Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Cepljena že skoraj tretjina vseh prebivalcev Slovenije. Začenja se cepljenje otrok. Digitalno covid-19 potrdilo dostopno na portalu zVem


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 31.394 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 273 okužb, prejšnji teden je bilo prav tako potrjenih 367 okužb.

Opravljenih je bilo 27.557 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.837 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 273 okužb z deležem pozitivnih izvidov 7,1 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 263 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je to povprečje 260.

Trenutno je hospitaliziranih 213 covidnih bolnikov. Od vseh jih trenutno 62 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.383 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 3.876 (včeraj 3.960), kar je najmanj po 12. oktobru ko je bilo aktivno okuženih 3.744 prebivalcev Slovenije.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj
  • vlada omilila nekatere ukrepe, na portalu zVEM do covid-19 potrdila
  • ZD Šentjur vabi na prvi in drugi odmerek. Več tukaj

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjeno 33 okužb (pred tednom dni 25). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 25 (včeraj 24). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 67 (slovensko povprečje 87), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 141 (slovensko povprečje 183).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 13 (včeraj 13).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 26 covidnih bolnikov (6 več kot dan prej), kar je najmanj po 19. oktobru, ko je bilo v Celju hospitaliziranih 22 bolnikov s covidom-19. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 6 na intenzivni negi (1 manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejelicovidne bolnike. V domačo oskrbo so odpustili 7 covidne bolnike. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 483 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 33 okužb (prejšnji teden 25). Največ v občini Vitanje 5, sledijo Celje 4, Prebold 3, Rečica ob Savinji 2, Šentjur 2, Slovenske Konjice 2, Štore 2, Tabor 2, Velenje 2, Vojnik 2, Zreče 2, Podčetrtek 1, Rogaška Slatina 1, Šoštanj 1, Vransko 1, Žalec 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 273 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 367.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 263 okuženih oseb (včeraj 276). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 260 (včeraj 273).

Trenutno je hospitaliziranih 213 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 62.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 1. Sprejetih je bilo 21 covidnih bolnikov (6 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 19 bolnikov (5 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi 1 covidni bolnik manj kot dan prej.

Včeraj so umrli 3 bolniki s covidom-19, vsi so umrli v bolnišnicah (2 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.383 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 681.945 prebivalcev nad 18 let oz. 32,5 %, z drugim odmerkom pa 432.282 prebivalcev (20,6 %). S prvim odmerkom je torej cepljena že skoraj tretjina, z vsemi odmerki pa več kot petina vse slovenske populacije, pri čemer je vredno poudariti, da se lahko cepijo le starejši od 18 let. V savinjski regiji je s prvim odmerkom cepljenih 32,4 % populacije, z vsemi odmerki pa 20,1 % vse populacije regije.

Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji ter občinah, kakor tudi ostale informacije o cepljenju, najdete tukaj.

Kmalu začetek cepljenja otrok

Strokovna skupina za covid-19 je v sredo sprejela sklep o organizaciji cepljenja otrok, starejših od 12 let. Kot je na današnji novinarski konferenci povedal direktor NIJZ Milan Krek, bodo otroke v cepilni program prijavili starši. Organizacija bo izpeljana do koca tedna. Krek je povedal še, da so nekatere otroke mlajše od 18 let, ki so imeli zelo hude zdravstvene težave, že cepili. Okužba bi bila za njih namreč lahko zelo težka, tudi smrtna.

Vlada je zrahljala ukrepe. Na portalu zVem do vocid-19 potrdila

S ponedeljkom se sproščajo omejitve pri izvajanju dimnikarskih storitev in gradbenih del. V celoti je dovoljeno tudi izvajanje kongresne dejavnosti, morajo pa zaposleni in potrošniki izpolnjevati pogoj PCT. Pri osebnem prevzemu blaga, hrane ali pijače ukinjamo prepoved konzumiranja prevzete hrane in pijače na prevzemnih mestih.

Rahljajo se tudi omejitve pri ponujanju nastanitvenih storitev. Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko od ponedeljka naprej ponujajo nastanitvene storitve do 45 nastanitvenih enot. Nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko ponujajo nastanitvene storitve do 75 % zasedenosti nastanitvenega obrata, kar velja tudi za kampe. Pomembna novost je tudi dostopnost bazenov za vse goste, ki izpolnjujejo pogoj PCT, slednjega morajo izpolnjevati tudi zaposleni. Vseeno omejujemo zasedenost razpoložljivih kapacitet na 75 %. Pri trgovskih centrih se namesto zagotavljanja 20 m2 na posamezno stranko določa obveznost zagotavljanja 10 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Vlada je odločila, da za vstop v državo poleg negativnega testa PCR veljaven tudi test HAG. Brez napotitve v karanteno na domu lahko v Slovenijo vstopi tudi oseba, ki predloži dokazilo o negativnem rezultatu testa PCR ali testa HAG, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa.

Test PCR je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji.

Test HAG je ustrezen, če je opravljen v državah članicah Evropske unije, državah članicah schengenskega območja, Avstraliji, Izraelu, Kanadi, Novi Zelandiji, Rusiji, Srbiji, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike, na kontrolnih točkah na letalskih povezavah za mednarodni zračni promet pa tudi, če je opravljen v Turčiji, in je hkrati naveden na skupnem seznamu hitrih antigenskih testov. Veljajo testi HAG vseh proizvajalcev s seznama, ne glede na to, ali so označeni z rumeno ali belo barvo.

Za prebolevnike in cepljene osebe ni sprememb in lahko vstopijo brez napotitve v karanteno.

Covid-19 potrdilo:

Minister za javno upravo Boštjan Koritnik in minister za zdravje Janez Poklukar sta na vladni novinarski konferenci predstavila delovanje portala zVEM, na katerem je odslej mogoče pridobiti digitalno covid -19 potrdilo. Do njega je mogoče priti z osebnim digitalnim potrdilom SIGEN-CA ali mobilno identiteto smsPASS. Covid-19 potrdilo bo priročno pri potovanjih v druge države, saj bo vsebovalo podatke o tem ali je posameznik testiran, je covid-19 prebolel ali je cepljen.

Tako SIGEN-CA kot smsPASS sta brezplačna. Pred pridobitvijo bodisi potrdila SIGEN-CA bodisi mobilne identitete smsPASS se je treba fizično zglasiti na prijavnem mestu in izkazati svojo istovetnost na prijavni službi. V teh dneh se že vzpostavljajo prijavne službe za pridobitev mobilne identitete smsPASS na cepilnih centrih, finančnih uradih FURS-a, centrih za socialno delo in na lokaciji ministrstva za pravosodje. Vlada pa razmišlja tudi o drugih dostopnih točkah za pridobitev smsPASS. Digitalno potrdilo SIGEN-CA je možno dobiti tudi na upravni enoti.

B.S.