Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Z vsemi odmerki cepljenih pol milijona prebivalcev Slovenije. Konec epidemije, ne pa tudi ukrepov?


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 30.479 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 195 okužb. Prejšnji teden je bilo potrjenih 272 okužb.

Opravljenih je bilo 27.449 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.030 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 195 okužb z deležem pozitivnih izvidov 6,4 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 201 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je to povprečje 201.

Trenutno je hospitaliziranih 172 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 49 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.393 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 3.251 (včeraj 3.422).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj
  • konec epidemije in zadržanje izvajanja ukrepov?

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjeno 15 okužb (pred tednom dni 33). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 15 (včeraj 18).  7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 42 (slovensko povprečje 67), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 110 (slovensko povprečje 154).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 13 (včeraj 13).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 19 covidnih bolnikov (enako kot dan prej), kar je najmanj po 18. oktobru, ko je bilo v celjski bolnišnici hospitaliziranih 18 bolnikov s covidom-19. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 6 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli enega covidnega bolnika. V domačo oskrbo so odpustili enega covidnega bolnika. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 485 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 15 okužb (prejšnji teden 33). Največ v občinah Polzela 2, Slovenske Konjice 2 in Velenje 2, sledijo Celje 1, Laško 1, Podčetrtek 1, Prebold 1, Rogatec 1, Šentjur 1, Šmarje pri Jelšah 1, Vitanje 1, Vojnik 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 195 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 272.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 201 okuženih oseb (včeraj 212). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 201 (včeraj 212).

Trenutno je hospitaliziranih 172 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 49.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 16. Sprejetih je bilo 7 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 22 bolnikov (4 več kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Včeraj je umrl en bolnik s covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.393 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 739.421. To je 35,2 % celotne slovenske populacije, z vsemi odmerki pa 506.530 prebivalcev (23,5 %).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Kaj bo odločila vlada?

Strokovna skupina za covid-19 naj bi vladi na današnji seji predlagala odpravo razglašene epidemijem ki sicer velja do vključno torka, 15. junija, ne pa tudi prenehanje izvajanja veljavnih ukrepov.

Konec epidemije je zgolj administrativen ukrep, je pojasnila vodja svetovalne skupine pri ministrstvu za zdravje Mateja Logar ter spomnila na lansko izkušnjo, ko je s koncem epidemije prenehala veljati tudi večina zajezitvenih ukrepov kar je vodilo do ponovnega večanja števila okužb.

“Vladi smo predlagali, da definitivno v veljavi ostajajo nekateri ukrepi, kot je sistem PCT za vstope v notranjost gostinskih lokalov, bivanje v nastanitvenih objektih, za udeležbo na športnih in kulturnih prireditvah. Predlagamo, da se še vedno obdrži tudi razdalja med mizami v gostinskih objektih, sprosti pa se število oseb za mizo. Ostaja tudi testiranje za zaposlene, ki niso cepljeni ali prebolevniki,” je za TV Slovenija obrazložila Mateja Logar in dodala, da sicer ne upajo samo na mirno poletje, ampak tudi na mirno jesen in zimo. “Kar je pa seveda odvisno od tega, kako bo potekalo cepljenje. Pomembno je, da se za cepljenje ljudje odločajo tudi v poletnih mesecih, ko je sicer manj okužb. Na ta način bo možno ohranjati takšen režim tudi kasneje in ne samo poleti.”

B.S.