Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V nedeljo 19 potrjenih okužb, v savinjski regiji ena. Od danes cepivo po lastni izbiri, gostinski lokali brez omejitev delovnega časa


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 7.479 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 19 okužb. Prejšnji teden je bilo potrjenih 24 okužb.

Opravljenih je bilo 6.674 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 805 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 19 okužb z deležem pozitivnih izvidov 2,4 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 76 okuženih oseb, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 74.

Trenutno je hospitaliziranih 105 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 35 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj so v Sloveniji umrli 3 bolniki z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.415 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 1.562 (včeraj 1.600).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • od ponedeljka možno izbirati vrsto cepiva

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bila včeraj potrjena ena okužb (prejšnji teden 1). Okužbo so potrdili v občini Vitanje.

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 20 (slovensko povprečje 24), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 52 (slovensko povprečje 73).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 4 (včeraj 4).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 16 covidnih bolnikov (eden več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 6 na intenzivni negi (eden manj kot dan prej). V SB Celje so včeraj sprejeli 2 covidne bolnike. V domačo oskrbo niso odpustili prebolevnikov. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 489 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 19 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 24.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 76 okuženih oseb (včeraj 76), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 74 (včeraj 75).

Trenutno je hospitaliziranih 105 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 35.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako povečalo za 3. Sprejetih je bilo covidnih bolnikov (enako kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili enega bolnika (5 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika manj kot dan prej.

Včeraj so v Sloveniji umrli 3 bolniki z boleznijo covid-19. Vsi so umrli v bolnišnici, dva od njih na intenzivni negi. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.415 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 799.226, z vsemi odmerki pa 594.862 prebivalcev (28,3 % celotne populacije).

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Gostinski lokali brez omejitev glede delovnega časa

Znova je mogoče opravljati vse dejavnosti na področju ponujanja in prodajanja blaga ter storitev. Izjema so diskoteke in nočni klubi, kjer je obratovalni čas določen od 5. ure zjutraj do polnoči.

Pri opravljanju gostinske dejavnosti po novem ni več določena sedeča postrežba in omejitev štirih oseb za mizo, temveč le pogoj glede razdalje treh metrov med robovi miz. Zaposleni in gostje morajo v notranjosti gostinskega obrata imeti nameščene maske, razen ob uživanju hrane in pijače. Masko je treba nositi tudi pri uporabi toaletnih prostorov v notranjosti, kjer mora biti na vidnem mestu poleg mila tudi ustrezno razkužilo.

V javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, je treba zagotavljati 10 kvadratnih metrov površin na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 10 kvadratnih metrov. Omejitev 10 kvadratnih metrov na posamezno stranko velja tudi v celotnem trgovskem centru.

Tako v trgovinah kot v dejavnosti storitev je še naprej zahtevano upoštevanje vseh higienskih priporočil ministrstva za zdravje in NIJZ-ja za preprečevanje okužbe s koronavirusom. Odlok bo veljal do vključno 27. junija.(vir: MMC)

Od danes mogoče izbirati cepivo proti covidu-19

Premier Janez Janša je napovedal, da je od ponedeljka v Sloveniji mogoče izbirati cepiva proti covidu-19, saj je zalog cepiv dovolj.

Na voljo so cepiva štirih različnih proizvajalcev: Moderna in Pfizer in BioNTech, ki temeljita na tehnologiji mRNK ter AstraZenece in Johnson&Johnson, ki sta vektorski cepivi. Doslej je bilo največ ljudi cepljenih s Pfizerjevim cepivom, s katerim so nedavno začeli cepiti tudi otroke.

Ključni cilj je doseči zadosten delež precepljenosti, tako da bo tudi jeseni omogočeno normalno življenje.

B.S.