Prosta delovna mesta Klikni tukaj za aktualne zaposlitvene oglase

Ob svetovnem Dnevu zemlje v vseh krajevnih skupnostih občine Šentjur zasadili bogatinke in lipovce (foto)


Po vseh krajevnih skupnostih v občini Šentjur so svetovni Dan zemlje in Leto Josipa Ipavca 2021 (100-letnica njegove smrti) obeležili na prav poseben način. S pomočjo Šolskega centra Šentjur so povsod zasadili po dve drevesi: jablane bogatinke iz drevesnice šolskega centra ter lipovce, ki jih je ob 30-letnici uspešnega delovanja podarilo podjetje Montpreis s Planine pri Sevnici.

Vse krajevne skupnosti občine Šentjur so imele nalogo, da za dve drevesi najdejo lokacijo in jih zasadijo pod budnim očesom in navodili strokovnih sodelavcev iz Šolskega centra Šentjur, kjer so sorto bogatinko (sorto reneta sta prva cepila duhovnik in sadjar Ferdinand Rišpl in takratni župan Gustav Ipavec) obudili v letu 2008 in jo od takrat uspešno cepijo ter vzgajajo v šolski drevesnici in v sadovnjaku, kjer se ukvarjajo z integriranim načinom pridelave. Nad njimi skrbno bdi Staška Buser, univ. dipl. inž. kmetijstva, organizatorice praktičnega izobraževanja – naravovarstvo na Šolskem centru Šentjur.

V Letu Josipa Ipavca in ob Dnevu zemlje so iz Šolskega centra Šentjur 13 krajevnim skupnostim podarili 13 drevesnih sadik. 13 sadik lipovca pa je podarilo podjetje Montpreis d.o.o. s Planine pri Sevnici. Lipovec je avtohtono slovensko drevo, simbol slovenstva ter tradicionalno povezano z našo krajino. Lipe so že od nekdaj sadili v vaških in trških središčih.

Zasaditev dreves je tako ob Dnevu zemlje združila krajane po vsej občini Šentjur, marsikje so se akciji pridružili šolarji, na Prevorju sta drevesi zalila celo legendarni Guzaj in Barbika. Povsod pa so zasajene bogatinke in lipovci dobili prav posebno mesto v izbranem kraju.

foto: Občina Šentjur