Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Rahlo dnevno poslabšanje epidemiološke slike. Ukrepi kljub zeleni fazi ostajajo. Turistični boni tudi letos


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 33.595 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 365 okužb, kar je za nekaj okuženih več kot prejšnji teden, ko je bilo potrjenih 357 okužb.

Opravljenih je bilo 29.583 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.012 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 365 okužb z deležem pozitivnih izvidov 9,1 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je 290 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 288. Že včeraj smo prešli v zeleno fazo, po kateri naj bi glede na vladni načrt bari in diskoteke ostali zaprti, a naj bi se odpravile vse druge omejitve po vsej državi – pod pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Strokovno skupina včeraj kljub temu vladi še ni predlagala popolne “zelene” sprostitve.

Trenutno je hospitaliziranih 265 covidnih bolnikov, kar je najmanj po 18. oktobru, ko je bilo prav tako hospitaliziranih 265 covidnih bolnikov. Od vseh jih 79 potrebuje intenzivno covid nego.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.366 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 4.797 (včeraj 5.033).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 25 okužb (pred tednom dni 40). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 27 (včeraj 29). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 74 (slovensko povprečje 96), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 192 (slovensko povprečje 224).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj 1 okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 10 (včeraj 9).

V Cepilnem centru Celje se lahko tudi danes, 27. 5. 2021, od 15. do 18. ure s prvim odmerkom cepite brez predhodne najave. Dobili boste cepivo AstraZenece – cepljenje poteka v hali L celjske dvorane Golovec.

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 36 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 10 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 3 covidne bolnike. V domačo oskrbo so odpustili 4 bolnikov. V celjski bolnišnici včeraj niso zabeležili smrti med bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 477 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 251 okužb (prejšnji teden 40). Največ v občini Celje 5, sledijo Vitanje 5, Šentjur 3, Slovenske Konjice 2, Zreče 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Braslovče 1, Laško 1, Podčetrtek 1, Polzela 1, Rogaška Slatina 1, Šmarje pri Jelšah 1, Štore 1, Velenje 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 365 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 357. Epidemiološka slika je tako zgolj za nianso slabša, a še vedno v zeleni fazi.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 290 okuženih oseb (včeraj 290). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 287 (včeraj 287). Že včeraj smo uradno prešli v zeleno fazo s 7-dnevnim povprečjem števila okuženih pod 300. Po nacionalnem načrtu v zeleni fazi bari in diskoteke ostajajo zaprti, sicer pa se odpravljajo omejitve po vsej državi – pod pogojem PCT (preboleli, cepljeni, testirani). Strokovna skupina vladi včeraj sicer ni predlagala popolnega sproščanja določenega za to fazo epidemije.

Trenutno je hospitaliziranih 265 bolnikov obolelih za covidom-19. Na intenzivni negi se jih zdravi 79.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 12. Sprejetih je bilo 15 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 24 bolnikov (3 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 6 covidnih bolnikov manj kot dan prej.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19, vsi v bolnišnici (2 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.366 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 644.506 prebivalcev oz. 30,7 %, z drugim odmerkom pa 362.605
 prebivalcev (17,3 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Vlada ni sledila popolni sprostitvi v zeleni fazi

Vlada kljub vstopu v zeleno fazo, na predlog strokovne skupine za covid-19, ni sprostila vseh ukrepov. V veljavi ostajajo omejitve pri ponujanju kulturnih storitev, kolektivnem uresničevanju verske svobode in javnem prevozu. Prav tako še vedno veljata omejitev zbiranja ter obveznost nošenja mask v zaprtih prostorih in razkuževanja rok. V večstanovanjskih stavbah morajo biti še vedno nameščeni razpršilniki za razkuževanje rok.

Vlada je včeraj izdala tudi odlok o določitvi pogojev vstopa v Republiko Slovenijo. Odlok začne veljati 30. maja 2021 in velja do vključno 6. junija 2021. Ključne novosti odloka so: določena sta temno rdeči in rdeči seznam, priznavajo se tudi negativni testi in dokazila o preboleli bolezni iz Srbije. Med izjemami, ki lahko vstopijo v Slovenijo brez napotitve v karanteno in brez negativnega testa, so tudi otroci do 15 leta, ki potujejo v organizirani skupini v spremstvu vzgojitelja, učitelja ali skrbnika. Seznam držav najdete tukaj.

Vlada Republike Slovenije je sprejela tudi sklep o podaljšanju ukrepa delnega povračila nadomestila plače delavcem na začasnem čakanju na delo za mesec junij.

Od ponedeljka, 31. maja 2021, naprej bo izvajanje kongresne dejavnosti dovoljeno pod nekoliko drugačnimi pogoji. Zaposleni bodo morali izpolnjevati pogoj PCT (preboleli, cepljeni, testirani), število oseb v zaprtih javnih prostorih oziroma na odprtih površinah s fiksnimi sedišči pa bo omejena na 50 % zasedenosti zmogljivosti sedišč. Pri tem bo moralo biti med osebami eno sedišče prosto. Navedeni omejitvi ne bosta veljali na odprtih površinah, kjer ni fiksnih sedišč. Tam bo med postavljenimi sedišči najmanj 1 meter razdalje. Medosebna razdalja med osebami, ki niso na sediščih, mora biti najmanj 1,5 metra, poleg tega pa se pri izvajanju kongresne dejavnosti v notranjih prostorih tudi za potrošnike določa izpolnjevanje pogoja PCT. Osebe iz istega gospodinjstva bodo v vsakem primeru lahko sedele skupaj, med njimi medosebna razdalja seveda ni določena.

Turistični boni tudi letos

Vlada naj bi tudi letos izdala turistične bone. Uporabni naj ne bi bili zgolj za nastanitev z zajtrkom, temveč za več dejavnosti. Kolikšna bo vrednost bonov za zdaj še ni znano, naj pa bi bila vsota nižja od lanske, ki je za polnoletnega prebivalca države znašala 200 evrov, za mlajše od 18 let pa 50 evrov.

“Letos bo malo bolj zahtevno kot pri dozdajšnjih bonih glede na to, da bomo možnost koriščenja po našem predlogu nekoliko razširili. Želimo pomagati ne le turizmu in gostinstvu, ampak tudi tistim, ki so zaradi covida-19 utrpeli škodo in so v takšni ali drugačni meri tudi navezani na stanje v turizmu. Govorim predvsem o kulturi in športu in rekreaciji,” je za MMC povedal državni sekretar na gospodarskem ministrstvu Simon Zajc.

B.S.