Poživitveni odmerek cepiva proti covidu-19 zaenkrat ni predviden. Zdravniška zbornica: cepiva niso eksperimentalna zdravila

22. 7. 2021 12:23

Prvi cepljeni imajo po osmih mesecih še vedno dovolj protiteles

V Sloveniji smo prve prebivalce začeli cepiti konec decembra. Avgusta oz. septembra se tako izteka doba devetih mesecev, ko naj bi število protiteles po prvotnih predvidevanjih strokovnjakov začelo padati. A trenutno še nobena večja zdravstvena organizacija ni podala mnenja, če in kdaj bo potreben poživitveni odmerek. Prav tako tretjega odmerka zaenkrat še nista potrdili tako ameriška zvezna Uprava za hrano in zdravila (FDA) kot Evropska agencija za zdravila (EMA). Na NIJZ so medtem na vprašanje trajanja imunosti po cepljenju odgovorili: “Za zdaj je zanesljivo, da cepiva ščitijo vsaj devet mesecev. S podaljševanjem časa opazovanja bo postalo jasno, kolikšno je dejansko trajanje zaščite.” Ob tem tudi nekatere študije količine protiteles pri prebolevnikih kažejo, da se pri teh raven protiteles po osmih mesecih sicer zmanjša, a je še vedno zadostna za zaščito pred okužbo. Za dokončne odgovore, tako glede poživitvenega odmerka, kot tudi imunosti po prebolelosti bolezni covid-19, bo treba počakati nadaljnje raziskave.

Občina Rogatec v četrtek, 22.7.2021 med 10.00 in 18.00 uro (lokacije in urnik cepljenja – več informacij tukaj)

Občina Rogaška Slatina v petek, 23.7.2021 med 8.00 in 18.00 uro (lokacije in urnik cepljenja – več informacij tukaj)

Občina Podčetrtek v ponedeljek, 26.7.2021 med 15.00 in 20.00 uro (več informacij tukaj)

Občina Kozje v ponedeljek, 2. 8. 2021 med 12. in 19. uro (več informacij tukaj)

Občina Bistrica ob Sotli v ponedeljek, 9. 8. 2021 med 15. in 18. uro (več informacij tukaj)

Urnik cepljenj v ZP Šmarje pri Jelšah za mesec JULIJ in AVGUST 2021 najdete TUKAJ – klik.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

Slovenska zdravniška zbornica: Nobeno od v Sloveniji registriranih cepiv proti bolezni COVID-19 ni eksperimentalno zdravilo

Ker se v zadnjem času v javnosti vnovič pojavljajo tudi stališča, da gre pri cepivih proti covid-19 za eksperimentalna cepiva, Zdravniška zbornica Slovenije (ZZS) javnost ponovno seznanja z že objavljenimi stališči Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke (JAZMP), da takšne trditve ne držijo.

Zdravniška zbornica Slovenije je namreč že v aprilu in maju s strani več vlagateljev prejela vprašanja v zvezi s tem. Odbor za pravno-etična vprašanja pri ZZS, ki je obravnaval te vloge, je zato regulatorja Javno agencija za zdravila in medicinske pripomočke zaprosil za odgovor na vprašanje: ali imajo cepiva proti COVID 19 status eksperimentalnih zdravil in pridobil stališče, po katerem nobeno od v Sloveniji registriranih cepiv proti bolezni COVID 19 ni eksperimentalno zdravilo. Pojasnilo smo tudi javno objavili na spletni strani.

Kot je razvidno iz pojasnila JAZMP je pogojno dovoljenje za promet EU regulatorni mehanizem, ki omogoča pospešen dostop do nujno potrebnih zdravil/cepiv, takoj ko so na voljo zadostni podatki, ki dokazujejo, da koristi zdravila /cepiva prevladajo nad tveganji. Za ta zdravila/cepiva so vzpostavljeni strogi zaščitni ukrepi in kontrole glede varnosti zdravila/cepiva po odobritvi.

Pogojno dovoljenje se uporablja v primerih tistih zdravil, ki so namenjena za zdravljenje, preprečevanje ali diagnozo hudih izčrpavajočih ali smrtno nevarnih bolezni oz. zdravil, ki se uporabljajo v nujnih primerih kot odziv na tveganja za javno zdravje, ki sta jih prepoznala bodisi Svetovna zdravstvena organizacija bodisi Evropska skupnost. V to skupino se umeščajo tudi npr. zdravila sirote, še pojasnjuje JAZMP.    

Odbor za zdravila za uporabo v humani medicini (CHMP) na Evropski agenciji za zdravila (EMA) lahko sprejme pozitivno mnenje za izdajo pogojnega dovoljenja za promet le na podlagi zadostnih podatkov o kakovosti, varnosti in učinkovitosti cepiva, ki dokazujejo, da je razmerje med koristjo in tveganji ugodno.

JAZMP v nadaljevanju pojasni še: »To pomeni, da so cepiva proti COVID-19, ki so trenutno v uporabi, pridobila dovoljenje za redno uporabo, ki velja za eno leto in se lahko obnovi, v kolikor bo imetnik dovoljenja za promet izpolnil obveznosti v predpisanih rokih,« so zapisali v sporočilu za javnost.

Ponovno povečanje števila okužb

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 21.690 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 69 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 56.

Opravljenih je bilo 20.244 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.446 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 69 okužb z deležem pozitivnih izvidov 4,8 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 60 okuženih oseb (včeraj 58), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 40 (včeraj 39).

Trenutno je hospitaliziranih 27 covidnih bolnikov oz. enako kot dan prej. Od vseh jih trenutno 7 potrebuje intenzivno covid nego oz. eden manj kot dan prej.

Včeraj je v Sloveniji umrl en bolnik z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.426 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 838 (včeraj 840).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski so včeraj potrdili 3 okužb (prejšnji teden 5). Po ena v občinah Celje, Polzela in Velenje. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 2,7 (včeraj 3,1).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 7 (slovensko povprečje 20), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 10 (slovensko povprečje 40).

V posavski regiji (včeraj 1 potrjena okužba), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 3,9 (včeraj 4).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 884.029. To je 42 % vseh prebivalcev Slovenije oz. čez 50 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 777.196 oz. 37 % vseh prebivalcev (44 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X