Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Delež pozitivnih izvidov testov najnižji po lanskem septembru. Kako je s potencialnimi zdravili proti covidu-19?


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 8.903 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 113 okužb, prejšnji teden je bilo potrjenih 146 okužb.

Opravljenih je bilo 7.399 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 1.504 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 113 okužb z deležem pozitivnih izvidov 7,5 %, kar je najmanj po 28. septembru, ko je bil ta delež 6,7 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 456 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 444 (za vstop v zeleno fazo mora biti to povprečje manj kot 300 okuženih).

Trenutno je hospitaliziranih 407 covidnih bolnikov, od tega jih je 122 na intenzivni negi. To je najmanj hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 po 23. oktobru, ko je bilo v slovenskih bolnišnicah skupaj hospitaliziranih 394 bolnikov s covidom-19.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.327 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 7.467 (včeraj 7.558) aktivno okuženih.

Trendi potrjenih okužb in sprejetih v bolnišnice so ugodni, kljub temu pa je v enotah intenzivne terapije hospitaliziranih več kot tretjina vseh bolnikov, ki so v bolnišnicah. Večinoma gre za ljudi, starejše od 50 let, kar pomeni, da gre za ljudi, ki bi že lahko bili cepljeni. V resnici je pomembno, da se vsak, ki ima možnost odzove in odloči za cepljenje.

Umirjanje epidemije ne bi smelo prispevati k temu, da bi se manj ljudi odločalo za cepljenje. Takšno razmišljanje je kljub vsemu lahko nevarno. Lani v takem času smo imeli v bolnišnicah 36 bolnikov, zdaj jih imamo bistveno več, kar pomeni, da je virusa v sami populaciji več in da lahko še vedno pridemo v stik z nekom, ki je asimptomatski prenašalec ali pa ima blago obliko okužbe in se tega ne zaveda.

vodja svetovalne skupine pri Ministrstvu za zdravje Mateja Logar

Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov semafor za sproščanje ukrepov tukaj

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 6 okužb (pred tednom dni 5). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 55 (včeraj 55). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 149 (slovensko povprečje 148), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 368 (slovensko povprečje 350).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 15 (včeraj 15).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 58 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 18 na intenzivni negi (1 več kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli enega covidnega bolnika, v domačo oskrbo niso odpustili nobenega. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 bolnika s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 468 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 6 okužb (prejšnji teden 5). Največ okužb je bilo potrjenih v občini Žalec 3, sledita Celje 2 in Štore 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 113 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb 146.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 456 okuženih oseb (včeraj 460). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 444 (včeraj 449).

Trenutno so hospitalizirani 407 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 122.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za enega. Sprejetih je bilo 10 covidnih bolnikov (4 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 8 bolnikov (15 manj kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Včeraj so umrli 3 bolniki oboleli za covidom-19, vsi v bolnišnicah (1 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.327 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 554.061 prebivalcev oz. 26,4 %, z drugim odmerkom pa 289.052 prebivalcev (13,8 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Štrukelj spregovoril o zdravilih proti covidu-19

Na današnji novinarski konferenci je spregovoril tudi Borut Štrukelj, profesor s Fakultete za farmacijo Univerze v Ljubljani. Dotaknil se je predvsem potencialnih zdravil proti covidu-19, o katerih se zadnje čase polemizira v javnosti. “Veliko vprašanj se dotika zdravila ivermectin, ki je že dolgo v uporabi, registrirano za uporabo proti parazitom. Vprašanje, ki se pojavlja, je, ali lahko ivermectin uporabljamo kot nadomestno zdravljenje. Ta trenutek je položaj takšen, da sta Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) in Evropska agencija za zdravila (EMA) nekoliko posodobili priporočila. Še vedno sicer velja, da za samo zdravljenje to zdravilo ni primerno. Zakaj? Ker za zdaj ne vemo še niti tega, kakšen bi lahko bil optimalni odmerek, jasno pa je, da je to zdravilo kot učinkovina na celični ravni in na predklinični ravni izkazalo zmanjšanje replikacije virusa. Klinične študije so za zdaj negativne, a so daleč od končnega sklepa in niso bile narejene v tako velikem obsegu, kot bi si želeli. WHO in EMA zato svetujeta razširitev kliničnih študij tako po številu udeležencev kot po stopnji bolezni. Vedeti je treba, da to ni zdravilo, ki bi preprečilo okužbo. Torej, preventivno ga ne moremo uporabiti. In drugič, zdravilna učinkovina je v večjih odmerkih močno toksična.”

“Češka in Slovaška sta dovolili pogojno uporabo ivermectina v bolnicah, a še to gre zgolj za bolnišnico v Brnu in nekaj malega v Pragi kar se tiče Češke, na Slovaškem je nekaj podobnega. To zdravilo je varno samo v rokah infektologov, pa še v tem primeru ne vemo, kakšen je optimalen odmerek. V uporabi za zelo resne zaplete, a še vedno tipamo,” je dodal Štrukelj.

“Druga zdravilna učinkovina je molnupiravir, ki je ena od protivirusnih učinkovin in spada med majhne sintezne molekule. Preprečuje podvojevanje virusa na ta način, da na celični ravni virusu preprečuje sintezo nove kopije RNA. S tem ko prepreči podvojevanje virusa, prepreči razširitev virusa po organizmu. T. i. tekoči pregled učinkovine je bil narejen že januarja 2021 in še vedno traja, klinične študije, ki so šle iz druge v tretjo fazo, pa še niso pokazale takšne učinkovitosti, da bi to učinkovino lahko registrirali kot zdravilo. Molnupiravir izdeluje farmacevtska družba Merck, ki se je povezala s petimi indijskimi generičnimi farmacevtskimi družbami, ki proizvajajo in testirajo to zdravilno učinkovino.

Imamo še novo potencialno biološko zdravilo, ki spada med monoklonska protitelesa. Razvila ga je družba Glaxo. To je sotrovimap, čim je končnica map, če vas lahko nekoliko poučim, pomeni, da gre za humano monoklonsko protitelo. To je protitelo, ki nadomešča naša protitelesa, ki nastanejo po okužbi ali po cepljenju. Protitelo se veže na S-virusni protein, površinski protein, in na ta način prepreči, da bi se novi koronavirus vezal na naše človeške celice. Daleč od tega, da bi to lahko bil nadomestek cepljenja ali prebolelosti, je pa v uporabi pri resnih hospitaliziranih primerih, ko gre bolezen v zelo nevarno fazo. Predvidoma naj bi sotrovimap prišel na trg, če bo dobil dovoljenje, novembra ali decembra letos. Za ivermectin tega še ne vemo, pri molnupiravirju pa tudi lahko pričakujemo odobritev proti koncu leta.

Tisti, ki čakate na zdravila, namesto da bi se cepili, kar je seveda pravica vsakega, boste morali še kar nekaj časa zelo paziti. Prva res učinkovita zdravila bi bila lahko na voljo januarja 2022,” je zaključil Štrukelj. V nadaljevanju je spregovoril še o cepivih. (vir citata: MMC)

Celotno novinarsko konferenco si oglejte tukaj (klik):

B.S.