Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Sedmošolec z OŠ Kozje eden izmed absolutnih zmagovalcev državnega tekmovanja v logiki


Mladi logiki kljub epidemiji in razmeram uspešno zaključili z enim najbolj množičnih tekmovanj iz znanja. Eden izmed absolutnih zmagovalcev je postal tudi Bor Gradišek, učenec Osnovne šole Kozje.

Sedmošolec Bor Gradišek se je kot edini učenec OŠ Kozje uvrstil na državno tekmovanje. Pravilno je rešil vse naloge in osvojil vse možne točke. To je uspelo le trem sedmošolcem, ki se tako ponašajo z naslovom državnega prvaka iz logike za letošnje šolsko leto.  

Bor Gradišek je državni prvak postal že sedmič. V prejšnjih šolskih letih je namreč trikrat postal državni prvak na tekmovanju iz prostorske predstavljivosti – Matemček, dvakrat na tekmovanju Logična pošast (obe organizira zavod Mathema), lani pa tudi na tekmovanju iz razvedrilne matematike v organizaciji Društva matematikov, fizikov in astronomov. Je pa tokratni naslov državnega prvaka nekaj posebnega, saj je tekmovanje iz logike izmed teh najbolj številčno in posledično tudi najbolj cenjeno.

Konec marca se je po šestih mesecih zaključilo že 35. državno tekmovanje iz logike za osnovnošolce in dijake, ki je potekalo v organizaciji Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS). Tekmovanje, ki poteka na šolski in državni ravni, je eno od najbolj množičnih tekmovanj iz znanja v Sloveniji. Kljub epidemiji in zaprtju šol je na tekmovanju v letošnjem šolskem letu sodelovalo več kot 29.000 tekmovalcev. Še pred oktobrskim zaprtjem šol je organizatorjem skupaj z mentorji uspelo izvesti šolsko tekmovanje, po nekajkratnih prestavitvah pa v drugi polovici marca še državno tekmovanje.

V tem šolskem letu se je septembra šolskega tekmovanja udeležilo več kot 25.000 učenk in učencev iz 397 osnovnih šol. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 11.207 bronastih priznanj. Državnega tekmovanja, ki je potekalo marca na matičnih osnovnih šolah, pa se je udeležilo 1622 tekmovalcev, ki so prejeli 257 srebrnih in 134 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med osnovnošolci so:
7. razred Miha Ogrinc Osnovna šola dr. Ivan Prijatelj Sodražica
Daša Pajor Osnovna šola Vodice
Bor Gradišek Osnovna šola Kozje
8. razred Lana Pirc Osnovna šola Zbora odposlancev Kočevje
9. razred Tomaž Holc Osnovna šola Breg
Aleksander Kosanović Osnovna šola Rodica
Maša Mežnar Osnovna šola Franceta Bevka Tolmin

Letošnjega dijaškega šolskega tekmovanja se je udeležilo nekaj več ko 4000 dijakov z 87 srednjih šol, prag za sodelovanje na državnem tekmovanju, ki je prav tako potekalo na matičnih šolah, pa je doseglo 469 tekmovalcev. Udeleženci šolskega tekmovanja so osvojili 1803 bronastih priznanj, medtem ko je bilo na državnem tekmovanju podeljeno 101 srebrno in 90 zlatih priznanj.

Absolutni zmagovalci med dijaki so:
1. letnik Val Bajc Zavod sv. Frančiška Saleškega za vzgojo, izobraževanje in kulturne dejavnosti
2. letnik Lenart Dolinar Gimnazija Bežigrad
Pika Kogoj Biotehniški izobraževalni center Ljubljana, Gimnazija in veterinarska šola
3. letnik Rok Tadej Brunšek Šolski center Velenje, Gimnazija
4. letnik Simon Bukovšek Gimnazija Kranj

Obenem je tekmovanje v logiki eno redkih tekmovanj, ki je namenjeno tudi študentom, vendar datum njihovega tekmovanja še ni določen.

Rezultati tekmovanja v logiki so vam na voljo tukaj.