Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Porast okužb in največ hospitalizacij po 5. februarju. Testi za samotestiranje prestali verifikacijo


Včeraj je bilo oprvaljenih skupaj 38.251 testov (PCR + HAT) na virus SARS-CoV-2. Izvidi PCR testov so potrdili skupno 918 okužb, kar je več kot prejšnji teden, ko je bilo potrjeno okuženih 744 oseb. Epidemiološka slika se tako nekoliko poslabšala.

Opravljenih je bilo 34.314 hitrih antigenskih testov (HAGT) in 3.937 molekularnih PCR testov, ki so potrdili 918 okužb z deležem pozitivnih izvidov 23,3 %.

7-dnevno povprečno število potrjeno okuženih po podatkih COVID-19 sledilnika je trenutno 637 okuženih oseb. Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 632.

Trenutno je hospitaliziranih 636 covidnih bolnikov, od tega jih je 157 na intenzivni negi.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19. Od začetka epidemije je skupaj umrlo že 4.243 bolnikov s covidom-19.

Število aktivno okuženih prebivalcev Slovenije je 9.308 (včeraj 9.278) aktivno okuženih.

V savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 170 okužb (pred tednom dni 136). 7-dnevno povprečno število okuženih v regiji je trenutno 86 (včeraj 82).

Podrobne informacije o ukrepih po fazah po novem vladnem semaforju najdete tukaj

Poudarki:
  • statistični podatki na regijski in državni ravni

Epidemiološko stanje na Celjskem

V savinjski regiji se je 7-dnevno povprečno število okuženih 86 (včeraj 82). 7-dnevna pojavnost okužb s SARS-CoV-2 na 100.000 prebivalcev je 234 (slovensko povprečje 211), 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 516 (slovensko povprečje 439). Savinjska regija je še vedno med slabšimi, zato je vlada na včerajšnji seji tudi ni uvrstila med rumene regije in ostaja oranžna.

V posavski regiji, kamor spada edina občina Kozjanskega in Obsotelja Bistrica ob Sotli (včeraj brez okužb), je 7-dnevno povprečno število okuženih oseb je 26 (včeraj 26).

Splošni bolnišnici Celje se zdravi 103 covidnih bolnikov (1 več kot dan prej). Izmed vseh trenutno hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v Celju jih je 19 na intenzivni negi (2 več kot včeraj). V SB Celje so včeraj sprejeli 15 covidnih bolnikov, v domačo oskrbo so odpustili 13. V celjski bolnišnici je včeraj umrl en bolniki s covidom-19. Skupaj je v celjski bolnišnici doslej umrlo 447 bolnikov s covidom-19.

Na Celjskem oz. savinjski regiji je bilo včeraj potrjenih 170 okužb (prejšnji teden 136). Največ jih je bilo v občinah Celje 37, sledijo Velenje 18, Šentjur 16, Žalec 15, Laško 13, Slovenske Konjice 13, Vojnik 8, Polzela 6, Šoštanj 6, Braslovče 5, Podčetrtek 5, Zreče 5, Gornji Grad 4, Mozirje 3, Šmarje pri Jelšah 3, Ljubno 2, Nazarje 2, Prebold 2, Rogaška Slatina 2, Rogatec 2, Dobje 1, Šmartno ob Paki 1, Štore 1.

Epidemiološko stanje na nacionalni ravni

V Sloveniji je bilo včeraj potrjeno okuženih 918 oseb, pred tednom dni pa je bilo potrjenih 744. 7-dnevno povprečje potrjeno okuženih je po podatkih covid-19 sledilnika na državni ravni 637 okuženih oseb (včeraj 612). Po podatkih NIJZ-a, ki ne vključujejo tujih državljanov in neznanih okužb je bilo to povprečje 632 (včeraj 606).

Trenutno je hospitaliziranih 636 covidnih bolnikov oz. 15 več kot dan prej. Na intenzivni negi se jih zdravi 157.

Število hospitaliziranih bolnikov s covidom-19 v slovenskih bolnišnicah se je včeraj povečalo za 15. Sprejetih je bilo 81 covidnih bolnikov (55 več kot dan prej). To je največje število novo sprejetih covidnih bolnikov po 5. februarju, ko je bolnišnično covid oskrbo poiskalo 88 bolnikov s covidom-19. V domačo oskrbo so odpustili 59 bolnikov oz. 19 več kot dan prej. V intenzivni enoti se zdravita 2 covidna bolnika več kot dan prej.

Včeraj je umrlo 7 bolnikov obolelih za covidom-19, vsi v bolnišnicah (2 od teh na intenzivni negi). Od začetka epidemije pa je skupaj umrlo 4.243 covidnih bolnikov.

Po podatkih NIJZ-a je bilo do sedaj s prvim odmerkom cepljenih že 413.033 državljanov oz. 19,7 %, z drugim odmerkom pa 180.084 državljanov (8,6 %). Kakšna je trenutna precepljenost v naši regiji in občini in ostale informacije o cepljenju najdete tukaj.

Testi za samotestiranje verificirani

Narejen je še en korak k začetku samotestiranja dijakov in učencev. Nacionalni laboratorij za zdravje, okolje in hrano (NLZOH) je namreč verificiral izbrane teste za samotestiranje pri katerem si posameznik vzorec vzame iz sprednjega dela nosu. Ocenili so, da so testi primerni za uporabo. Kot je na vladni tiskovni konferenci pojasnila direktorica Tjaša Žohar Čretnik se sedaj čaka še na mnenje Javne agencije za zdravila in medicinske pripomočke.

V laboratoriju so teste preverili na skupini 493 sodelujočih, med katerimi so bile tudi osebe, ki so hospitalizirane zaradi resnejšega poteka bolezni, in mlajši od 15 let. Ugotavljali so, ali je hitri test za samotestiranje sposoben zaznati asimptomatske nosilce, ki imajo visoko virusno breme, če si posameznik vzorec odvzame sam.

Proizvajalec zagotavlja 95-odstotno občutljivost testa ob strokovnem odvzemu vzorca, pri teh primerih, ko so si vzorec jemali sodelujoči sami, pa so na NLZOH-ju ugotovili, da je občutljivost testa pri simptomatskih osebah 69,28-odstotna. Pri osebah brez simptomov 72,22-odstotna, pri otrocih 90,91-odstotna, pri otrocih s simptomi bolezni pa 88,89-odstotna. Občutljivost upada glede na število dni od pojava simptomov.

Kdaj se bodo testi začeli uporabljati v šolah bo odločilo Ministrstvo za zdravje.

Vlada včeraj sprejela nekatere ukrepe oz. omilitev le teh

Vlada je na včerajšnji večerni seji v vseh statističnih regijah pod pogojem testa med drugim sprostila izvajanje nekaterih storitev. Odlok o začasni prepovedi ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom v Republiki Sloveniji tako v vseh statističnih regijah pod pogojem testa dovoljuje nezdravstvene svetovalne in terapevtske storitve in storitve strokovnega oziroma poslovnega izobraževanja in usposabljanja (kot na primer inštrukcije, jezikovne šole, strokovne delavnice). V t. i. rumenih statističnih regijah Pomurska, Koroška, Osrednjeslovenska, Goriška in Obalno-kraška za goste nastanitvenih obratov dovoljuje opravljanje gostinske dejavnosti priprave in strežbe jedi in pijač v notranjosti gostinskih obratov, ki so del nastanitvenih obratov, pri čemer je dovoljena strežba jedi in pijač le za mizami (sedeča postrežba), obratovanje nočnih klubov, barov in diskotek pa ni dovoljeno. Dodatno se z odlokom sprošča število oseb v zaprtih javnih prostorih, v katerih se izvaja dejavnost ponujanja in prodajanja blaga in storitev potrošnikom. V rumenih regijah je lahko po novem ena oseba na 20 kvadratnih metrov, v oranžnih pa še naprej 1 oseba na 30 kvadratnih metrov.

B.S.