Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Vinarsko obarvan Petrov sejem v Bistrici ob Sotli (foto, video)


V nedeljo so v Bistrici ob Sotli s tradicionalnim Petrovim sejmom sklenili pestro dogajanje ob občinskem prazniku. Sejem v organizaciji Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter je bil tokrat predvsem vinarsko obarvan, saj so v spremljajočem programu razglasili najboljše na 28. šempeterskem prazniku vina in 20. salamiadi, gostili pa so tudi Vinisov dan, sklepno dejanje 4. meddruštvenega ocenjevanja vin Zveze vinogradnikov in vinarjev Slovenije – Vinis.

Sejemski del je popestrilo nekaj deset stojnic domačih kmetij in vinarjev ter društev, nekaj prodajalcev je bilo tudi od drugod. Obiskovalci pa so tokrat s še večjim zanimanjem spremljali dopoldansko razglasitev rezultatov tradicionalnega praznika vina in salam, ki ga v Bistrici ob Sotli sicer pripravljajo spomladi, a so morali letos zaradi pandemije dogajanje prestaviti.

Praznik je kreiralo 82 vinskih vzorcev in 33 salam. Med vinarji je za vzorec rumenega muškata, slamnato vino barrique naziv šampiona osvojila domača klet Zorenč–Hohnjec, naziv šam

Najboljši salamarji in vinarji na domačem tekmovanju.

pion med suhimi vini si je za vzorec modre frankinje prislužila družina Klakočer iz Polja pri Bistrici. Prvaki zvrsti so bili povečini domačini: v beli zvrsti, sauvignonu in rdeči zvrsti so slavila Vina Kralj, laškem rizlingu Dušan Planinc, rumenem muškatu Roman in Marjana Šepetavc z Bizeljskega, v modri frankinji pa Vina Püst.

Z razglasitvijo rezultatov so sklenili tudi jubilejno 20. salamiado, na kateri so konkurenco ugnali v salamarski dejavnosti prekaljeni Sevničani. Zmago je slavil Anton Es, drugo mesto Damjan Habinc in tretje Božo Kragl. Priznanje za najboljšega domačega salamarja je prejela družina Klakočer. Vsi štirje so se uvrstili tudi v Finale slovenskih salamiad.

Vinisov dan pritegnil vinarje iz vse Slovenije

Popoldne se je pod šotorom v sklopu Vinisovega dne kot zaključne prireditve 4. meddruštvenega ocenjevanja vin Zveze Vinis odvila še razglasitev državnega vinarskega tekmovanja. Prireditev so obiskali vinogradniki iz vseh treh vinorodnih dežel Slovenije, kar nekaj društev in zvez je za to organiziralo izlete v Bistrico ob Sotli.

»Poudaril bi, da ni namen Vinisovega ocenjevanja kdo bo boljši in kdo bo dobil več medalj, pač pa z ocenjevanjem želimo pomagati pri promociji tudi tistim manjšim vinogradnikom, ki nimajo drugačne možnosti s svojimi vini priti na oglasne letake. Še pomembnejši del pa je današnje druženje, ko se na enem mestu družimo vinogradniki Dolenjske, Štajerske in Primorske. Vinogradniki se tako povezujemo in prijateljujemo,« je namen prireditve predstavil predsednik Vinisa Alojz Slavko Toplišek.

Poln šotor obiskovalcev so nagovorili še domači župan Franjo Debelak, državni sekretar na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano mag. Aleš Irgolič, direktorica Kmetijsko-gozdarskega zavoda Maribor Irena Kropf, direktor KGZS Ptuj in predsednik ocenjevalne komisije Andrej Rebernišek predsednik upravnega odbora Zveze Vinis Miran Jurak, cvičkova princesa Maja Vovko in 24. vinska kraljica Slovenije Ana Pavlin, že pred slovesnostjo pa je ob 30-letnici delovanja Društva vinogradnikov in kletarjev Šempeter spregovoril tudi njihov predsednik Blaž Černelč.

Na 4. meddruštvenem ocenjevanju vin Zveze Vinis, ki je 11. junija potekalo v Bistrici ob Sotli, so ocenili 264 vzorcev vina, ki jih je prispevalo 40 vinogradniških društev iz vseh treh slovenskih vinorodnih dežel, ki povezujejo tako male kot velike pridelovalce vina.

Na tekmovanju so se zelo dobro odrezali tudi vinogradniki iz Šmarsko-virštanjskega vinorodnega okoliša, saj so kar trije prejeli naziv prvaka sort. V zvrsti chardonnay je slavilo vinarstvo Kokot-Amon iz Dobležič, prvak v savingnonu je postala klet Marof iz Bistrice ob Sotli, prvak v tramincu pa je postal Mirko Planinšek iz Šmarja pri Jelšah.

Šempeterski vinogradniki, ki so se pri organizaciji sejma povezali z občino in lokalnimi društvi, so sejem oplemenitili s posebno kuhinjo na prostem, vinarskimi stojnicami in degustacijami vina iz ocenjevanja, za otroke so pripravili napihljiv tobogan in poslikavo obraza, na sejmu pa je gostovala tudi zdravstvena stojnica NJIZ-a Celje in ZD Šmarje pri Jelšah s predstavitvami preventivnih programov za odkrivanje rakastih obolenj.

Za kulturni program so poskrbeli pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Bistrica ob Sotli, ki so ob 40-letih delovanja v svoje vrste povabili tudi bivše pevce. Popoldansko zabavo pa so narekovali ritmi narodno zabavnega ansambla Pvaninski abuhi.

 

 

     

Delček utripa lahko ujemete v spodnjem video posnetku:

Vabljeni pa tudi k ogledu foto utrinkov:

/

E.Š.