Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predstavljen nov epidemiološki semafor in ukrepi po fazah epidemije


Vlada je danes predstavila ukrepe, ki bodo v Sloveniji veljali po koncu zaprtja države, torej od 12. Aprila 2021 naprej, ko se država ponovno odpira, kljub podatkom, ki kažejo da se epidemija še ne umirja. Več o epidemiološkem stanju na današnji dan tukaj.

Slovenija je trenutno še v oranžni fazi, a bo glede na potek epidemije v ponedeljek skoraj zagotovo nazaj v rdeči fazi. Tudi sicer je vlada predčasno odločila, da se bomo v tednu po 11. 4. 2021 držali ukrepov iz rdeče faze.

Vlada je epidemijo podaljšala za 30 dni. Maske na prostem od sobote niso več obvezne, razen v primerih, ko ni mogoče zagotoviti varnostne razdalje dveh metrov.

Edini način za zmanjšanje širjenja okužb je spoštovanje osnovnih ukrepov: razdalja, higiena rok, kašlja in kihanja, maske – tudi zunaj če ne morete ohranjati razdalje 2 metrov, prezračevanje vsaj 10 minut vsako uro, preventivno hitro testiranje, aplikacija Ostanizdrav in solidarnost do vseh.Milan Krek, direktor NIJZ

Minister za zdravje Janez Poklukar je na novinarski konferenci predstavil nov vladni semafor z ukrepi, ki so ga sprejeli predstavniki svetovalne sklupine za covid-19 in vladne skupine.

V črni fazi: dovoljuje se delovanje potniškega prometa, delovanje vrtcev in šol za prvo triado, brezkontaktne športne aktivnosti na prostem in individualna vadba z družino, nujne laboratorijske vaje, obratujejo nujne trgovine, nujne laboratorijske vaje…

V rdeči fazi: odpiranje šol in vrtcev, srednje šole izvajajo pouk po modelu C, dijaki zadnjih letnikov redno obiskujejo šolo, ni več nočne omejitve gibanja, velja pa omejitev zbiranja ljudi, dovoljeni izpiti in seminarji do 10 ljudi, odpirajo se muzeji, knjižnice, galerije, odpirajo se nekatere servisne storitve in trgovine, dijaški domovi, dovoljeni so treningi in tekmovanja, odpirajo se smučišča, dovoljuje se individualni pouk na glasbenih šolah ter izvedba vadbe baleta in sodobnega plesa…

V oranžni fazi: pouk na fakultetah in višjih šolah v omejenem obsegu, dovoljeno zbiranje ljudi do 10 oseb, odpirajo se trgovine pa tudi terase in vrtovi, sprošča se omejitev gibanja med regijami…

V rumeni fazi: brez omejitev se odpirajo šole in fakultete, sproščanje turističnih namestitev po smernicah NIJZ-ja…

V zeleni fazi: bari in diskoteke ostajajo zaprti, sicer pa se javno življenje odpira…

Nošnja mask je obvezna v notranjih prostorih ter zunaj, če ni mogoče zagotavljati 2 metra varnostne razdalje.

Tako minister Janez Poklukar, kot tudi vodja svetovalne skupine za covid-19 Mateja Logar sta se državljanom zahvalila, da so med zaprtjem spoštovali ukrepe s čimer je Slovenija ostala med oranžno in rdečo fazo epidemije ter ni zdrsnila v črno fazo.

Že včeraj je ministrica za šolstvo Simona Kustec predstavila način, na kakršnega se v ponedeljek, 12. 4. 2021, otroci vračajo v šolo in vrtce. Za dijake prvih treh letnikov bo pouk potekal po modelu C, torej v tedenskih izmenah (polovica razredov se bo šolala v šoli, druga polovica razredov pa se bo šolala na daljavo – skupini se bosta nato izmenjevali tedensko). Pouk bo torej kot napovedano potekal tako, kot je potekal že pred 1. aprilom, ko se je država zaprla za 11 dni. Prav tako se odpirajo dijaški domovi.

Maske bodo v vseh šolskih prostorih obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijakinje in dijake. Otroci od 1. do vključno 5. razreda pa bodo maske nosili v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Po novem nošenje mask pri pouku športne vzgoje ne bo več obvezno.