Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

V Podčetrtku bodo z državnim denarjem zgradili novo čistilno napravo


Danes popoldne sta župan Podčetrtka Peter Misja in gospodarski minister Zdravko Počivalšek podpisala pogodbo za izgradnjo okoli dva milijona evrov vredne čistilne naprave, s katero bodo zagotovili boljše pogoje za gospodarski razvoj občine.

Občina Podčetrtek si je že dlje časa prizadevala za izgradnjo nove centralne čistilne naprave. Kot je pojasnil župan občine Peter Misja, dosedanja okoli trideset let stara čistilna naprava ni več krila kapacitet, ki jih kraj potrebuje. V zadnjih letih se je namreč povečalo število gostov v Termah Olimia, zgradili so novih trideset stanovanj, vseskozi se viša tudi število prebivalcev. Prizadevanja za novo čistilno napravo so na državo podali že pred leti, pred tremi leti so pridobili tudi gradbeno dovoljenje.

Z izgranjo čistilne naprave v Podčertku bodo izboljšali sistem odvajanja in čiščenja odpadnih voda, s tem pa odpli dodatne možnosti za razvoj kraja.

Nova čistilna naprava naj bi bila zgrajena do leta 2023, gospodarsko ministrstvo bo prispevalo 1,8 milijona evrov, preostali del bo zagotovila občina. Kapaciteta čistilne naprave bo znašala 5.000 enot in bo krila območje Podčetrtka in vse do Svete Eme, načrtujejo pa še nekaj drugih priključkov, v sklopu projekta pa bodo uredili tudi cesto do čistilne naprave.

Naložbo je v sejni občini Podčetrtek, kjer sta župan in minister v petek popoldne ob prisotnosti podžupana mag. Marka Juraka, občinskih svetnikov ter generalnega direktorja direktorata za regionalni razvoj na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo mag. Grega Kodreža podpisala pogodbo, pozdravil tudi minister Počivalšek:

»Ministrstvo za gospodarstvo, regionalni razvoj in tehnologijo je zadolženo za enakomerni in skladni razvoj, ki vodi proces za razvoj regij in znotraj tega lahko izvajamo tudi investicije v infrastrukturo, ki prispevajo k temu, da se s tem ohranjajo  delovana mesta. Tukaj gre za enega od primerov, ko lahko sofinanciramo izgradnjo čistilne naprave, ki bo omogočila nadaljnji gospodarski razvoj v občini, ki zaradi že do zdaj uspešnih korakov na vseh področjih postaja predmet nadaljnjega razvoja, oziroma povedao z drugimi besedami, ljudje se priseljuje, ker se tukaj ustvarjajo nova delovana mesta in ta infrastruktura na nek način ostaja premajhna. Pozdravljam to odločitev občine, da tudi na tak način naredijo korak k temu, da pridemo do dodatnih možnosti za podjetnike, ki želijo vzpostaviti takšno ali drugačno gospodarsko iniciativo.”

Gospodarski minister Zdravko Počivalšek se je že v dopoldanskih urah mudil v Podsredi, kjer so obeležili 40 let Kozjanskega parka, nato je obisk nadaljeval v Bistirci ob Sotli, kjer se je srečal s tamkajšnjimi podjetniki. Podrobnejše poročilo o obisku ministra še sledi.

E. Š.