Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Kaj potrebujete za prehod meje s Hrvaško, Avstrijo, Italijo in Madžarsko


Od četrtka pri prečkanju meje v Slovenijo ne velja več seznam držav glede na epidemiološko sliko, pač pa morajo vsi potniki pri vstopu v državo predložiti dokazilo o prebolelosti, cepljenju ali testiranju (PCT). Sicer jih čaka desetdnevna karantena, ki pa se lahko prekine peti dan ob preložitvi negativnega PCR testa.

Izjeme pri prehodu so tranzitni in mednarodni promet. Izjeme so za osebe, ki opravljajo delo v sektorju mednarodnega prevoza in to ob prehodu meje izkazujejo s primernim spričevalom ali osebe, ki potujejo v tranzitu čez Slovenijo in jo zapustijo v najkrajšem času oziroma v 12 urah po vstopu. Izjema so tudi otroci do 15. leta starosti in dvolastniki ali najemniki zemljišč v obmejnih področjih, ki mejo prečkajo zaradi dela in se vračajo najpozneje v 10 urah po prehodu meje. Med izjemami od četrtka ni več delovnih migrantov.

Osebe, ki vstopajo v Slovenijo (razen izjem,) morajo izpolnjevati pogoj PCT. To pomeni, da morajo na meji predložiti eno od naslednjih potrdil:

  • negativni test PCR, ki ni starejši od 72 ur od odvzema brisa;
  • negativni test HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa;
  • potrdilo o prebole1qqalosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev);
  • potrdilo o cepljenju, s katerim oseba dokazuje, da je preteklo od prejema:
    – drugega odmerka cepiva Comirnaty proizvajalca Biontech/Pfizer najmanj sedem dni,
    – drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Moderna najmanj 14 dni,
    – prvega odmerka cepiva Vaxzevria (COVID-19 Vaccine) proizvajalca AstraZeneca najmanj 21 dni,
    – odmerka cepiva COVID-19 Vaccine Janssen proizvajalca Johnson in Johnson/Janssen-Cilag najmanj 14 dni,
    – prvega odmerka cepiva Covishield proizvajalca Serum Institute of India/AstraZeneca najmanj 21 dni,
    – drugega odmerka cepiva Sputnik V proizvajalca Russia’s Gamaleya National Centre of Epidemiology and Microbiology preteklo najmanj 14 dni,
    – drugega odmerka cepiva CoronaVac proizvajalca Sinovac Biotech najmanj 14 dni,
    – drugega odmerka cepiva COVID-19 Vaccine proizvajalca Sinopharm najmanj 14 dni;
  • potrdilo o cepljenju za prebolevnike (potrdilo o prebolelosti in dokazilo, da je bila v obdobju do največ osem mesecev od pozitivnega rezultata testa PCR oziroma začetka simptomov cepljena z enim odmerkom cepiva iz prejšnje točke). Kot ustrezno dokazilo se šteje kombinacija: dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in pozitivnega testa PCR ali dokazila o cepljenju z vsaj enim odmerkom cepiva in potrdila zdravnika o prebolelem covid-19,
  • evropsko digitalno covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR ali HAG, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike,
  • digitalno covid potrdilo tretje države v digitalni ali papirnati obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje enake podatke kot evropsko digitalno covid potrdilo in ga je pristojni zdravstveni organ tretje države izdal v angleškem jeziku.
  • Če je oseba cepljena s kombinacijo dveh različnih cepiv iz 4. točke, se zaščita vzpostavi po preteku časa od prejema drugega odmerka posamezne vrste cepiva. Če je taka oseba prvič cepljena s cepivom iz tretje ali pete alineje 4. točke (cepivo proizvajalca AstraZeneca), se zaščita vzpostavi takoj po drugem cepljenju, če se drugič cepi s cepivom iz prve alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Biontech/Pfizer) ali druge alineje 4. točke (cepivo proizvajalca Moderna) in drugi odmerek prejme v roku od 4 do 12 tednov po prejemu prvega odmerka.
Kako je s potovanjem v druge sosednje države?

Hrvaška

Hrvaška je 1. julija objavila spremembo pravil vstopa, ki bodo kot kaže veljala čez celotno poletno sezono. Podobno kot za Slovenijo je potrebno tudi za vstop na Hrvaško imeti ustrezno covid potrdilo. Hrvaška omogoča vstop z digitalnim covid potrdilom s QR kodo, lahko pa je tudi še staro pisno potrdilo o negativnem hitrem ali PCR testu, o cepljenju ali prebolelosti. SMS potrdila ne veljajo.

Izjema glede potrdil velja za tranzit, otroke, mlajše od 12 let, nujne poslovne, zdravstvene in družinske poti. Pred odhodom na Hrvaško priporočamo, da izpolnite spletni obrazec Enter Croatia, kjer vnesete podatke o regiji od koder prihajate, kraju bivanja, osebne podatke in po novem naložite tudi potrdila, ki jih imate za prestop meje. Dodatna potrdila glede  rezervacije namestitve za vstop na Hrvaško niso potrebna.

Avstrija

Pri vstopu v državo je potrebno predložiti potrdila o cepljenju, prebolelosti ali negativnem hitrem ali PCR testu, ki so bila izdana v nemškem ali angleškem jeziku ali pa na predvidenem obrazcu Avstrije, ki vsebuje možnost za vse tri vrste dokazil in mora biti potrjen s strani pristojnega zdravnika. Potnik mora verodostojno izkazati, da se je v zadnjih 10 dneh nahajal izključno v državah na seznamu A ali v Avstriji. V kolikor oseba veljavnih potrdil ali negativnega testa ne predloži ali prihaja iz držav ki niso na seznamu A, je obvezna elektronska registracija (Pre-Travel-Clearance) in testiranje v 24 urah po vstopu v državo. Stroške testiranja nosi oseba sama. Izjeme so delovni migranti in osebe v tranzitnem prometu.

Italija

Popotniki iz držav EU, schengenskega območja, Izraela, Kanade, Japonske in ZDA lahko vstopijo v Italijo brez karantenske obveznosti pod naslednjimi pogoji: izpolniti morajo digitalno registracijo, predložiti eno od t.i. Zelenih potrdil covid 19 (negativni test, cepljenje, prebolelost). Potrdilo mora biti v italijanskem, angleškem, francoskem ali španskem jeziku in je lahko v digitalni ali tiskani obliki. Izjeme so prevozniki, spremljevalno osebje, vstop zaradi nujnih delovnih obveznosti, ki ne smejo trajati več kot 120 ur, tranzit v 36 urah z lastnim osebnim vozilom, obmejni delavci, študenti in šolarji, ki mejo prehajajo dnevno ali najmanj enkrat tedensko , osebe iz obmejnega območja, ki se v Italijo odpeljejo do 60 km od kraja prebivanja in se v Italiji zadržijo največ do 48 ur.

 Madžarska

Slovenski državljani lahko od 23. junija iz držav EU na ozemlje Madžarske vstopijo brez omejitev.

E. Š.