Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Včeraj 43 potrjenih okužb. Slovenija uvaja evropsko digitalno potrdilo, potrdila tudi po pošti


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 32.775 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 43 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 82.

Opravljenih je bilo 30.629 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.146 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 43 okužb z deležem pozitivnih izvidov 2 %.

ZD Celje obvešča, da se hitro testiranje v četrtek, 24. 6. 2021, seli iz hale A v halo L Celjskega sejmišča

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 54 okuženih oseb, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 49.

Trenutno je hospitaliziranih 80 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 28 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj v Sloveniji nismo zabeležili smrti povezane z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.417 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 1.055 (včeraj 1.203).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • ZD Celje obvešča, da se hitro testiranje v četrtek, 24. 6. 2021, seli iz hale A v halo L Celjskega sejmišča
  • od četrtka, 24. 6. 2021 se bo v Citycentru Celje mogoče brezplačno testirati, več tukaj
  • Slovenija uvaja digitalna covidna potrdila in nekatere spremembe ukrepov

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji so bile včeraj potrjene 4 okužb (prejšnji teden 11). Tri okužbe so bile potrjene v občini Šentjur, ena pa v Slovenskih Konjicah.

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 12 (slovensko povprečje 17), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 38 (slovensko povprečje 49).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 10 covidnih bolnikov (eden več kot dan prej).Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju sta na intenzivni negi (enako kot dan prej). V SB Celje so včeraj sprejeli 2 bolnika s covidom-19. V domačo oskrbo so odpustili enega prebolevnika. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 490 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 43 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 82.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 54 okuženih oseb (včeraj 59), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 49 (včeraj 56).

Trenutno je hospitaliziranih 80 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 28.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 2. Sprejeta sta bila covidna bolnika (enako kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 5 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Včeraj ni umrl nihče z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.417 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 804.760, z vsemi odmerki pa 608.598 prebivalcev (29 % celotne populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Slovenija uvaja digitalna covidna potrdila in nekatere spremembe ukrepov

Na vladni novinarski konferenci je minister za zdravje Janez Poklukar naznanil, da v Sloveniji uvajamo t.i. evropsko covidno potrdilo, sistem pa naj bi v celoti zaživel v naslednjih dneh. Dodal je, da so države članice EU zmogle napor in uvedle enotno potrdilo, ki bo vsem olajšalo gibanje in potovanje.

EU covidno potrdilo je enotno in brezplačno. Prebivalci Slovenije, ki so imetniki digitalnega potrdila oz. mobilne identitete smsPASS, pa ga lahko pridobijo na portalu zVem, kamor se vsak posameznik najprej prijavi, nakar bodo njegovi EU DCP dokumenti vidni na vrhu na vstopni strani. Potrdilo si lahko nato prenesemo in shranimo na računalnik ali drugo napravo.

Za tiste, ki si dostop do potrdila ne bodo uredili preko digitalnih kanalov, bodo pristojni predvidoma 30. julija po pošti potrdila poslali vsem osebam, ki so bile polno cepljene.

Minister je naznanil tudi, da je vlada do 4. julija podaljšala veljavnost odlokov ter hkrati sprejela spremembo, ki se nanaša na nošenje mask v zaprtih prostorih – med izjeme glede obveznega nošenja zaščitne maske v notranjosti so uvrstili tudi govornike, če se sočasno izvaja pravilo PCT in so vsi prisotni od govorca oddaljeni vsaj dva metra. Vlada je odločila tudi, da lahko od sobote dalje mejo brez napotitve v karanteno prehajajo tudi osebe, ki so cepljene z dvema različnima cepivoma, je še navedel Poklukar.

B.S.