Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kako ohranjamo in izboljšamo kognitivne funkcije naših možganov?


Za ohranjanje in krepitev zdravja možganov se moramo truditi skozi vse življenje, zato ob Svetovnem dnevu možganov, ki ga praznujemo 22. Julija,  na Ljudski univerzi Šentjur osveščajo o pomenu vseživljenjskega učenja in vas vabijo v raznolika brezplačna izobraževanja.

Znanstvene raziskave kažejo, da so kombinacija zdrave prehrane, telesne dejavnosti, intelektualne spodbude, aktivno učenje, aktivna izraba prostega časa ter kakovosten spanec najboljša podpora zdravju možganov.

Naši možgani tehtajo 2 % naše telesne teže, porabijo pa 25 % energije, ki jo dobimo s hrano in samo s spanjem uspejo odstraniti toksične snovi. Zato je zelo pomembno, da uživamo nutritivno hrano, ki spodbuja dobre gene, dovolj spimo, izvajamo telesne aktivnosti v naravi, saj nas le-ta dodatno umirja s svojo zeleno barvo.

Zelo pomembna pa je tudi umovadba, saj je s starostjo povezan upad kognitivnih sposobnosti, ki prizadenejo spomin in sposobnost reševanja problemov. Na Ljudski univerzi Šentjur zato izvajajo izobraževalne aktivnosti, ki odraslim izboljšujejo spomin, pozornost in  sposobnost sklepanja.

V zadnjem letu so postali tudi nacionalna točka SVOS, kjer si preko obsežnega brezplačnega spletnega vprašalnika lastne spretnosti lahko sami ocenite in primerjate svoje spretnosti, z osebami iste starosti in izobrazbe, kar preko udobnejšega in mirnejšega domačega ekrana.

Za izboljšanje posameznikovih spretnosti pa so pripravili s pomočjo evropskih sredstev tudi zelo raznolika izobraževanja, ki so za ranljive ciljne skupine, pa tudi ostale, na voljo brezplačno.

Tudi v poletnih mesecih ostajajo aktivni in izvajajo digitalna izobraževanja, ki so v zadnjem času povezana z aplikacijo zVEM in pridobivanjem digitalnih potrdil, izposojo e-koles …  Zanimiv je tudi program Izzivi podeželja, kjer se udeleženci seznanjajo s številnimi priložnostmi, ki jih nudi podeželje. Zbirajo pa tudi prijave za skupino Moč komunikacije in javno nastopanje, kjer udeleženci vadijo komunikacijske spretnosti in krizno komuniciranje. Udeleženci Univerze za tretje življenjsko obdobje prihodnji četrtek odpravljajo v učilnico v naravo na Goričko, kjer se bodo izobraževali o zdravilnih rastlinah.

Vabljeni v njihovo družbo, kjer boste z učenjem razvijali svoje veščine in spretnosti in tako še bolj krepili odpornost za soočanje z izzivi, ki nam jih prinaša življenje!