Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Šmarje ponuja nov turistični produkt: »Šmarje malo drugače, po domače«


Občina Šmarje pri Jelšah je skupaj z Zavodom za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah ustvarila nov turistični produkt, pod imenom »Šmarje malo drugače, po domače«.

Nov turistični produkt je rezultat povezovanja večih snovalcev turizma v šmarski občini in se izvaja pod okriljem Zavoda za turizem, šport in mladino Šmarje pri Jelšah. Nastal je z željo po povezovanju in viziji povečanja promocije turistične ponudbe Šmarja pri Jelšah.

Snovalci so v edinstven turistični produkt vključili tudi popolnoma novo turistično ponudbo, ki se je razvila na podlagi programov, kot sta učenje šmarskega narečja in baRok gin. Cilje projekta je, da turistično ponudbo občine spozna in doživi čim več obiskovalcev.

Pot po Šmarju se začne na Halarjevem hribu. Že ko je cesar Franc Jožef potoval po svojem cesarstvu, se je namreč ustavil na Halarjevem hribu in ob pogledu na dolino Śmarsko dejal: »PogIejte to lepoto rajsko! Malo je takih v mojem cesarstvu… «.

Ime kraja centra občine je prvič zapisano leta 1236, in sicer latinsko kot “Sancta Maria”. Pravijo, da je bilo nekoč v šmarski dolïni veliko jezero in da so na njegovem otoku pozidali Škap ko kapelo. Od tod naj bi bilo ime “Marija na jezeru”. Cerkev in druge trške hiše stojijo na okamnelih jelšah, od koder naj bi izviralo ime “Šmarje na Jelšah”. Ker pa se tudi dvorec na zahodu imenuje po jelšah (dvorec Jelše oz. Jelšingrad), je dobil kraj ime, kot ga ima še danes Šmarje pri Jelšah.

Po skoku čez Halarjev hrib pot vodi do farovškega kozolca, kjer se šmarsko doživetje začne.

Sledi okušanje in doživetje ob baRok ginu, ki je produkt dveh ljubiteljev gina.

Naslednja točka je učenje osnov šmarskega narečja z ustanoviteljema skupine Šmarski argo — Žigom Petkom in Janezom Čakšem.

Nato je na vrsti edinstveno doživetje v Muzeju baroka, ki se navezuje na baročni biser Kalvarijo, ki spada med sedem čudes Slovenije.

Spoznavanje Šmarja se zaključi v Šmarski vinski kleti z degustacijo lokalnih vin Društva  vinogradnikov in kletarjev  “Trta” in lokalno kulinariko, ki preseže vsa pričakovanja.

Program je zasnovan tako, da se  lahko razširi in turiste popelje tudi v ostale kotičke naše občine, kot so Tinsko, Sladka Gora, Lemberg z vso svojo turistično ponudbo.

Zavot TŠM že sprejema rezervacije, več informacij pa dobite na spletni strani visitsmarje.si

BAROK GIN

ZGODBA

Ideja za pridelavo domačega gina se je rodila v prvem valu epidemije. Ker je bila letina kozjanskih jabolk obilna in kvalitetna smo dobili odlično osnovo za gin. Le tej smo dodali brinove jagode s Krasa, kardamom, limono ter še nekaj drugih začimb in dišavnic. Po nekaj mesecih preizkušanja smo dobili različico, ki nam je bila všeč in je bila zelo dobro sprejeta med prijatelji in znanci.Nejc Sovič

naslovna fotografija: FB Visit Šmarje/Katja Sket