Največje število okužb v zadnjem mesecu in pol. 98 % hospitaliziranih necepljenih. Vlada podaljšala vse veljavne odloke

30. 7. 2021 11:20

V četrtek je bilo potrjenih 116 okužb, kar je največ dnevnih okužb od 15. junija, ko jih je bilo potrjenih 117. Večina teh (81) je bila potrjena v jugovzhodni Sloveniji, podravski, osrednjeslovenski in gorenjski regiji.

Vlada je vse veljavne odloke podaljšala za teden dni, in sicer do 8. avgusta 2021.

V bolnišnicah je 98 % hospitaliziranih covidnih bolnikov necepljenih.

NIJZ je danes objavil popolnoma anonimizirano aplikacijo za preverjanje digitalnih covidnih potrdil. Aplikacija in informacije so na voljo tukaj.

Odloki podaljšani za teden dni

Vlada je podaljšala veljavnost odlokov, ki so sprejeti na podlagi Zakona o nalezljivih boleznih in ukrepov, ki so vsebovani v teh odlokih. Do 8. avgusta 2021 se tako podaljšujejo naslednji odloki:

  • Odlok o začasnih omejitvah ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji,
  • Odlok o začasnih omejitvah pri izvajanju športnih programov,
  • Odlok o začasni omejitvi ponujanja kulturnih storitev končnim uporabnikom v Republiki Sloveniji,
  • Odlok o začasni omejitvi kolektivnega uresničevanja verske svobode v Republiki Sloveniji,
  • Odlok o začasni omejitvi zbiranja ljudi zaradi preprečevanja okužb s SARS-CoV-2,
  • Odlok o omejitvah in načinu izvajanja ponujanja in prodajanja blaga in storitev neposredno potrošnikom na področju voznikov in vozil v Republiki Sloveniji,
  • Odlok o omejitvah in načinu izvajanja javnega prevoza potnikov na ozemlju Republike Slovenije,
  • Odlok o začasnih ukrepih za zmanjšanje tveganja okužbe in širjenja okužbe z virusom SARS-CoV-2,
  • Odlok o obvezni namestitvi razpršilnikov za razkuževanje rok v večstanovanjskih stavbah.

Vlada Republike Slovenije se tedensko seznani s strokovnim mnenjem Strokovne skupine za zajezitev in obvladovanje epidemije covida-19 pri Ministrstvu za zdravje o utemeljenosti ukrepov za zajezitev in obvladovanje epidemije nalezljive bolezni covid-19. Na podlagi zadnje ocene se je vlada odločila za podaljšanje veljavnosti odlokov. Vsebina odlokov ostaja nespremenjena, le za sedem dni se podaljšuje veljavnost ukrepov, ki jih vsebujejo.

Največje dnevno število okužb po 15. juniju

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 28.198 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 116 okužb, kar je 100 % več kot teden prej, ko je bilo potrjeno okuženih 58 oseb.

Opravljenih je bilo 26.512 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.686 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 116 okužb z deležem pozitivnih izvidov 6,9 %, kar je največ po 8. juniju, ko je bil delež 7,24 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 76 okuženih oseb (včeraj 68), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 45 (včeraj 43).

Trenutno je hospitaliziranih 30 covidnih bolnikov oz. eden več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 9 potrebuje intenzivno covid nego oz. eden več kot dan prej.

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti povezane z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.428 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 970 (včeraj 916).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 6 okužb. (prejšnji teden 6). V občini Podčetrtek so bile potrjene 4 okužbe, po ena pa v občinah Celje in Žalec.

V občini Podčetrtek so imeli tri zaporedne dni s potrjenimi okužbami nazadnje 1., 2. in 3. junija, ko je bila vsak dan potrjena po ena okužba. Sicer so bile na območju Kozjanskega in Obsotelja zadnje tedne potrjene okužbe izjemno redke. V mesecu juliju je bilo tako doslej skupaj potrjenih 10 okužb, 7 od teh v zadnjih treh dneh v občini Podčetrtek, ki je tudi med 20 najslabše precepljenimi slovenskimi občinami. V Podčetrtku je z enim odmerkom cepljenih 35,1 % prebivalcev, z vsemi odmerki pa 28,8 %, kar je krepko pod slovenskim povprečjem. Sicer je precepljenost v vseh občinah Kozjanskega in Obsotelja še vedno pod slovenskim povprečje, kar smo ugotavljali že pred časom v prispevku tukaj.

7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 2,7 (včeraj 2,7).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 7,3 (slovensko povprečje 25,2), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 15,4 (slovensko povprečje 44,9).

V posavski regiji (včeraj 4 potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 4,3 (včeraj 4,1).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 915.011. To je 43 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 52 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 804.338 oz. 38 % vseh prebivalcev (46 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Urnik cepljenj za nenaročene, ki jih redno izvaja ZD Šmarje pri Jelšahnajdete TUKAJ – klik, urnik za ZD Celje pa najdete TUKAJ – klik.

Več informacij o cepljenju proti covidu-19 najdete tukaj. Kdaj in kje po lokacijah po Sloveniji se nahajajo mobilne cepilne enote najdete tukaj.

B.S.

Oznake: , , , , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X