Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Javne prireditve in shodi le pod pogojem PCT. Rahel padec števila potrjeno okuženih


Po nekajdnevni rasti števila potrjenih okužb, je bil včeraj zaznan rahel padec. V bolnišnicah se zdravita dva bolnika s hudim potekom covida-19 več. Umrl ni nihče.

Vlada je spremenila pravila glede janih prireditev in shodov. Za udeležbo na teh bo odslej pogoj PCT.

Na javne prireditve in shode le pod pogojem PCT. Izjema pri prehajanju meje tudi dnevni delovni migranti

Vlada Republike Slovenije je dopolnila Odloka o začasni omejitvi zbiranja ljudi  po katerem mora po novem organizator javne prireditve ali javnega shoda ob vstopu na prireditev oziroma shod preveriti, ali udeleženci prireditve oziroma shoda izpolnjujejo pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Osebi, ki teh pogojev ne izpolnjuje, udeležbe na prireditvi oziroma shodu organizator ne sme dovoliti. Organizatorji bodo lahko pogoje preverjali tudi s pomočjo NIJZ-ove mobilne aplikace zVem.

Kot so določili na vladi mora organizator na vidnem mestu s pisnim obvestilom obvestiti udeležence prireditve oziroma shoda, da je izpolnjevanje pogoja PCT obvezno za udeležbo na prireditvi oziroma shodu. Organizator prireditve ali shoda mora preverjanje izpolnjevanja teh pogojev zagotoviti z varnostniki v skladi s predpisi, ki urejajo zasebno varovanje. Odlok začne veljati naslednji dan po objavi v Uradnem listu Republike Slovenije (23. julija 2021) in velja do vključno 1. avgusta 2021.

Vlada je odločila tudi, da do 1. avgusta velja tudi spremenjeni odlok o določitvi pogojev vstopa v Slovenijo, ki med izjeme za vstop v Slovenijo brez karantene in brez pogoja PCT dodaja čezmejne delovne migrante, ki živijo največ deset kilometrov zračne razdalje od državne meje. Podrobnosti tukaj.

Rahel padec števila potrjeno okuženih

Včeraj je bilo opraljenih skupaj 26.287 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 58 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 62.

Opravljenih je bilo 24.646 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.641 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 58 okužb z deležem pozitivnih izvidov 3,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 59 okuženih oseb (včeraj 60), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 38 (včeraj 40).

Trenutno je hospitaliziranih 29 covidnih bolnikov oz. dva več kot dan prej. Od vseh jih trenutno 8 potrebuje intenzivno covid nego oz. eden več kot dan prej.

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.426 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 818 (včeraj 838).

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski so včeraj potrdili 6 okužb (prejšnji teden 4). Po dve v občinah Celje in Velenje, po ena pa v občinah Dobrna in Luče. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 3 (včeraj 2,7).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 8 (slovensko povprečje 20), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 12 (slovensko povprečje 38).

V posavski regiji (včeraj 3 potrjene okužbe), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 3,7 (včeraj 3,9).

Splošni bolnišnici Celje trenutno ne zdravijo nobenega bolnika s covidom-19.

Precepljenost

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih 890.397. To je 42 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 51 % vse odrasle populacije. Z vsemi odmerki pa 783.479 oz. 37 % vseh prebivalcev (45 % vse odrasle populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

B.S., foto: pixabay