Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Odprt nov potniški terminal na Letališču Jožeta Pučnika, ki ga je zgradilo podjetje GIC Gradnje (foto)


Slabi dve leti od pričetka gradnje novega potniškega terminala na Letališču Jožeta Pučnika, je bil ta danes tudi uradno predan svojemu namenu.

Podjetje GIC Gradnje iz Rogaške Slatine je gradnjo potniškega terminala končalo v dogovorjenem roku. Prve potnike bo nov terminal sprejel 1. julija 2021.

Slavnostnega odprtja se je udeležil tudi politični vrh na čelu s predsednikom vlade Janezom Janšo, ki je bil na dogodku tudi slavnostni govornik.

Danes je na brniškem letališču svoja vrata tudi uradno odprl nov potniški terminal, ki ga je gradilo slatinsko podjetje GIC Gradnje. Novi terminal se razteza v štirih nadstropjih na skupno kar 34.000 kvadratnih metrih. Od tega bo 8500 kvadratnih metrov namenjenih trgovinam, gostinskim lokalom in ostalim interesentom za komercialni najem. Terminal je dosedanjim osmim prijavnim okencem doprinesel dodatnih 14 in kapaciteto pretoka potnikov iz prejšnjih 500 dvignil na 1200 potnikov na uro. Podjetje Fraport, ki upravlja z Letališčem Jožeta Pučnika v Ljubljani, je tudi povečalo prostore za varnostno kontrolo in kupilo nov sistem za razvrščanje prtljage. Vrednost investicije je bila 21 milijonov evrov.

Prelomen projekt tako za ljubljansko letališče, kot tudi za podjetje GIC Gradnje

Ob odprtju je direktor Fraporta Zmago Skobir dejal, da je novi terminal za njih prelomen projekt, naložbo pa so kljub epidemiji nadaljevali tudi zato, ker verjamejo v turistično, gospodarsko in tržno vrednost Slovenije in ker Slovenija potrebuje letalsko povezljivost, ki jo omogoča letališče.

Tudi za podjetje GIC Gradnje je bil projekt izgradnje novega terminala svojevrstna prelomnica in eden večjih projektov podjetja z več kot 30-letno tradicijo. Kot je že ob pričetku gradnje povedal direktor Ivan Cajzek je izgradnja novega terminala na Brniku za njihovo podjetje predstavlja poseben izziv, tako po zahtevnosti, kot tudi po velikosti in namembnosti objekta, ki je po uspešnem zaključku del nova in pomembna referenca v nizu uspešno dokončanih projektov, ki so jih izvajali v preteklih 30-tih letih.

Končna podoba novega terminala je navdušila vse prisotne, član izvršnega odbora Fraporta Pierr Dominique Prümm pa je med drugim dejal, da je območje za čakanje na ljubljanskem letališču morda celo najlepše na svetu, “ima unikatne arhitekturne elemente in materiale, ki predstavljajo Slovenijo, in vidi se, da je to slovenski terminal,” je poudaril.

Nov terminal bo po prepričanju vodilnih v Fraportu okrepil položaj ljubljanskega letališča v regiji, spodbudil nove priložnosti za rast ter privabil nove partnerje.  Iz ljubljanskega letališča sicer trenutno leti devet prevoznikov, že poleti pa naj bi jih bilo 17. Raste tudi število potnikov, ki potujejo preko brniškega letališča. Maja letos so jih tako našteli kar 15.000.

foto: Ljubljana Airport