Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Močno neurje s točo obšlo tudi Kozjansko in Obsotelje. Sloveniji grozi uničujoč veter in toča (foto)


Slovenijo je danes okoli poldneva zajel sistem neviht s točo. V mnogih krajih je posledično meteorna voda zalivala kleti, veter pa je odkrival strehe in podiral drevesa. Največ dela so imeli gasilci v Železnikih, Škofji Loki, Kamniku, Zagorju ob Savi, Laškem, Trbovljah, Hrastniku, Zrečah, Lukovici, Kobaridu, Cerknem, Sevnici, Oplotnici, Vitanju, Vojniku, Slovenski Bistrici in Slovenskih Konjicah.

Meterologi svarijo, da bi utegnil v noči na nedeljo Slovenijo zajeti nov sistem nevih z uničujočimi sunki vetra, izključen pa ni niti pojav toče.

Vremenska fronta, ki je dopoldne nastala na Bovškem in se premikala proti Gorenjski in Štajerski proti vzhodu države je prizadela občine Cerkno, Kobarid, Tolmin, Železniki Škofja Loka, Kranj, Kamnik, Ljubljana, Lukovica, Laško, Slovenske Konjice, Vitanje, Vojnik, Zreče, Lovrenc na Pohorju, Oplotnica, Rače – Fram, Slovenska Bistrica, Juršinci, Majšperk, Trbovlje in Zagorje.

Neurja z vetrom in dežjem so odkrivala strehe stanovanjskih in drugih objektov. V večini primerov so se podirala drevesa preko cestišč, v Slovenski Bistrici se je drevo podrlo na električne kable, v Cerknem se je podrlo na hišo, v Juršincih pa se je podrl električni drog in pretrgal vodnike. Toča je klestila v Posočju in okolici Kranja, strela je udarila v električno omarico stanovanjske hiše v naselju Zagorci v občini Juršinci, jo poškodoval, vendar do požara ni prišlo. Udar strele pa je ravno tako v naselju Zagorci zanetil požar ostrešja stanovanjske hiše.

Neurje s točo in strelami pa je na Rodici, občina Bohinj, zajelo planinki. Eno naj bi strela tudi oplazila zato so posredovali reševalci GRS Bohinj, ki so ju pospremili v dolino. Neurje je pod Skuto v občini Kamnik ujelo pohodnici, ki nista mogli nadaljevati poti. Aktivirani so bili reševalci GRS Kamnik za primer reševanja, saj helikopter LPE zaradi neurja ni mogel poleteti. Pohodnici sta naleteli na skupino planincev, ki ju je varno pospremila do bivaka pod Skuto.

Skupno je bilo zabeleženih 56 dogodkov, posledice na terenu so odpravljali gasilci 38 gasilskih enot in delavci cestnih in komunalnih služb.

Kaj bo prinesela nedelja?

Kot so zapisali prognostiki na portalu Neurje.si, trenutno veliko pozornost vzbuja vremensko dogajanje v severni Italiji, zaradi česar se ponoči pričakuje formiranje močnejšega nevihtnega sistema, ki bo zaradi jugozahodnih vetrov prešel tudi Slovenijo. Sistem bi lahko postregel z uničujočim vetrom (tudi preko 100 km/h) in debelejšo točo.

Krajevna neurja so možna že v jutranjih nedeljskih urah in se bodo nadaljevalas čez cel dan. Najvišje dnevne temperature bodo od 26°C do 29°C. Pričakujemo lahko ugodne pogoje za nastanek močnejših krajevnih neurij.

Lokalno lahko pada tudi debelejša toča, od 4 do 8 cm premera. Obstaja velika verjetnost, da se bo kreiral organiziran nevihtni pas, s silovitimi sunki vetra, ki lahko presežejo 100 km/h. Stanje se bo v noči na ponedeljek umirilo.

Vabljeni k ogledu fotografij posledic sobotnega popoldanskega neurja na širšem Celjskem in drugod po Sloveniji:

foto: Facebook, naslovna: Saša Čanžek/FB