Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Hostel Gabronka v Bistrici ob Sotli ostaja zaprt


Medtem ko je večina nastanitvenih obratov s sprostitvijo ukrepov pred zajezitvijo pandemije covid 19 že odprla svoja vrata, pa hostel Gabronka v Bistrici ob  Sotli še ostaja zaprt. Razlog je v težavah pri dogovorih o upravljalcih objekta.

Hostel Gabronka s kapaciteto dvajsetih ležišč je upravljalo  Mladinsko društvo Bistrica ob Sotli, a so vodilni v društvu na eni izmed preteklih sej občinskega sveta ob predstavitvi letnih bilanc dejali, da brez finančne pomoči občine za kritje delavca hostla več ne bodo mogli upravljati. Pomoč so ocenili na 8.000 evrov.

Občina je pred dvema letoma upravljanje hostla zaupala Mladinskemu društvu Bistrica ob Sotli, sedaj je še negotovo kako bo hostel deloval naprej.

Hostel Gabronka je pričel obratovati v sredini leta 2019. V istem letu so beležili 305 nočitev, v lanskem letu, ko je bil hostel zaradi ukrepov pol leta zaprt, so beležili 255 nočitev. Skupno so iz nočitev ustvarili nekaj več kot 4.500 evrov prihodkov, nekaj več kot polovico iz naslova koriščenja turističnih bonov. Približno dve tretjini oseb je v hostlu ostalo samo eno noč.

Občina se je nato zanimala za nove upravljalce, vendar se za resnega interesenta ni izkazalo nobeno izmed domačih društev. Župan Franjo Debelak je na zadnji občinski seji pojasnil, da bo hostel ostal zaprt vsaj še obdobje, ko popoln zagon nastanitvenih obratov ne bodo več omejevali tako strogi ukrepi.

Kdo bo v prihodnje upravljal objekt, se še ne ve, je pa bila večina v občinskem svetu naklonjena, da hostel še naprej upravlja mladinsko društvo. Slednje je namreč v času upravljanja vzpostavilo sistem rezervacij in oglaševanja, povezali so se z lokalnimi ponudniki, dejavnost hostla so oplemenitili tudi z dodatnim programom s ponudbo razstav in koncertov. Društvo ima sicer zaposleni dve osebi, ki pa delujeta na projektih in izvajanju rednega programa društva. V upravljanje hostla so se vključevali tudi prostovoljci društva.

Ena izmed sob v hostlu.

Nastanitveni obrati so sicer v času razglašene epidemije že lahko ponovno »zadihali«. Trenutno je dovoljeno ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 60 nastanitvenih enot  s 45-odstotno zasedenostjo, z 75- odstotno zasedenostjo pa se lahko napolnijo obrati z več kot 60 nastanitvenimi enotami. Obiščejo jih lahko gostje, ki imajo ob prijavi negativni HAGT ali PCR test, ki ni starejši od 48 uri ali potrdilo o cepljenju ali prebolelosti.

Takšni ukrepi bodo v veljavi vsaj še do 20. junija, čeprav je danes zadnji dan, ko je še razglašena epidemija.

E. Š.