Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Potovanje slovenske olimpijske bakle po občinah Kozjanskega in Obsotelja


Slovensko olimpijsko baklo bodo med 12. aprilom in 23. junijem ponesli v vse slovenske občine. Minuli četrtek in petek, na devetintrideseti in štirideseti dan njenega popotovanja, je plamenica družila tudi prebivalce občin v Obsotelju in na Kozjanskem. V četrtek je obiskala Šentjur, Šmarje pri Jelšah, Rogaško Slatino in Rogatec, v petek pa Podčetrtek, Kozje, Bistrico ob Sotli in Dobje.

Povsod so jo sprejeli župani občin, najmlajši občani in športniki ter drugi pripadniki lokalne skupnosti pa so olimpijski duh vsak na svoj način še popestrili.

Prva izmed naših občin je baklo sprejela občina Šentjur, ki je “olimpijsko druženje” pripravila  v športnem parku v Dramljah. Tam so jo pozdravili tudi prvi gostitelj, župan mag. Marko Diaci, udeleženec paraolimpijskih iger Henrik Plank, udeleženka olimpijade gluhih Sabina Hmelina in Branko Vizjak, predsednik Športne zveze Šentjur.  Nato so plamenico prevzeli malčki iz tamkajšnjega vrtca ter učenci osnovne šole, med nosilci pa so bili tudi člani Atletskega kluba Asfalt Kovač iz Šentjurja.

Olimpijska bakla v Šentjurju.

Po Šentjurju je bakla prispela v Šmarje pri Jelšah, o njenem obisku pa smo poročali tukaj.

V Rogaški Slatini je baklo županu mag. Branku Kidriču predala ambasadorka bakline odprave in zlata olimpijka Urška Žolnir Jugovar.

V Rogaški Slatini je bila osrednje prizorišče bakline odprave Evropska ploščad. Obiskovalce sta nagovorila ambasadorka bakline odprave in zlata olimpijka Urška Žolnir Jugovar in župan mag. Branko Kidrič, tekli pa so nato v sedmih predajah okoli trga tako mladi kot starejši. Prvič je bila bakla nagovorjena v angleščini, ob obisku Steklarne Rogaška jo je namreč sprejel tudi direktor Jim Walsh. Sledil je še ogled steklarne, kjer je bila podpisana tudi sponzorska pogodba med Olimpijskim komitejem Slovenije – Združenjem športnih zvez in Steklarno Rogaška, d.o.o.

 

V četrtkovem popoldnevu je sledil še obisk Rogatca, kjer sta odpravo sprejela župan Martin Mikolič in podžupanja Mojca Šmit. Z nogometnega igrišča NK Mons Claudius so z baklo tekli, hodili ali jezdili domači nogometaši, gasilci, ribiči, tudi župan in konjeniki s terapevtskimi konji za otroke s posebnimi potrebami. Pri konjušnici je bakla poleg Zdravljice slišala še paralimpijsko himno, ki jo je zapela Polona Mikolič, naša reprezentantka v sedeči odbojki, tudi športnica leta Občine Rogaška Slatina.

V petek dopoldne so baklo ponesli v Podčetrtek, kjer je obiskovalce pozdravil župan Peter Misja, v večjem številu so prihod plamenice pozdravili najmlajši občani. Najprej so z baklo tekli vrtčevski otroci, sledilo je 13 predaj vseh razredov tamkajšnje osnovne šole.

Bakla v Podčertku

Slovensko olimpijsko baklo so v dopoldanskih urah sprejeli tudi na travniku v Športnem parku Kozje, kjer jo je pozdravila županja Milenca Krajnc, ki je tudi sama ponesla baklo v svoji občini. Med nosilci bakle so se zvrstili še člani domačih športnih društev in klubov, od odbojkaric in nogometašev do karateistov, ki so navzočim tudi prikazali nekaj borbenih kat. Slovensko baklo sta pozdravili tudi maskoti zmaja in kozlička.

Popoldne so baklo sprejeli še v Bistrici ob Sotli, kjer so obiskovalce navdušili plesni nastopi učencev tamkajšnjega vrtca, obiskovalce pa je pozdravila tudi slovenska olimpijka Barbara Špiler, naša rekorderka v mestu kladiva, ki je poleg župana Franja Debelaka najstarejši vrtčevski skupini podelila tudi priznanja v okviru šolskega športnega programa Zlati Sonček. Sledil je tek z baklo, kjer se je izmenjalo lepo število tekačev, od najmlajših do starejših, med tekači so bili tudi župan, podžupan Dušan Berkovič in ravnatelj Bogomir Marčinkovič.

Sledil je še obisk Dobja, kjer pa so baklo kot že ničkolikokrat doslej zmočile tudi dežne kaplje. A tamkajšnjih osnovnošolcev to ni zmotilo. V velikem število so zaploskali bakli, njen obisk sta pozdravila tudi ravnateljica Suzana Plemenitaš  in župan Franc Leskovšek. Tudi v Dobju so olimpijsko baklo pozdravili z velikim navdušenjem, zaigrali so ji celo člani narodno-zabavnega ansambla.

 

Bakla, ki napoveduje bližajoče se olimpijske igre v Tokiu, je tako svoje popotovanje po Obsotelju in Kozjanskem zaključila. Ob gostovanjih v občinah je, kot je tudi namen nošnje plamenice, občane povezovala v vrednotah optimizma, dobre volje in sodelovanja.

E.Š., foto: Jan Gregorc, objavljeno na speltu https://bakla.olympic.si/fotoutrinki

Utrinki o gostovanju olimpijske bakle v naših občinah: