V Kozjem z ministrom Ciglejem Kraljem podpisali namero za izgradnjo doma starejših (foto, video)

25. 5. 2021 19:37

Včeraj so minister za delo, družine in socialne zadeve Janez Cigler Kraj, županja Milenca Krajnc ter direktorica doma starejših Šmarje pri Jelšah Gordana Drimel na gradu Podsreda podpisali namero za izgradnjo dislocirane enote doma starejših v Kozjem, že pred tem si je minister ogledal tudi lokacijo izgradnje doma.

Minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj se je včeraj mudil v občini Kozje. Glavni namen obiska je bil podpis sporazuma o nameri za izgradnjo dislocirane enote doma starejših Šmarje pri Jelšah, ki ga bodo do leta 2023 zgradili na zemljišču nad zdravstveno postajo v Kozjem. Vrednost naložbe ocenjujejo na tri milijone evrov in pol. V domu bo lahko bivalo 49 stanovalcev.

O domu je minister Janez Cigler Kralj povedal: »Gre za dom, ki je pravzaprav zasnovan tako, da bo to dom pete generacije, kar pomeni, da bo omogočal skupnostno bivanje stanovanjske skupnosti, primerne prostore in izhod na prosto za dementne osebe, na drugi strani pa je pomembno, da je vključen v lokalno okolje, torej do vseh pomembnih stavb, do zdravstvenega doma, pošte, cerkve, nenazadnje do frizerja, pedikerskih storitev in do ostalih storitev, ki jih ljudje koristimo in so nam pomembne. Dom je vključen v lokalno okolje, okoli njega so stanovanjski bloki in hiše. Le na tak način lahko danes zagotovimo tudi dostojno in primerno bivanje za starejše osebe.«

Direktorica doma Šmarje pri Jelšah Godrana Drimel je še dodala, da bo oskrba v domu zasnovana po sodobnih principih bivanja. Starejšim bodo omogočili bivanje v manjših skupnostih, nudili pa bodo tudi dnevno in nočno varstvo ter namestitve v času dopustov in drugih odsotnosti svojcev. »Vsekakor pa bo velik poudarek, ki smo si ga skupaj z občino Kozje zastavili, na povezovanju in sodelovanju z lokalno skupnostjo in vključevanju lokalne skupnosti v samo izgradnjo doma,« je poudarila direktorica doma starejših.

V domu upokojencev v Šmarju pri Jelšah se ob enoti v Kozjem pripravljajo tudi na izgradnjo dislocirane enote doma starejših v Rogatcu ter izgradnjo oskrbovanih stanovanj v Šmarju pri Jelšah, s čimer bodo kapaciteto mest za oskrbo starejših dvignili za okoli osemdeset mest ter ob tem zagotovili še začasne namestitve in dnevno varstvo. Sedaj v domu Šmarje pri Jelšah in v Podčetrtku nudijo 209  namestitev, nekaj manj od polne kapacitete zaradi epidemioloških ukrepov.


 

Z domom starejših tudi nova delovna mesta za mlade

Naložbe se veselijo zlasti Kozjani, ki bodo z novim domom domačinom omogočili boljšo kakovost življenja v starosti, saj bodo lahko tako tudi s prehodom v domsko oskrbo ostali v domačem okolju. Županja Milenca Krajnc je ob podpisu pogodbe povedala, da je občina že več let vršila aktivnosti za pridobitev doma starejših v lokalnem okolju. Pomemben korak so naredili v lanskem letu, ko so pridobili projektno dokumentacijo in gradbeno dovoljenje, poskrbeli za nakup parcele ter se dogovorili z domom upokojencev Šmarje pri Jelšah ter ministrstvom za delo, družino in socialne zadeve za realizacijo tovrstnega projekta.  Dejala je še, da je dom pomembna pridobitev za starejše in mlajše, saj bodo z njegovo vzpostavitvijo pridobili tudi 26 novih delovnih mest.

 

Pred podpisom pogodbe so ministru pokazali tudi zemljišče za izgradnjo doma starejših, po tem pa je sledil še obisk podjetja Kip vizija v Lesičnem, ki se po ministrovih besedah izkazuje za primer dobre prakse zaposlovanja invalidov v lokalnem okolju.

 

Minister Cigler Kralj ob podpisu pogodbe:

»Podpis sporazuma o gradnji te enote doma je še en korak do uresničitve naše ključne prioritete izpred enega leta, in sicer, da bomo poskrbeli za celovito oskrbo starejših in to smo do sedaj delali  interventno, ko smo pomagali vsem domovom za starejše v boju proti virusu. Epidemije še ni zaključena. Naj kljub temu omenim, da z ekipami domov za starejše še vedno spremljamo stanje Dejansko smo veseli ugodnega poteka cepljenja in zaščite najranljivejših ter zaposlenih. Naj povem, da je tudi dom Šmarje pri Jelšah dobro zaščiten. Dejansko je precepljenih in prebolelih 94 odstotkov prebivalcev in 70 odstotkov zaposlenih.«

 

Kaj so ob podpisu pogodbe za izgradnjo doma starejših povedali minister Janez Cigler Kralj, županja Milenca Krajnc in direktorica doma starejših Šmarje pri Jelšah Godana Drimel si lahko ogledate v spodnjem videoposnetku.

Vabimo pa vas tudi k ogledu fotogalerije:

/

Emilija Šterlek, foto: E.Š., Jernej Šulc (Naše Oko)

Oznake: , , , ,
Vam je članek zanimiv? Delite ga s prijatelji:
X