendumu sta morala biti izpolnjena 2 pogoja: več volivcev mora glasovati PROTI kot ZA, hkrati pa je moralo PROTI glasovati vsaj 20 % vseh volilnih upravičencev, kar pomeni okoli 340 tisoč volivcev. Na predčasnem glasovanju je sicer svoj glas oddalo 84.196 volivcev oz. 4,96 odstotka volilnih upravičencev.

Neuradni rezultati volitev kažejo, da se je prepričljiva večina volilnih upravičencev izrekla proti predlogu zakona o vodah. Po preštetih 99,9 % glasov je ZA zakon glasovalo 13 % oz. 104.525 volilnih upravičencev, PROTI zakonu pa 87 %  oz. 674.114 volilnih upravičencev.

V volilni enoti Celje je ZA glasovalo 14 % volivcev, PROTI zakonu pa 86 % volivcev. Volilna udeležba je bila 45 %.

V dveh volilnih okrajih Kozjanskega in Obsotelja neuradni rezultati kažejo sledeči volilni izid:

V volilnem okraju Šentjur je ZA glasovalo 16 % volivcev, PROTI zakonu pa 84 % volivcev. V Šentjurju je bila volilna udeležba 41 %.

V volilnem okraju Šmarje pri Jelšah pa je ZA zakon glasovalo 16 % volivcev, PROTI zakonu pa 84 % volivcev. V Šmarju je bila volilna udeležba 35 %. To je tretja nanjnižja volilna udeležba v Sloveniji. Nižja je bila le v Murski Soboti (34 %) in Lendavi (28 %).

Podrobni rezultati referenduma tukaj.

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X