Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Četrti val s hitro prenosljivo delta različico lahko omilimo s čim višjo precepljenostjo


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 29.078 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 35 okužb. Prejšnji teden jih je bilo potrjenih 66.

Opravljenih je bilo 27.435 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.643 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 35 okužb z deležem pozitivnih izvidov 2,1 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih je 29 okuženih oseb, 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 31.

Trenutno je hospitaliziranih 71 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 19 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj v Sloveniji še tretji dan zapored nismo zabeležili smrti povezane s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.419 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 701 (včeraj 779).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v sredo (30. 6.) in četrtek (1. 7.) bo v Rogaški Slatini in Šmarju pri Jelšah potekalo množično cepljenje, več tukaj
  • semafor/zemljevid držav EU glede na 14-dnevno pojavnost (slika spodaj)

Epidemiološko stanje na Celjskem

Na Celjskem oz. savinjski regiji sta bili včeraj potrjeni 2 okužbi (prejšnji teden 4). Po ena v občinah Celje in Tabor. 7-dnevno povprečno število okuženih v savinjski regiji je 2 (včeraj 3).

7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 7 (slovensko povprečje 10), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 21 (slovensko povprečje 31).

V posavski regiji (drugi dan zapored brez potrjenih okužb), kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 1 (včeraj 1).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 9 covidnih bolnikov (eden manj dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju je eden na intenzivni negi (enako kot dan prej). V SB Celje so včeraj sprejeli 2 bolnike s covidom-19. V domačo oskrbo so odpustili 3 bolnike s covidom-19. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 490 bolnikov s covidom-19.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 35 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 66.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je 29 okuženih oseb (včeraj 32), 14-dnevna pojavnost na 100 tisoč prebivalcev je 31 (včeraj 35).

Trenutno je hospitaliziranih 71 bolnikov s covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 19.

Število hospitaliziranih bolnikov s hujšim potekom covida-19 v slovenskih bolnišnicah se je zmanjšalo za 3. Sprejeti so bili 4 covidni bolniki (eden manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 7 prebolevnikov (enega več kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravijo 3 covidni bolniki manj kot dan prej.

Včeraj ni umrl nihče z boleznijo covid-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo 4.419 bolnikov s covidom-19.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 815.839. To je 39 % vseh prebivalcev Slovenije oz. 47 % vseh prebivalcev Slovenije starejših od 18 let. Z vsemi odmerki pa 650.978 oz. 31 % vseh prebivalcev/38 % vseh polnoletnih prebivalcev.

Kakšna je trenutna precepljenost po regijah, občinah ter na nacionalni ravni, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Mirnejše poletje in jesen lahko prinese le dobra precepljenost

Epidemija se v Sloveniji zadnje tedne hitro umirja, skrb pa zbujajo poročila hitrega širjenja različice delta (indijska različica koronavirusa), ki je nekatere države že hitro potisnila iz zelene v rdečo fazo. V Sloveniji so po zadnjih podatkih potrdili 18 primerov te različice. Zaenkrat še kaže, da v Sloveniji širjenje te še obvladujemo, je pa minister za zdravje Janez Poklukar posvaril, da predvsem širjenje delta različice po svetu kaže, da tudi v Sloveniji četrti val ni več vprašanje, ali se bo zgodil temvečl kdaj bo do njega prišlo. Ob tem tako minister kot tudi strokovnjaki apelirajo na ljudi, da se v čimvečjem številu čimprej odločijo za cepljenje. Le s polnim cepljenjem si namreč lahko zagotovimo mirno poletje in jesen.

“Odgovorno je, da ta trenutek pristopimo k cepljenju, ki je ključni ukrep za obvladovanje epidemije, zato še enkrat apel vsem, da pristopijo k cepljenju, da bomo jeseni imeli odprte šole, široko odprt turizem in druge dejavnosti. Na Portugalskem so v 14 dneh prišli iz zelene barve v rdečo. Porast števila pozitivnih na dan je 590-odstoten, v velikem deležu prevladuje različica delta. Z vsemi sredstvi se pripravljamo na četrti val epidemije. Ni več vprašanje, ali bo ob širjenju različice delta četrti val prišel, ampak kdaj,” je dejal minister za zdravje Janez Poklukar

Države EU in njihova epidemiološka obarvanost glede na 14-dnevno pojavnost na 100.000 prebivalcev:

Kot kaže spodnji zemljevid je Slovenija trenutno obarvana v dve barvi. Zahodna Slovenija je še vedno oranžna, medtem ko je Vzhodna Slovenija zelena. Priporočljivo je preveriti, pod kakšnimi pogoji dovoljujejo vstop druge države glede na obarvanost območja iz katerega prihaja obiskovalec.

B.S.