Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Po pridobitvi lastništva Občina Podčetrtek zdaj v obnovo gradu


Po lanskoletni pridobitvi lastništva nad gradom Podčetrtek si občina Podčetrtek želi njegove čimprejšnje celovite prenove, saj bi ta kulturni spomenik v že tako turističnem kraju še dodatno popestril njihovo ponudbo. Ta čas bodo na gradu poskrbeli za obnovo okolice in dvorišča ter nujno sanacijo streh, v prihodnosti pa si za njegovo dokončno prenovo obetajo tudi evropska sredstva ali domačega investitorja.

Pred dvema tednoma je občina Podčetrtek pričela z nujnimi sanacijskimi deli na tamkajšnjem gradu. Župan Peter Misja je pojasnil, da so najprej poskrbeli za sanacijska dela na poslopju kašče, ki je bila v tako slabem stanju, da bi jo morali po sklepu inšpektorata zaradi slabega stanja podirati, a so se nato odločili, da jo porušijo do prvega nadstropja, preostali »velbani« del pa ohranijo. Prvi sklop del je obsegal še čiščenje ter ureditev okolice ter ureditev dovoznih poti.

V najslabšem stanju je bila kašča, a so njen spodnji del uspeli še ohraniti.

Prav zdaj pa teče javno naročilo za izbiro izvajalca za nadaljnjo obnovo, v kateri bodo sanirali grajsko dvorišče, uredili odvodnjavanje, sanirali ostrešje gradu s kupolo ter obnovili razgledno teraso. Dela bodo stala okoli pol milijona evrov, obnovo bo sofinanciralo kulturno ministrstvo.

Celovita prenova gradu naj bi stala med 7 in 10 milijoni evrov. Kdaj bo grad, ki datira v 13. stoletje, dokončno obnovljen še ni znano. Župan pravi, da bodo v naslednji finančni perspektivi za njegovo obnovo skušali pridobiti evropska sredstva, kot druga možnost pa se kaže pridobitev investitorja.

Župan izpostavlja, da so za kaščo že pridobili povpraševanje investitorjev, sicer pa bodo  pred dokončnim sklepom kako bi obnova potekala nadaljnje prisluhnili še ostalim pobudam, kako oba objekta ponovno oživiti.

E. Š.