Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Osebnost leta Rogaških novic Aurora Nassib, priznanje za življenjsko delo Jožefu Čakšu


Bralci Rogaških novic so za osebnost leta 2020 izbrali zdravnico Auroro Nassib, dobitnik priznanja za življenjsko delo je Jožef Čakš. Priznanji so jima izročili 19. marca v Muzeju baroka v Šmarju pri Jelšah.

Zdravnica Aurora Nassib je bila v času prvega vala epidemije strokovna vodja šmarskega zdravstvenega doma, ki je imel zaradi vdora virusa v dom upokojencev povečan obseg dela. Bila je zadolžena za koordinacijo med zdravstvenim domom in domom upokojencev. Kako reševati situacijo z bolniki v domu, je bilo na začetku okužb stanovalcev veliko vprašanje za vse, ki se jih je situacija v domu dotaknila. S sodelavci iz zdravstvenega doma in zaposlenimi v domu upokojencev jim je uspevalo obvladovati situacijo, ki je bila vse prej kot lahka. Veliko težavo so jim predstavljala tudi hitro se spreminjajoča navodila državnih organov; veliko težav so premagovali z dobro voljo, ki jih ni zapustila niti ob zavedanju, da zaradi njihove zavzetosti v boju z epidemijo zelo trpijo njihove družine. Skrb za sočloveka je bila na prvem mestu Aurore Nassib in njenih sodelavcev, zato je bila odločitev uredništva Rogaških novic, da jo predlagajo kot kandidatko za osebnost leta, lahka. Bralci so se z veliko večino odločili Auroro Nassib imenovati za osebnost leta 2020 Rogaških novic, so zapisali organizatorji izbora.

Jožef Čakš je življenje zapisal kulturi, čeprav je dobršen del kariere posvetil politiki. Da bo v življenju veliko pozornosti posvečal kulturi, je bilo odločeno že v njegovi rani mladosti, saj je bil že leta 1974 med ustanovitelji mladinske kulturne skupine Samorastniki, kasneje še skupine Gledališče BO. S kulturo je bila povezana smer študija, ki je pozneje vplivala na njegovo poklicno pot. Postal je bibliotekar in se zaposlil v knjižnici v Celju in začel delati v knjižnici v Šmarju pri Jelšah, kjer je tudi dočakal zasluženo pokojnino. Kot mlad bibliotekar je začel z načrtnim delom širjenja in boljše organizacije knjižničarstva. Velik korak naprej je kultura in s tem knjižničarstvo doseglo z zgraditvijo novega kulturnega doma, kamor se je knjižnica preselila. Popularni Pepi tudi v pokoju ne more brez kulture, sedaj se posveča spominom na življenje v Šmarju pri Jelšah nekoč, podelitev priznanja med drugim utemeljujejo in dodajajo, da si človek, ki je premikal meje kulturnega razvoja v naših krajih, zasluži priznanje Rogaških novic za življenjsko delo.

Odgovorni urednik Rogaških novic Jože Strniša je ob podelitvi priznanj prejemnikoma povedal: »Zaradi čudnega časa, ki ga preživljamo, letos osebnost leta razglašamo nekoliko pozneje kot prejšnja leta, čeprav je izbor potekal kot običajno na začetku leta. Z razglasitvijo smo počakali tako dolgo, da se na dogodku lahko zbere 10 ljudi, saj menimo, da si oba dobitnika priznanj zaslužita vsaj nekaj pozornosti. Menim, da gresta priznanji v prave roke. Aurora Nassib je dobila prepričljivo največ glasov bralcev našega časopisa in portala Novice.si, Jože Čakš pa je vse življenje zapisan kulturi, kjer je pustil velik pečat. Hvala vsem, ki ste glasovali in s tem dali priznanje vsem, ki pri svojem delu naredijo nekaj več

Dosedanji nagrajenci

Osebnosti leta:

2012: Danica Zorin Mijošek
2013: Peter Volovšek
2014: Darja Trunk Štraus
2015: Metka Lorger
2016: Jim Walsh
2017: Ivo Povalej
2018: Vinko But
2019: Matej Slivnik

Priznanja za življenjsko delo:

2012: Franci Černelč
2013: Frančišek Branko Pucelj
2014: Silva Vrčkovnik
2015: Srečko Remih
2016: dr. Jože Lipnik
2017: Alojz Tirgušek
2018: Franci Jankovič
2019: Jože Uršič

Uredništvo Rogaških novic že od leta 2012 s pomočjo bralcev izbere osebnost leta, obenem podelijo priznanje za življenjsko delo. Letošnji kandidati za osebnost leta so bili: Ernest Artič, Gordana Drimel, mag. Adrijan Černelč, Danijel Gospić, Kaja Humski, Kristina Kampuš, dr. Peter Kozmus, Aurora Nassib, Rajko Rep, Alojz Stoklas in Nejc Šuc.

Foto: Foto Zorin