Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Slovenska bakla v Šmarju pri Jelšah (foto)


Slovenska bakla je na poti, da prepotuje celotno državo in obišče vsako občino v naši državi. Sprejeli so jo tudi v Šmarju pri Jelšah.

V Šmarju je prvi nosilec bakle bil Jaka Rihtarič, bivši učitelj športne vzgoje, organizator mnogih športnih dogodkov, športni navdušenec ter boter mnogih športnih društev v našem kraju. Iz njegovih rok je bakla potovala do mnogih aktivnih šmarčanov na področju športa. V Šmarju je tako bilo skupno kar 38 nosilcev bakle, predsednikov športnih društev, uspešnih posameznikov na različnih športnih področjih, predstavnikov javnih zavodov.. Župan Matija Čakš je ob koncu baklo podal še Urški Žolnir Jugovar, dobitnici zlate in bronaste olimpijske medalje v judu in ambasadorki slovenske bakle.

Slovenska bakla je simbol povezovanja. Izdelana je iz nerjavnega jekla in bukovega lesa. Oblika in izbor materialov sta prepletena z močno simboliko: reciklirano nerjavno jeklo kot simbol trdnosti in trajnosti ter bukov les kot simbol modrosti in samozavesti. Plamenico zaključuje krona v silhueti Triglava. Ročaj iz bukovega lesa objema pet olimpijskih krogov. Povezovanje je bilo začutiti tudi na samem dogodku.

 

Dogodek se je odvijal na atletski stezi za Osnovno šolo, Blaž Lupše in Dejan Hribernik, predstavnika Kolesarskega maratona Šmarje in Teka po Šmarskih bregih pa sta baklo ponesla tudi po Šmarju do Muzeja baroka, Doma upokojencev, Zdravstvenega doma, Vrtca in Varstveno delovnega centra ter nato nazaj na atletsko stezo.

Več utrinkov si lahko ogledate v galeriji:

ŽLK