Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sproščajo se ukrepi (odprte terase, nastanitveni obrati, dovoljeno druženje, prehod regijskih meja,…). 7-dnevno povprečje pod 700, umrlo 11 ljudi


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 29.886 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 745 okužb, kar je manj kot prejšnji teden, ko je bilo potrjeno okuženih 892 oseb. Občutno padanje števila okužb beležimo že osmi dan zapored. Epidemiološka slika (7-dnevno povprečje dnevno okuženih oseb) je po 14. marcu ponovno padla pod 700 okuženih.

Včeraj se je skupno število hospitaliziranih na nacionalni ravni nekoliko zmanjšalo, razen na intenzivnih covid oddelkih.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 11.394 (včeraj 12.176) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 25.628 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.258 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 745 okužb z deležem pozitivnih izvidov 17,5 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 692 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 684.

Trenutno je hospitaliziranih 620 covidnih bolnikov, od tega jih je 154 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.187 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 136 okužb (pred tednom dni 178). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je 104 (včeraj 110).

Informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

 


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • informacije o poteku letošnje mature najdete tukaj
  • kaj prinaša sproščanje ukrepov, podrobnosti spodaj

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 104 (včeraj 110) s čimer se je regija utrdila v oranžni fazi, za katero meja 7-dnevnega povprečnega števila okuženih je 125. Kakšno sproščanje je vlada v naslednjih dneh napovedala za oranžne regije najdete spodaj.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 728 (-42 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb na 100.000 prebivalcev pa je 282 in je drugo najvišje v Sloveniji za zasavsko regijo (slovensko povprečje 228). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.801 okužb (-114 glede na včeraj). 14-dnevna incidenca okužb na 100.000 prebivalcev pa je 697, kar je druga najvišja pojavnost takoj za primorko-notranjsko regijo (slovensko povprečje 538). Savinjska regija ima tako še vedno eno izmed najslabših epidemioloških slik med slovenskimi regijami.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb je 26 (včeraj 27).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 105 covidnih bolnikov (5 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 19 na intenzivni negi (en manj kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 11 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 14. V celjski bolnišnici sta včeraj umrla 2 covidna bolnika. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 439 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 136 okužb (prejšnji teden 178). Največ jih je bilo v občini Celje 29, sledijo Žalec 19, Slovenske Konjice 13, Šentjur 9, Šmarje pri Jelšah 9, Velenje 7, Rogaška Slatina 6, Laško 5, Rogatec 5, Vojnik 5, Braslovče 3, Dobje 3, Dobrna 3, Ljubno 3, Prebold 3, Vransko 3, Podčetrtek 2, Polzela 2, Rečica ob Savinji 2, Štore 2, Šmartno ob Paki 1, Šoštanj 1, Zreče 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 745 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 892. Že osmi dan zapored smo glede na prejšnji teden zabeležili padec števila okužb in se po 7-dnevnem povprečnem številu okuženih še vedno hitro bližamo rumeni fazi.

Včeraj se je ponovno zmanjšalo tudi število hospitaliziranih, ki pa je še vedno dokaj oddaljeno od rumene faze (meja za prehod v rumeno fazo je pod 500 hospitaliziranih).

Trenutno je hospitaliziranih 620 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 154.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 11. Sprejetih je bilo 59 covidnih bolnikov (11 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 59 bolnikov oz. 3 manj kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravi en covidni bolnik več kot dan prej.

Včeraj je umrlo 11 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi v bolnišnicah (5 na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.187 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 692 okuženih oseb (včeraj 713). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 684 (včeraj 706).

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 387.213 državljanov (okoli 18,4 %), z drugim odmerkom pa 156.495 državljanov (7,5 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Kaj prinaša sproščanje ukrepov?

Vlada je na včerajšnji seji sklenila, da se s 23. aprilom znova odpirajo arhivi in omogoča izvajanje javnih kulturnih prireditev (kinematografskih, gledaliških, glasbenih, plesnih in drugih).

V devetih statističnih regijah se, kot je določeno za oranžno fazo sproščanja ukrepov, dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave jedi in pijač ter strežbe na terasah in vrtovih gostinskih obratov ter ponujanje nastanitvenih storitev v nastanitvenih obratih do 30 sob. Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov ali z dokazilom o prebolelosti ali dokazilom o cepljenju. Izvid testa (HAT ali PCR) ne sme biti starejši od 48 ur.

V treh statističnih regijah (pomurska, goriška in obalno-kraška) se določa izjeme na način, kot je določeno za rumeno fazo sproščanja ukrepov in se sprošča tudi opravljanje gostinske dejavnosti znotraj gostinskih obratov in ponujanje nastanitvenih storitev do 30 sob v nastanitvenih obratih, ne glede na velikost. Opravljanje obeh dejavnosti je dovoljeno pod pogojem testiranja potrošnikov ali z dokazilom o prebolelosti ali dokazilom o cepljenju. Izvid testa (HAT ali PCR) ne sme biti starejši od 48 ur.

Ponujanje in prodajanje blaga in storitev potrošnikom na daljavo je še vedno povsod dovoljeno, kot tudi opravljanje dejavnosti priprave in strežbe jedi ter pijač v organizacijah, ki izvajajo gostinsko dejavnost za svoje zaposlene oziroma varovance ali za dostavo končnim potrošnikom.

V skladu z načrtom sproščanja, se prihodnji teden odpirajo vrata vseh izobraževalnih ustanov. Znova bodo omogočena predavanja na fakultetah in višjih strokovnih šolah. Vrata bodo odprli tudi študentski domovi. S svojo dejavnostjo bodo lahko v celoti nadaljevale glasbene šole.

Ob polnoči bo po vsej državi odpravljena prepoved prehajanja med regijami.

Dovoljene so prireditve do deset ljudi, razen če gre za ožje družinske člane ali člane skupnega gospodinjstva. Dovoljene so organizirane javne prireditve in javni shodi do deset ljudi (pod pogoji, ki jih določa Zakon o javnih zbiranjih in z upoštevanjem določenih omejitev). Upoštevati je treba naslednje omejitve:

  • število oseb v zaprtih prostorih je omejeno na enega udeleženca na 30 kvadratnih metrov zaprte površine oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot deset udeležencev,
  • število oseb na prostem je omejeno na enega udeleženca na 10 kvadratnih metrov oziroma več udeležencev, če gre za osebe iz skupnega gospodinjstva, vendar ne več kot 10 udeležencev,
  • medosebna razdalja med udeleženci mora biti najmanj 1,5 metra, razen med osebami iz skupnega gospodinjstva,
  • v zaprtih prostorih je obvezna uporaba zaščitnih mask.

Sproščajo vsa tekmovanja in treningi, rekreativni šport pa bo dovoljen ne le posamično, ampak tudi v skupini do desetih ljudi. Odlok velja od 26. aprila do vključno 2. maja.

Dovoljeno bo izvajanje športnih tekmovanj v uradnih tekmovalnih sistemih, a še vedno brez gledalcev. Dovoljeni bodo tudi treningi vsem športnikom po zakonu o športu ne glede na starost in kakovost, vendar le v obliki t. i. mehurčkov oziroma zaprtih oziroma fizično ločenih skupinah.

Omogočena bo samostojna ali strokovno vodena individualna športnorekreativna dejavnost in športna vadba v vadbenih skupinah do 10 vadečih, tako na zunanjih površinah oziroma na prostem, pa tudi v zaprtih prostorih.

Dovolilo se bo tudi izvajanje javno veljavnih programov usposabljanj za strokovno delo v športu, ki so vpisani v razvid po zakonu o športu, prav tako z omejitvijo do desetih ljudi.

Spremembe za vstop v državo

Določene so spremembe in dopolnitve pri splošnih izjemah za vstop v državo. Osebo, ki prihaja iz držav oziroma administrativnih enot držav na rdečem seznamu, se napoti v karanteno na domu, razen če ob vstopu v Slovenijo predloži:

  • dokazila o negativnem rezultatu PCR testa na virus SARS-CoV-2, ki ni starejši od 48 ur od odvzema brisa, če je izdano v državah članicah Evropske unije ali schengenskega območja, Združenem kraljestvu Velike Britanije in Severne Irske ali Združenih državah Amerike;
  • dokazila o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od 10 dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela COVID-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev, ali
  • dokazila o cepljenju zoper COVID-19 (s cepivi, ki so navedena v odloku), s katerim dokazuje, da je od prejema cepiva preteklo ustrezno obdobje.

Osebam, ki se vračajo z napotitve, se ni treba testirati po prihodu v Slovenijo, če predložijo tridnevni negativni PCR test, prav tako se za pomoč osebam in vzdrževalna dela na nepremičnini rok za vrnitev podaljša na tri dni.

B.S.