Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Gospodarstveniki v Bistrici ob Sotli z ministrom Zdravkom Počivalškom v glavnem o vplivu epidemije na gospodarstvo in njegovem okrevanju


Minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek je v sklopu svojih delovnih obiskov minuli petek obiskal Obsotelje in Kozjansko. Mudil se je tudi v Bistrici ob Sotli, kjer se je seznanil s tamkajšnjimi naložbami občine, se sestal s podjetniki ter si ogledal največjo podjetniško investicijo v zadnjem času.

V prvem delu obiska se je minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek sestal z županom Bistrice ob Sotli Franjem Debelakom. Na srečanju v prostorih občine se je seznanil z naložbami občine in si v sklopu tega ogledal kako poteka izgradnja novega gasilskega doma, seznanili pa so ga tudi z načrti za izgradnjo novega vrtca in telovadnice.

V drugem delu je sledilo še srečanje s podjetniki, na katerem sta ob županu in ministru sodelovala tudi Aleš Seidl, predsednik Območne obrtno-podjetniške zbornice Šmarje pri Jelšah in direktor podjetja AS system, ki je pred kratkim širilo proizvodnjo v poslopje bivšega Gorenja v Bistrici ob Sotli in tako prevzelo vlogo največjega investitorja v občini, ter mag. Grega Kordež, direktor direktorata za regionalni razvoj na gospodarskem ministrstvu.

Uvodoma je župan povedal, da je v občini glede na njeno velikost relativno velik podjetniški naboj in da je podjetništvo tisto, ki poleg kmetijstva generira dodatno vrednost. V nadaljevanju je minister predstavil kako je epidemija vplivala na gospodarstvo ter kako je vlada s protikoronskimi ukrepi uspešno blažila posledice »gospodarskega zastoja«. Med drugim je izpostavil, da so že v prvem valu epidemije lani za ohranjanje delovnih mest z ukrepi čakanja na delo, sofinanciranja skrajšanega delovnega časa ter univerzalnim temeljnim dohodkom namenili 6 milijard evrov, približno polovica jih je bilo izkoriščenih.

Izpostavil je, da se zavzemajo za odpiranje dejavnosti, da pa je tiste, ki ne spoštujejo ukrepov, potrebno sankcionirati. Dobro situacijo gospodarstvu napoveduje z odgovornim odnosom, cepljenjem ter prilagoditvijo posameznih dejavnosti novi situaciji. Kondicijo gospodarstva v tem času napoveduje za dobro in pravi, da bo ekonomija preživela, če se bomo lahko gibali znotraj in zunaj Slovenije.

V Bistrici ob Sotli so se seznanili s stanjem gospodarstva med epidemijo in nadaljnjimi izzivi, na ministra pa je bilo naslovljenih tudi nekaj vprašanj podjetnikov iz območne obrtno-podjetniške zbornice.

Posebej je izpostavil, da si vlada in ministrstvo prizadevata za skladen in enakomeren regionalni razvoj in v tem segmentu, da se povsod v Sloveniji vzpostavijo delovna mesta, da si lahko mladi ustvarijo družino in kariero. V ta namen je načrtujejo spremembo zakona za regionalni razvoj,  s katerim želijo na demografsko ogroženih obmejnih območjih omogočiti investicije v podjetja.

V nadaljevanju je podjetnike nagovoril tudi Aleš Seidl, ki je ob tem skupaj s člani Območne obrtno-podjetniške zbornice na ministra naslovili nekaj vprašanj, povezanih s protikoronskimi ukrepi, v glavnem vezana na posamezne storitvene dejavnosti, zanimalo pa jih je tudi kakšni bodo ukrepi v nadaljevanju, saj si gospodarstvo najverjetneje še ne bo opomoglo.

Po srečanju z gospodarstveniki v Bistrici ob Sotli je sledil ogled novega proizvodnega obrata podjetja AS system, župan pa je ministra seznanil tudi z zemljiščem, ki ga je občina pred leti kupila za izgradnjo obrtno-poslovne cone.

E. Š.