Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šolarji zbrali 564 ton odpadnega papirja in tako rešili 9500 dreves. Med podružnicami najboljša POŠ Kalobje


Tudi letošnja zbiralna akcija odpadnega papirja je potekala v nekoliko drugačnih okoliščinah, a so šolarji na Celjskem znova dokazali, da zmorejo in da jim je mar za naš planet. V tokratni akciji je bilo zbrano 564 ton odpadnega papirja, kar je celo 33 ton več kot v preteklem šolskem letu.

In kateri šolarji so se zbiranju papirja najbolj posvetili? Tako kot vsako leto Hudinjčani. Kar nekaj generacij otrok se je v tem času že zamenjalo, a stalnica je neumorna mentorica Darja Heiligstein, ki predano spodbuja otroke z OŠ Hudinja k zbiranju te dragocene surovine.

Na drugem mestu je po količini zbranega papirja na učenca OŠ Glazija, ki je tudi med tistimi, kjer iz leta v leto zavzeto zbirajo papir, saj so že večkrat zasedli visoka mesta. Na tretjem mestu med osnovnimi šolami pa prav tako uspešna je OŠ Ljubečna.

”Najtežja” podružnična osnovna šola

Ker imajo šole različno število učencev, se primerjajo količine zbranega papirja na učenca v osnovnih šolah in posebej še v podružničnih šolah. Med slednjimi je prvo mesto zavzela POŠ Kalobje, drugo mesto POŠ Trje in tretje POŠ Socka.

Celoten seznam in uvrstitve šol, ki so sodelovale v akciji (tukaj – klik)

Zmagovalci med OŠ:
Osnovna šola Količina zbranega papirja na učenca v kg
1. mesto: OŠ Hudinja 231
2. mesto: OŠ Glazija 92
3. mesto: OŠ Ljubečna 90
Zmagovalci med POŠ:
Podružnična osnovna šola Količina zbranega papirja na učenca v kg
1. mesto: POŠ Kalobje 277
2. mesto: POŠ Trje 259
3. mesto: POŠ Socka 182
Vsak list papirja šteje

Šole sodelujejo v akciji, ker s tem krepijo okoljsko zavest pri učencih, hkrati pa jim zbran denar, ki ga dobijo od družba Simbio za papir, predstavlja pomemben finančni vir za tiste aktivnosti, ki jih pokrivajo iz šolskih skladov. »Dobesedno vsak list papirja šteje. 6 listov recikliranega papirja prihrani 1 liter vode. Le eno drevo lahko prečisti 25 kilogramov onesnaženega zraka v enem letu, tona recikliranega papirja pa prihrani v naravi 17 malih dreves, kar pomeni, da so otroci v letošnji akciji pred ”smrtjo” rešili 9500 dreves,« je ponazoril pomen ločevanja papirja in akcije direktor družbe Simbio mag. Marko Zidanšek. Z doslednim ločevanjem odpadkov lahko snovno predelamo odpadke v nove surovine in s tem ohranjamo dragocene naravne vire. »Osveščenost otrok in zdravo okolje tudi v prihodnosti je za našo družbo za ravnanje z odpadki Simbio ključna vrednota, zato je tudi odkupna cena kljub nihanju na trgu surovin stimulativna. Šole spodbujamo k akciji tudi  s tem, da dodatno nagradimo tri med OŠ in POŠ, ki so zbrale največ odpadkov na učenca,« je še dodal Zidanšek, ki srčno upa, da jim bodo epidemiološke razmere naslednje leto dopuščale, da ponovno organizirajo zaključno prireditev za otroke in njihove mentorje, da se brez omejitev sproščeno pozabavajo in podružijo.

Skupna fotografija z zaključne prireditve akcije zbiranja odpadnega papirja iz leta 2019