Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

7-dnevno povprečje 625, hospitalizirani 504 bolniki. Strežba znotraj lokalov v vseh regijah, dodatne kapacitete odpirajo tudi nastanitveni obrati


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 43.020 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 632 okužb, kar je ponovno občutno manj od prejšnjega tedna, ko je bilo potrjenih 1.018 okužb. Epidemiološka slika se je ponovno izboljšala (tako 7-dnevno povprečje kot tudi število hospitaliziranih) in je že čisto blizu rumeni fazi za katero mejnika sta manj kot 600 povprečno okuženih v zadnjem tednu dni in skupaj manj kot 500 hospitaliziranih.

Podrobne informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

Opravljenih je bilo 38.693 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.327 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 632 okužb z deležem pozitivnih izvidov 14,6 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 630 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 625.

Trenutno je hospitaliziranih 504 covidnih bolnikov, od tega jih je 129 na intenzivni negi.

Včeraj je umrl 1 bolnik obolel za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.286 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 9.111 (včeraj 9.315) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 77 okužb (pred tednom dni 147). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 83 (včeraj 93).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v ponedeljek se začenja množično cepljenje vseh odraslih oseb
  • na voljo aplikacija za cepljenje zVem

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih 83 (včeraj 93). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 225 (slovensko povprečje 208), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 482 (slovensko povprečje 431).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb 15 (včeraj 19).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 78 covidnih bolnikov (9 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 20 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 5 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 13. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolnik s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 458 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 77 okužb (prejšnji teden 147). Največ jih je bilo v občinah Celje 13, sledijo Rogaška Slatina 11, Šentjur 8, Žalec 8, Slovenske Konjice 5, Nazarje 4, Šoštanj 4, Laško 3, Polzela 3, Rečica ob Savinji 3, Vojnik 3, Šmarje pri Jelšah 2, Velenje 2, Braslovče 1, Dobrna 1, Gornji Grad 1, Kozje 1, Ljubno 1, Luče 1, Podčetrtek 1, Prebold 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 632 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih okužb ponovno občutno več, in sicer 1.018. Epidemiološka slika se je glede povprečno število okuženih še nekoliko izboljšala. Prav tako se še vedno izboljšuje tudi stanje v bolnišnicah. Po obeh parametrih smo tako že čisto blizu rumene faze, ko se poleg ostalega po celotni državi brez omejitev odpirajo šole in fakultete, sprostijo pa se tudi turistične namestitve. Že v ponedeljek se sicer sproščajo dodatni ukrepi, več spodaj.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 630 okuženih oseb (včeraj 685). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 625 (včeraj 680).

Trenutno so hospitalizirani 504 covidni bolniki, kar je najmanj po 31. marcu, ko je bilo v bolnišnicah 500 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 129.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je tako zmanjšalo za 34. Sprejetih je bilo 37 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 70 bolnikov (18 več kot dan prej). V intenzivni enoti se zdravi 13 covidnih bolnikov manj kot dan prej.

Včeraj je umrl en bolnik oboleli za covidom-19, vsi v bolnišnicah (1 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.286 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 476.388 državljanov oz. 22,7 %, z drugim odmerkom pa 246.869 državljanov (11,8 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Vlada s ponedeljkom sprošča dodatne ukrepe

Vlada je na dopisni seji sprejela Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji, ki velja od 10. do vključno 16. maja 2021.

V vseh statističnih regijah se pod tako imenovanim PCT pogojem zaposlenih in potrošnikov (PCT so kratice za prebolevnike, cepljene in testirane) dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov. Pri tem je število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom, omejeno na 20 m2 na posamezno stranko ali na eno stranko, če je poslovni prostor manjši od 20 m2. Ob tem je treba zagotavljati tudi 20 m2 na posamezno stranko v celotnem trgovskem centru.

Nastanitveni obrati, ki imajo do 60 nastanitvenih enot, lahko ponujajo nastanitvene storitve do 30 nastanitvenih enot, nastanitveni obrati, ki imajo nad 60 nastanitvenih enot, pa lahko po novem ponujajo nastanitvene storitve do 50 % zasedenosti nastanitvenega obrata. Ponujanje apartmajskih nastanitvenih enot je dovoljeno ne glede na število apartmajskih nastanitvenih enot, ki jih nastanitveni obrat ponuja, saj se apartmajske enote razumejo kot zaprt mehurček.

Vlada je sprejela tudi soglasje k Predlogu amandmajev k Predlogu zakona o spremembah in dopolnitvah Zakona o nalezljivih boleznih, ki jih je pripravilo Ministrstvo za zdravje. Predlogi amandmajev vsebinske narave se nanašajo na:

  • Natančneje določeno vsebino ukrepa karantene in karantene na domu.
  • Ureditev pridobitve izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu preko informacijske rešitve, kjer bo oseba sama vnesla
  • Določbo, da Vlada RS s predpisom lahko določi obvezo za izpolnjevanje podatkov v informacijski rešitvi pred vstopom v Republiko Slovenijo.
  • Črtanje določbe, da mora oseba ravnati v sladu z navodilom Inštituta za varovanje zdravja-IVZ (Nacionalnega inštituta za javno zdravje-NIJZ) o namenu in načinu izvajanja karantene na domu.
  • Določitev nabora podatkov v predpisu ministra, pristojnega za zdravje iz evidence podatkov o karanteni na domu, ki jo vodi IVZ (NIJZ).
  • Določitev načina vročitve (osebna in na elektronski naslov osebe) izjave o seznanitvi z napotitvijo v karanteno na domu s strani IVZ (NIJZ).
  • Dopolnitev nabora podatkov, ki jih lahko vsebuje evidenca karanten na domu.
  • Natančnejšo določitev posredovanja podatkov v evidenco karanten na domu s strani IVZ (NIJZ) oziroma Policije.
  • Natančnejšo določitev v okviru katerih nalog in pooblastil Policija dostopa do evidence karanten na domu in črtanje dostopa ministrstva, pristojnega za zdravje do te evidence, saj ne izvaja nadzora.
  • Uskladitev prehodnih in končnih določb zaradi določitve informacijske rešitve in podzakonskih predpisov.

Začetek uporabe zakona se prične uporabljati peti dan po uveljavitvi, saj je zamik začetka uporabe potreben zaradi sprejema podzakonskih predpisov.

B.S.