Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Skok potrjenih okužb v Šentjurju. Porast hospitaliziranih v SB Celje


Včeraj je bilo opraljenih skupaj 23.901 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 1.296 okužb, prejšnji teden jih je bilo 1.252. Dnevni skok okužb je bil tokrat, v primerjavi s prejšnjimi dnevi, nekoliko manj intenziven.

Ocenjujemo, da sta poleg vsakega, ki je potrjen, še dva do trije takšni, ki niso prišli na test, so pa okuženi, so asimptomatski, sploh ne vedo, da so okuženi in virus uspešno prenašajo naprej. Vsak dan lahko pričakujemo med štiri in pet tisoč okužbLeon Cizelj, Inštitut Jožef Stefan

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 13.906 (včeraj 13.639) aktivno okuženih.

Opravljenih je bilo 18.903 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.998 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 1.296 okužb z deležem pozitivnih izvidov 25,9 %, kar je največ po 4. januarju, ko je bil delež pozitivnih izvidov 29 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 1.054 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.047.

Število hospitaliziranih covid bolnikov je 531, od tega jih je 123 na intenzivni negi, kar je največ po 17. februarju, ko jih je intenzivno nego potrebovalo 129.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.068 bolnikov s covidom-19.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 233 okužb (pred tednom dni 193). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji se je povečalo na 170 (včeraj 164), kar pomeni, da je naša regija že zdrsnila v črno fazo za katero mejna vrednost tega parametra je 168 okuženih.


Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • ključno je, da se držimo osnovnih ukrepov za zmanjševanje širjenja okužb: maska, higiena, razdalja
  • svetovalna skupina v morebitno prevetritev semaforja

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 170 (včeraj 164). S tem je naša regija prestopila mejo za črno fazo, ki je po vladnem semaforju 168 povprečno okuženih v zadnjem tednu dni. Vladni regijski semafor (infografika spodaj) bo sicer v veljavo ponovno vstopil po 11. aprilu. Če se stanje v naši regiji ne bo začelo izboljševati, bodo verjetno nekatere omejitve ostale tudi po tem datumu.

V zadnjih 7 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 1.190 (+41 glede na včeraj) okužb s SARS-CoV-2, 7-dnevna pojavnost okužb pa je kar 461 (slovensko povprečje 349). V zadnjih 14 dneh je bilo v savinjski regiji potrjenih 2.199 okužb (+98 glede na včeraj). Statistika tako savinjsko regijo uvršča med trenutno epidemiološko najbolj prizadete regije.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj ena okužba), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb naraslo na 23 (včeraj 21).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 70 covidnih bolnikov (11 več kot dan prej), kar je največ po 15. februarju, ko je bilo v Celju hospitaliziranih 75 covidnih bolnikov.

16 izmed vseh bolnikov s covidom-19 je na intenzivni negi – nazadnje je bilo takšno število covidnih bolnikov na intenzivni negi 12. februarja. V SB Celje so včeraj sprejeli 14 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 2. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en covidni bolnik. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 410 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 233 okužb (prejšnji teden 193 okužb). Največ okužb je bilo ponovno potrjenih v občini Celje 70, sledijo Žalec 23, Šentjur 22, Braslovče 16, Prebold 10, Slovenske Konjice 9, Ljubno 8, Polzela 8, Šmarje pri Jelšah 8, Velenje 8, Gornji Grad 6, Mozirje 6, Nazarje 6, Laško 5, Zreče 5, Rogaška Slatina 4, Štore 4, Vojnik 3, Dobrna 2, Rečica ob Savinji 2, Šoštanj 2, Vitanje 2, Bistrica ob Sotli 1 (posavska regija), Dobje 1, Rogatec 1, Tabor 1, Vransko 1.

Savinjska regija drvi v črno območje epidemije. V zadnjih dneh porast povprečnega števila okužb regija beleži predvsem na račun občin Celje in Žalec. V Celju je bilo samo v zadnjih petih dneh potrjenih 354 okužb oz. 7 % vseh doslej potrjenih okužb v Celju. V povprečju zadnjih pet dni občina Celje beleži 70,8 potrjeno okuženih oseb na dan. Tako slabe statistike Celje ni beležilo vse od začetka epidemije.

Tudi občini Žalec se število okuženih ne umirja. V zadnjih petih dnevih so tako potrdili skupno 212 okužb oz. dobrih 8 % vseh dosedanjih okužb. V povprečju zadnjih pet dni občina Žalec beleži 21,2 potrjeni okuženi osebi na dan.

Med občinami Kozjanskega in Obsotelja najslabše kaže občini Šentjur, kjer so v zadnjih petih dneh potrdili 88 okužb oz. dobre 3 % vseh dosedanjih. V zadnjih petih dneh beležijo v povprečju 17,6 potrjeno okuženih občanov na dan.

Slabšanje stanja v naši regiji deloma pritrjuje treditvam strokovnjakov, ki so nedavno ugotovili najvišjo prisotnost angleške različice novega koronavirusa v Velenju in Celju ter dodali, da se rezultati analize odpadne vode v porastu okužb izrazijo po tednu ali dveh. V Velenju sicer zaenkrat še ni zaznati kakšnega drastičnega povečanja števila potrjenih okužb.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 1.296 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 1.252 okužb. Krivulja se tako še naprej strmo vzpenja, je bilo pa včerajšnje poslabšanje vseeno nekoliko blažje kot prejšnje dni. Tretji val sicer po besedah strokovnjakov v največji meri generira angleška različica novega koronavirusa, ki je veliko bolj nalezljiva od do sedaj najbolj razširjene različice.

Ključno je torej, da se ljudje kolikor se le da držijo osnovnih ukrepov za zajezitev širjenja: maska, higiena, razdalja ter delo od doma.

Včeraj je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.068 covidnih bolnikov.

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 1.054 okuženih oseb (včeraj 1.048). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 1.047 (včeraj 1.043).

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 16. Sprejetih je bilo 71 covidnih bolnikov (12 več kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 50 bolnikov oz. 3 manj kot dan prej. V bolnišnicah je umrlo 5 bolnikov obolelih za covidom-19 – vsi na intenzivnem oddelku. V intenzivni enoti se zdravi 5 covidnih bolnikov več kot dan prej.

Trenutno je hospitaliziranih 531 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 123.

Po podatkih NIJZ-a je bil do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 279.172 državljanov (okoli 13 %), z drugim odmerkom pa 118.710 državljanov.

Svetovalna skupina za covid-19 v prevetritev semaforja 

Kot je bilo napovedano že pred zaprtjem, se bo od 12. aprila naprej o ukrepih ponovno odločalo na podlagi vladnega semaforja, ki je bil objavljen decembra. Minister za zdravje Janez Poklukar je sicer napovedal, da bi lahko semafor v vmesnem času prevetrili. Trenutno zbirajo predloge, ali bi katerega od omejitvenih ukrepov, ki veja za določeno fazo epidemije, prestavili v drugo skupino. Več bo verjetno znanega že pred koncem tokratnega zaprtja.

B.S.