Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Predpraznični zasuk krivulje navzgor. Cepljena že petina populacije, v domovih za starejše skoraj brez okuženih


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 36.092 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 949 okužb, kar je več kot prejšnji teden, ko je bilo potrjeno okuženih 900 oseb. Epidemiološka slika se tako nekoliko poslabšala že drugi dan zapored. Če izvzamemo praznični torek, pa že od začetka tega tedna beležimo rast števila okužb.

Opravljenih je bilo 31.650 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 4.442 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 949 okužb z deležem pozitivnih izvidov 21,4 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 644 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 640.

Trenutno je hospitaliziranih 626 covidnih bolnikov, od tega jih je 156 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.250 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 9.395 (včeraj 9.308) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 124 okužb (pred tednom dni 118). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 87 (včeraj 86).

Podrobne informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni
  • v domovih za starejše skoraj ne beležijo več okužb

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji je 7-dnevno povprečno število okuženih 87 (včeraj 86). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 237 (slovensko povprečje 213), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 515 (slovensko povprečje 443). Savinjska regija je še vedno med slabšimi, zato je vlada ni uvrstila med rumene regije in ostaja oranžna.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb je 25 (včeraj 26).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 102 covidnih bolnikov (1 manj kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 19 na intenzivni negi (enako kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 8 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 6. V celjski bolnišnici so včeraj umrli 3 bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 450 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 124 okužb (prejšnji teden 118). Največ jih je bilo v občinah Celje 19 in Slovenske Konjice 19, sledijo Velenje 14, Žalec 11, Šentjur 9, Vojnik 9, Laško 6, Zreče 6, Rogatec 4, Nazarje 3, Polzela 3, Rogaška Slatina 3, Šmarje pri Jelšah 3, Gornji Grad 2, Ljubno 2, Podčetrtek 2, Rečica ob Savinji 2, Dobje 1, Dobrna 1, Mozirje 1, Prebold 1, Štore 1, Vitanje 1, Vransko 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 949 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 900. Epidemiološka slika se, če izvzamemo praznični torek, ko je bilo zaradi manj testiranj potrjenih manj okužb, slabša že od začetka tega tedna. Rast sicer ni tako močna, kot je bila na vrhuncu tretjega vala, gre pa upati, da je rast zgolj začasna ter da se bomo tudi med prazniki znali držati vsaj osnovnih ukrepov (razdalja, maska, higiena).

7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 644 okuženih oseb (včeraj 637). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 640 (včeraj 632).

Trenutno je hospitaliziranih 626 covidnih bolnikov. Na intenzivni negi se jih zdravi 156.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj zmanjšalo za 10. Sprejetih je bilo 42 covidnih bolnikov (39 manj kot dan prej). V domačo oskrbo so odpustili 45 bolnikov oz. 14 manj kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravi 1 covidni bolnik manj kot dan prej.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi v bolnišnicah (2 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.250 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 418.867 državljanov oz. že petina vseh (19,9 %), z drugim odmerkom pa 191.856 državljanov (9,1 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

V domovih za starejše skoraj brez okužb

Kot je na današnji novinarski konferenci povedal minister za delo, družino in socialne zadeve Janez Cigler Kralj, se je stanje v domovih starejših občanov po celotni Sloveniji drastično izboljšalo. Dodal je, da to  dokazuje, da je cepljenje varen in učinkovit način za zaščito najranljivejših skupin prebivalstva.

V zadnjem tednu je bilo tako v DSO-jih okuženih 28 stanovalcev in 14 zaposlenih. 27 od vseh okuženih prihaja iz treh domov, in sicer Trbovlje, Domžale in Fužine. Ti domovi so tudi edini, ki se v zadnjih tednih soočajo s širjenjem okužb. “V vseh treh domovih se vodstvo uspešno sooča s situacijo, kar kaže upadanje števila okuženih, število smrti prav tako ostaja nizko. Velika večina okuženih stanovalcev se počuti dobro in ima lažje simptome ali pa jih sploh nima. Na podlagi tega lahko še enkrat poudarim, da podatki o cepljenih okuženih kažejo, da okužba pri njih ne povzroča hujših težav,” je dejal minister Cigler Kralj.

Temu je vodja posvetovalne skupine za cepljenje Bojana Beović dodala: “Še vedno pa me zelo moti žalostno dejstvo, da v Sloveniji za covidom-19 še vedno vsak dan umirajo ljudje v svojih 60. in 70. letih. To so osebe, ki bi že morale biti cepljene. Umiranje v tej populaciji v današnjem času zares ni razumljivo in potrebno, saj bi se vsak lahko že pravočasno zaščitil s cepljenjem, če bi le izkazal interes. Neželeni učinki so lahko neprijetni, a so res izjemoma nevarni. In če so neželeni učinki izjemoma nevarni, je to še posebej redko v starostnih skupinah, ki so zaradi bolezni najbolj ogrožene. Torej že za ljudi, starejše od 50 let pri cepljenju ni prav nobene dileme. Cepivo je treba dobiti čimprej, vprašanje izbire cepiva je popolnoma odveč.”

B.S.