Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Zadnji dnevi zaprtja države v znamenju padanja števila okuženih in polnjenja bolnišnic. Tretjina regijskih okužb v občinah KiO


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 10.297 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 548 okužb, prejšnji teden jih je bilo 720. To pomeni, da se je epidemiološka slika (7-dnevno povprečje dnevno okuženih oseb) še drugi dan zapored izboljšala. Slovenija bo tako v teden po 11-dnevnem zaprtju vstopila v barvah oranžne faze.

Tako minister Janez Poklukar, kot tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar sta se državljanom zahvalila, da so med zaprtjem spoštovali ukrepe, s čimer je Slovenija ostala med oranžno in rdečo fazo epidemije ter ni zdrsnila v črno fazo.Mateja Logar in Janez Poklukar na petkovi novinarski konferenci

Predstavniki vlade in stroke so se, glede na epidemiološko gibanje, kljub temu že v petek odločili, da ponedeljek pričenjamo z ukrepi rdeče faze novega vladnega načrta sporščanja ukrepov. Podrobnosti tukaj.

Se je pa včeraj ponovno povečalo število hospitaliziranih. Število hospitaliziranih se je v 11-dneh zaprtja države povečalo za 115 covidnih bolnikov.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.818 (včeraj 13.911) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 7.433 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 2.864 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 548 okužb z deležem pozitivnih izvidov 19,1 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 907 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 903. Torej se je zgodil še večji odmik od 1000 povprečno tedensko okuženih, kolikor je meja za prehod iz oranžne v rdečo fazo.

Trenutno je hospitaliziranih 615 covidnih bolnikov, od tega jih je 139 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov oboleli za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.119 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 60 okužb (pred tednom dni 65).

7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 141 (včeraj 141).


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • nov vladni semafor sproščanja ukrepov, več v novici tukaj
  • maske na prostem od sobote niso več obvezne, razen v primerih, ko ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje dveh metrov
  • s ponedeljkom se odpravlja policijska ura

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 141 (včeraj 141). V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 985 (-5 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb pa je 381 (slovensko povprečje 301). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.189 okužb (+9 glede na včeraj).

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb je 25 (včeraj 26).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 90 covidnih bolnikov (2 več kot dan prej), kar je največ po 11. februarju, ko je bilo v Celju hospitaliziranih 91 covidnih bolnikov. v SB Celje so zaradi povečanja števila covidnih bolnikov že pred dnevi ponovno odprli COVID 7 oddelek. Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 16 na intenzivni negi. V SB Celje so včeraj sprejeli 12 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 9. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 419 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 60 okužb (prejšnji teden 65). Največ v občini Velenje 14, sledijo Šentjur 10, Celje 8, Slovenske Konjice 5, Rogaška Slatina 3, Žalec 3, Zreče 3, Dobje 2, Dobrna 2, Mozirje 2, Šmarje pri Jelšah 2, Šoštanj 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Laško 1, Podčetrtek 1, Rogatec 1, Štore 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 548 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 720. Epidemiološka situacija se je drugi dan zapored nekoliko izboljšala. Slovenija se tako še vedno drži v oranžni fazi, saj je 7-dnevno povprečno število okuženih pod 1000. To pomeni, da v teden po 11-dnevnem zaprtju države vstopamo obarvani oranžno. Kljub temu je vlada že v petek odločila, da ponedeljek pričenjamo z ukrepi v rdeči fazi, saj gre, glede na gibanje preteklega tedna in praznikov, ki so nekoliko vplivali na sedemdnevno povprečje okuženih, utemeljeno pričakovati, da bi lahko v naslednjem tednu Slovenija prešla nazaj v rdečo fazo. Kljub vsemu pa obstaja upanje, da je zaprtje, skupaj s spoštovanjem osnovnih ukrepov s strani državljanov in tudi cepljenjem, krivuljo vendarle usmerilo navzdol.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi so umrli v bolnišnicah (eden na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.119 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 907 okuženih oseb (včeraj 932). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 903 (včeraj 927).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 10. Sprejetih je bilo 60 covidnih bolnikov (6 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 43 bolnikov oz. 24 manj kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik manj kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 615 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 139.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 332.650 državljanov (okoli 15,8 %), z drugim odmerkom pa 121.862 državljanov (5,8 %).

Precepljenost s prvim odmerkom v savinjski regiji je trenutno 15,2 %, z drugim odmerkom pa 5,4 %. Največja precepljenost s prvim odmerkom med občinami KiO je trenutno v občini Rogaška Slatina (13,4 %), z drugim odmerkom jih je prav tako največ cepljenih v Rogaški Slatini (6,0 %). Najmanjši delež precepljenih s prvim odmerkom med občinami KiO je v občini Bistrica ob Sotli (10,3 %), prav tako je v Bistrici ob Sotli najnižji delež cepljenih z drugim odmerkom (3,7 %).

B.S.